Az Omega-3 hatékony lehet az autoimmun betegségek megelőzésében

Egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az Omega-3 zsírsavak és a D-vitamin kombinációja hatékony lehet az autoimmun betegségek kockázatának csökkentésében. Az omega-3 zsírsavakat főként hidegvízi halakban találhatjuk meg. Míg a D-vitamin leginkább a napfény hatására termelődik a bőrünkben, de megtalálható bizonyos élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben is.

Mik az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek olyan krónikus állapotok, amelyekben a szervezet spontán gyulladásos immunválaszt vált ki, annak ellenére, hogy nincs jelen fertőzés a testben.

  • Autoimmun pajzsmirigy betegség
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Sclerosis multiplex
  • Pikkelysömör
  • Rheumatoid arthritis – ízületi gyulladás
  • Lupus
  • Crohn-betegség

Ezek a betegségek nagy mértékben rontják az életminőséget. Az autoimmun állapotok a harmadik leggyakoribb betegségek az iparosodott világban, és a nők halálozásának vezető oka, éppen ezért az ilyen típusú állapotok kezelése és megelőzése az egészségügyi kutatások fontos területe.

Kutatás az omega-3 zsírsavak hatásairól

Az Amerikai Kórházi Laboratóriumok Közösségének (AACC) éves találkozóján bemutatott kutatás eredményei nagyon ígéretesek. A kutatók azt találták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztottak Omega-3 zsírsavakat és D-vitamint, jelentősen alacsonyabb kockázattal rendelkeztek az autoimmun betegségek kialakulását illetően. A vizsgálatban részt vevők körében a betegségek kialakulásának kockázata akár 30%-kal is csökkent azoknál, akik megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsavakat és D-vitamint fogyasztottak.

Az Omega-3 zsírsavak és a D-vitamin szerepe az immunrendszer erősítésében és a gyulladás csökkentésében kiemelkedő fontosságú. Előbbi a gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően hozzájárulhat az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Míg a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a gyulladásos folyamatok szabályozásában.

Az eredmények nagyon ígéretesek. További kutatásokra van viszont szükség annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük az Omega-3 zsírsavak és a D-vitamin szerepét az autoimmun betegségek megelőzésében és kezelésében. A jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy az egészséges táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása fontos az autoimmun betegségek kockázatának csökkentésében.

Az Omega-3 zsírsavak és a D-vitamin a kiegészítők mellett a megfelelő étrenddel is pótolható. A halak, mint például a lazac, a hering és a tonhal, kiváló forrásai ezeknek zsírsavaknak. A D-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak bizonyos tejtermékek, a tojás és növényi alapú táplálékok.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .