A flavonoidok segíthetnek a diabétesz csökkentésében!

Kutatási eredmények

Új kutatások kimutatták, hogy a flavonoidok és a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Napjainkban a 2-es típusú cukorbetegség egyre nagyobb közegészségügyi probléma, amely világszerte több mint 400 millió embert érint és évente több mint 1 millió halálesetet okoz a WHO szerint.

A flavonoidok és előnyeik

A flavonoidok természetes vegyületek, amelyek számos növényben megtalálhatók. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és javítják az inzulinérzékenységet.

A kutatás részletei

A kutatók 113.097 résztvevő adatait elemezték. Az adatok elemzése során megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag ételek, mint például a bogyós gyümölcsök, alma és tea fogyasztása, javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A kutatási eredményeket a Nutrition & Diabetes folyóiratban publikálták.

A flavonoidok szerepe a cukorbetegség megelőzésében

A növényi alapú ételekben gazdag étrend már korábban is összefüggésbe hozható volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével. A flavonoidok, amelyek a polifenolos vegyületek egy csoportját alkotják, hat különböző alosztályba sorolhatók: flavanonok, flavonok, flavan-3-olok, flavonolok, antociánok és izoflavonok. Ezek a vegyületek különböző bioaktivitással és biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek.

A kutatás módszertana

A résztvevők flavonoid-bevitelét kettő vagy több 24 órás étrendi felmérés segítségével értékelték, amelyeket az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatbázisai alapján elemeztek. Tíz flavonoidban gazdag élelmiszert választottak ki az átlagos napi fogyasztás alapján, és egy Flavodiet Score (FDS) pontszámot számítottak ki ezeknek az ételeknek a napi adagjainak összegzésével.

Eredmények

A statisztikai elemzések során figyelembe vették a potenciális zavaró tényezőket is. Az eredmények azt mutatták, hogy a flavonoidokban gazdag ételek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása gyakrabban fordult elő a női résztvevők, idősebb személyek, fizikailag aktív egyének és magasabb iskolai végzettségűek körében.

A napi átlagos flavonoid-bevitel 805,7 milligramm volt. A flavonoid alosztályok közül a polimerek (beleértve a proantociánokat) és a flavan-3-olok voltak a legjelentősebb hozzájárulók, amelyek a teljes bevitel 67%-át és 22%-át tették ki. A tea volt a fő forrása ezeknek az alosztályoknak. A flavonok, amelyek főként paprikából származnak, a legkevesebb hozzájárulást adták a teljes flavonoid-bevitelhez.

Flavonoidok hatása a cukorbetegség kockázatára

Az elemzések során figyelembe vették a résztvevők demográfiai és életmódbeli jellemzőit. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb Flavodiet Score (FDS) – amely napi hat adag flavonoidban gazdag étel fogyasztásával egyenértékű – 28%-kal alacsonyabb kockázatot jelentett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, mint az alacsonyabb FDS (napi egy adag).

Az elemzés azt is kimutatta, hogy minden egyes további napi adag flavonoidban gazdag étel 6%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát. Napi négy adag fekete vagy zöld tea fogyasztása 21%-kal, napi egy adag bogyós gyümölcs fogyasztása 15%-kal, és napi egy adag alma fogyasztása 12%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát.

A flavonoidok hatása a gyulladásra és vércukorszintre

Az elemzés azonosította a testtömegindexet (BMI), az inzulinszerű növekedési faktor 1-et (IGF-1), a C-reaktív proteint, a cisztatin C-t, a húgysavat, a gamma-glutamil-transzferázt (GGT) és az alanin-aminotranszferázt (ALT) potenciális közvetítő tényezőként. Az eredmények azt sugallják, hogy a flavonoidokban gazdag étrend pozitívan befolyásolja a testsúlykezelést, a glükóz anyagcserét, a gyulladást, valamint a vese- és májműködést, ami hozzájárul a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.

A flavonoidok, különösen az antociánok, flavan-3-olok és flavonolok, fokozzák az inzulinszekréciót és -jelátvitelt, valamint javítják a glükózszállítást és -metabolizmust. (Az inzulinszekréció a vércukorszint emelkedése, bizonyos aminosavak, egyes hormonok (pl.: Adrenalin), de akár a sport vagy a gyógyszerek is indukálhatják.)

Szakértői vélemények

Két független szakértő, Megan Hilbert RDN és Kelsey Costa is megszólalt a kutatás eredményeivel kapcsolatban. Hilbert kiemelte, hogy a flavonoidok csökkentik a gyulladást és segítenek az egészséges testsúly fenntartásában, míg Costa hangsúlyozta, hogy a flavonoidok szabályozzák a glükóz anyagcserét, fokozzák az inzulinszignálást és szekréciót, valamint javítják a máj enzimaktivitását, csökkentik az oxidatív stresszt és optimalizálják a lipidprofilt.

Gyakorlati ajánlások

A kutatás alapján ajánlott napi hat adag flavonoidban gazdag étel fogyasztása. Ez lehet például szőlő, narancs, grapefruit, paprika, hagyma, legalább 70%-os étcsokoládé, tea, alma és bogyós gyümölcsök. Ezek az ajánlások segíthetnek a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és az általános egészségi állapot javításában.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .