Diéta cukorbetegeknek

Milyen étrend segít a cukorbetegeknek?

A mediterrán diéta szerinti táplálkozás eredményesebb a diabétesz kezelésében, mint az általánosan javasolt zsírszegény-diéta, állítja egy néhány éve megjelent tanulmány. A mediterrán étrend a közelmúltban vált ismertebbé. Jellemzője a sok olívaolaj, a zöldségek, gyümölcsök, a dió és a hal. Csekély mennyiségű hús, és tejtermék. Miért hatékony ez a diéta cukorbetegeknek?

Közismert volt eddig is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszik, de keveset tudtunk arról, hogy mennyire hasonló a helyzet a cukorbetegséggel kapcsolatban. Miben segít a mediterrán diéta a cukorbetegeknek?

A közölt kutatási eredmény azért is figyelemre méltó, mert pár étkezési módosítással időben jelentősen ki tudták tolni a diabétesz gyógyszeres kezelésének megkezdését a legtöbb vizsgált páciens esetén.

Járványosan terjed a cukorbetegség

A cukorbetegség hozzávetőlegesen 19 millió embert súlyt az Európában, ami a teljes populáció négy százaléka. Ez a szám 26 millió lesz a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2030-ra. Az USA még nálunk is rosszabb állapotban van. Ott a lakosság mintegy 8 százaléka (24 millió ember) kezelt cukorbeteg, ami évente 174 milliárd dollár kiadást jelent, amiből 116 milliárd közvetlenül gyógyszerkiadásokra megy el.

Mediterrán diéta cukorbetegeknek = csökkenő egészségügyi kiadások

A kutatás eredménye a gyakorlatba ültetve ezt a horribilis egészségügyi kiadást tudná csökkenteni, amennyiben komolyan vennék. Ráadásul az eredmény ennél sokkal tovább mutat. A cikk szerzői szerint: “a résztvevők, akik a mediterrán diétát alkalmazták, több testsúlytól szabadultak meg, jobb vérzsír eredményeket értek el, és jelentősebben javult a rizikótényezőjük egy infarktusra, mint azoknak, akik csökkentett zsírtartalmú diétát folytattak.” A fenti költségek mellett vegyük figyelembe, hogy a mellékesen javuló testi állapotok milyen egyéb egészségügyi kiadástól mentik meg az egyént és az állami költségvetést egyaránt.

A tanulmány részletei

A kutatást vezető Dr. Esposito és munkatársai 215 túlsúlyos, a frissen diagnosztizált kettes típusú cukorbeteget toboroztak a kísérlethez. A csapat fele az úgynevezett mediterrán diétát követte, aminek jellemzője volt, hogy nem tartalmazhatott több szénhidrátot, mint a napi kalória szükségletük 50%-a. A másik csoport olyan alacsony zsírtartalmú diétát követett, amiben a napi kalóriamennyiség mindössze 30%-a származott zsiradékokból.

A vizsgálat 4 évig tartott. A négy év elteltével a mediterrán diétát követők 44%-a, míg a csökkentett zsírtartalmú diétások 70%-a szedett valamilyen diabétesz gyógyszert. Vizsgálták a testsúly változást is. Bár mindkét diéta típus átlagosan jelentős testsúlycsökkenést ért el, a mediterrán diéta 2 kilógrammal jobb eredményt hozott.

Forrás: Annals of Internal Medicine Volume 151, “Effects of a Mediterranean-Style Diet on the Need for Antihyperglycemic Drug Therapy in Patients With Newly Diagnosed Type 2 Diabetes – A Randomized Trial”

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .