A magas vércukorszint hozzájárul a depresszió kialakulásához?

Egyeseknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő krónikus mentális egészségügyi állapotok, például szorongás és depresszió, mint másoknál. Ha az orvosok azonosítják, hogy ki van nagyobb kockázatnak kitéve, és megtalálják a hozzájáruló tényezőket, az segíthet a korai kezelésben és a pozitív egészségügyi eredmények elérésében. A JAMA Network Openben nemrégiben közzétett tanulmány számos biomarkert vizsgált, köztük a magas vércukorszint és koleszterinszint hatását. Valamint azt is, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a résztvevők depresszióhoz, szorongáshoz és stresszhez kapcsolódó rendellenességeihez.

A kutatók több mint 211.000 résztvevő adatait vizsgálták. Azt találták, hogy a vércukorszint és a trigliceridek – a vérzsírok egy típusa – magasabb szintje összefüggésbe hozható az említett mentális betegségek fokozott kockázatával.

Ezzel szemben a kutatók megállapították, hogy a magasabb „jó” koleszterinszint védelmet nyújt ezekkel a mentális betegségekkel szemben.

Az eredmények rámutatnak ezen metabolikus biomarkerek monitorozásának és rendszeres nyomon követésének fontosságára, hogy az emberek azonnali mentális betegség diagnózist kaphassanak.

Hogyan függ össze a szorongás és a depresszió az anyagcsere-tényezőkkel?

A szorongás, a depresszió és a stresszel kapcsolatos rendellenességek a mentális betegségek gyakori formái, amelyek megnehezíthetik az emberek boldogulását a mindennapi helyzetekben.

Számos kockázati tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy valakinek esélye legyen e mentális egészségügyi állapotok kialakulására. A mostani tanulmányt végző kutatók megjegyzik, hogy az anyagcsere-faktorok és például a magas vércukorszint is hozzájárulhatnak ezek kialakulásához. Ezt az összefüggést szerették volna közelebbről megvizsgálni.

A kutatók 211.200 résztvevőt vontak be.

A résztvevőknek a kiinduláskor nem voltak mentális zavarai, és legalább egy mérést végeztek a metabolikus biomarkerekről, amelyekre a tanulmány szerzői összpontosítottak. A vizsgálatban résztvevők csaknem 90%-a Svédországban született, és a résztvevők átlagéletkora az első vérvételkor valamivel 42 év felett volt.

A kutatók vércukorszintet és számos olyan biomarkert mértek, amelyek a zsírral kapcsolatos összetevőket mérik. Beleértve a teljes koleszterint, az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven a „rossz” koleszterint, a nagy sűrűségű lipoproteint, vagyis a „jó” koleszterint és a triglicerideket.

A magas vércukorszint a mentális betegségek magasabb kockázatához kapcsolódik

A kutatók átlagosan 21 évig követték nyomon a résztvevőket. Megvizsgálták a szorongáshoz, a depresszióhoz és a stresszhez kapcsolódó rendellenességek, például az akut stressz zavar és a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kialakulását.

Elemzésükben figyelembe vettek bizonyos kovariánsokat. Beleértve a társadalmi-gazdasági státuszt, a születési országot, a vérvételkor fennálló éhgyomri állapotot, a méréskori életkort és a nemet.

A vizsgálat során 16.256 résztvevő kapott depresszióval, szorongással vagy stresszel kapcsolatos rendellenesség diagnózist. Az átlagos életkor a diagnózis felállításakor 60,5 év volt. Körülbelül 3000 résztvevő kapott depresszió és szorongás diagnózist.

A tanulmány megállapította, hogy a magasabb vércukor- és trigliceridszint mindhárom mentális zavar magasabb kockázatával, a magasabb „jó” koleszterinszint pedig csökkent kockázattal jár.

Alex Dimitriu, aki nem vett részt a vizsgálatban, megjegyezte:

„Ez egy érdekes tanulmány volt. A magas vércukorszint és trigliceridszint, valamint az (egészséges) HDL-fehérje alacsony szintje a depresszió, a szorongás és a stressz-zavarok fokozott kockázatával jár együtt… A glükóz- és trigliceridszint-emelkedés, valamint a lipid-rendellenességek összefüggésbe hozhatók a magas kortizolszinttel. Ezek a markerek a megnövekedett gyulladás jelei is lehetnek, ami szintén összefüggésbe hozható a mentális egészségi állapotokkal.”

Hogyan lehet csökkenteni a vércukorszintet, a triglicerideket és növelni a „jó” koleszterinszintet?

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy bizonyos anyagcsere-markerek ellenőrzése és nyomon követése nem csak a fizikai jólét szempontjából lehet hasznos. A kutatás előrehaladtával az emberek együtt dolgozhatnak az egészségügyi szakemberekkel annak érdekében, hogy az olyan összetevők, mint a koleszterinszint és a vércukorszint egészséges tartományban maradjanak.

Jared Braunstein, okleveles belgyógyász, aki nem vett részt a kutatásban, azt tanácsolta, hogy „a legjobb, amit az emberek tehetnek a glükóz- és trigliceridszint csökkentésére, miközben növelik a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet, a több jó zsír fogyasztása, mint az olívaolaj, dió, avokádó, lazac, tonhal stb.

„Az omega-3 halolaj-kiegészítők fogyasztása is segít, valamint a rendszeres testmozgás. Kerülniük kell a magas zsírtartalmú ételeket is, mint a fánk, a keksz, a muffin, a piték és a sült ételek” – hangsúlyozta.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .