Karácsonykor is maradj egészséges! Hoztunk néhány tippet, ami segíthet!

Közeleg a karácsony, és szeretnéd jól érezni magad – ez teljesen természetes. Ebben a cikkben adunk néhány gyors tippet, amelyek lehetővé teszik, hogy jól érezd magad karácsonykor is, anélkül, hogy jelentősen befolyásolnád egészséged.

Az ünnepi időszak általában a túlzások időszaka. Mivel szinte végtelen mennyiségű étel van a kezünk ügyében, nehéz lehet nem túlzásba esni.

Tanulmányok szerint az ünnepek alatt az emberek általában felszednek egy kis súlyfelesleget.

Ez a megállapítás nem meglepő, de a kutatások azt is kimutatták, hogy az emberek jó része az ünnepek után sem adja le ezt a pluszba felszedett súlyt.

Valójában egyes tudósok úgy vélik, hogy ez a szezonális súlygyarapodás lehet az egyik oka annak, hogy az emberek súlya az életkor előrehaladtával egyre több lesz. Ahogy az egyik szerző kifejti:

“Mivel ez a súlygyarapodás nem fordul vissza a tavaszi vagy nyári hónapokban, az őszi és téli nettó 0,48 kilogrammos súlygyarapodás valószínűleg hozzájárul a felnőttkorban gyakran előforduló testsúlynövekedéshez.”

Természetesen nem a helytelen táplálkozás az egyetlen szezonális veszély, amellyel szembesülünk. Az alábbiakban néhány egyszerű tippet adunk ahhoz, hogy átvészeld a karácsonyt anélkül, hogy károsítanád egészséged.

1, Jó hangulat karácsonykor

A karácsonyi időszakban gyakran a megszokottnál több alkohol van otthon, ami növelheti a kísértést az engedékenységre. Az évnek ebben az szakaszában az emberek általában hajlamosabbak a társasági életre is, ami megnöveli az alkoholfogyasztási lehetőségek számát.

Bár a mértékletesség kihívást jelenthet, ám mégis sokkal kellemesebbé teszi a karácsonyt. Íme néhány gyors tipp az alkohollal kapcsolatban:

  • bulikon az alkoholos italokat üdítőkkel vegyítsd
  • egyél ivás előtt, és kerüld a sós falatokat, mert szomjassá tesznek
  • ne feledd, hogy nem vagy köteles minden egyes italmeghívást elfogadni
  • nevezd ki magad sofőrnek, és ragaszkodj az üdítőitalokhoz
  • maradj hidratált
  • próbáld ki az alkoholmentes söröket
  • válassz alacsonyabb alkoholtartalmú italokat
  • igyál lassan

2, Ne ülj otthon egész nap

Karácsonykor csábító lehet, hogy időd nagy részében a kanapén ülve maradj, kivéve azt az egy-két órát, amit az étkezőasztal mellett töltesz. Sok család gyűlik össze, hogy megnézze a szezonális filmmaratonokat.

Természetesen nincs semmi gond, ha elkényeztetjük magunkat a kanapén, de általános jó közérzetünknek jót tesz, ha időnként felkelünk és mozgunk.

Elég egy gyors séta a parkban, egy frizbi, vagy akár néhány terpesz-zár szökdelés a társalgó közepén.

Amellett, hogy a mozgás jótékony hatású, lerövidíti az édesség és a sült krumpli fogyasztására rendelkezésre álló időt.

3, Kötelező túlevés

A Karácsony sokunk számára az év legtorkosabb időszaka. A vacsora bőséges, és egész nap sütemények, sajtok, csokoládék és rágcsálnivalók széles választéka áll a rendelkezésünkre. A listán szereplő összes téma közül talán az élelmiszerbevitel csökkentése a legnehezebb ebben az időszakban.

Ha kísértésbe esel, hogy egy második adag vacsoráért menj, akkor várj 20 percet, és csak utána mérlegeld, hogy valóban szükséged van-e még egy adag pulykára vagy diós pecsenyére.

Miután az étkezésnek volt ideje elérni a gyomrod, rájöhetsz, hogy valójában már nem vagy éhes, és a további kalóriák nem szolgálják a legjobb érdekedet.

4, Egyél valami egészségeset

Mint megállapítottuk, karácsonykor tele van a konyha bűnös dolgokkal, de ez nem jelenti azt, hogy nem választhatsz egy kis könnyedséget.

Próbálj meg néhány kalóriadús falatot helyettesíteni egy-két gyümölccsel. A több vitamin és ásványi anyag bevitelének nyilvánvaló előnyei mellett azt is tapasztalhatod, hogy teltebb leszel, és ezért kevésbé valószínű, hogy bele akarsz majd kóstolni a téged körülvevő kevésbé egészséges ételekbe.

Amikor az ünnepi szezonra vásárolsz, mindenképpen vegyél fel legalább néhány egészséges élelmiszert a listára.

5, Ügyelj a mentális jólétedre

Az ünnepek alatt számos módon lehet gondoskodni mentális egészségről.

Fontold meg, hogy valaki másért teszel valamit. Nem mindenki élvezi az ünnepi szezont, így egy kis kedvesség csodákat tehet másokkal… és veled is.

A kedvesség jutalmat hoz mind az adakozónak, mind a fogadónak. Egyes kutatások kimutatták, hogy növelheti az önbecsülést. Egy másik tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a jóindulatú cselekedetek növelték az élettel való elégedettséget.

Bár sokféleképpen megőrizheted lelki jóléted az ünnepi időszakban, a kedvesség mások lelki jólétét is őrzi.

6, Vigyázz magadra karácsonykor is!

Az ünnepek környékén gyakoriak az otthoni balesetek. Az alkohol és a forró tűzhely nem jó kombináció. Aztán vannak elemek, amelyeket a gyerekek lenyelhetnek, a karácsonyfák, amelyeket a macska le tud dönteni, és az éles kések, amelyek igen veszélyesek lehetnek.

Az első és legfontosabb, hogy bár a gyertyákra jó ránézni, mégis nyílt lángról beszélünk. Kerüld a gyertyák elhelyezését a karácsonyfa közelében, még akkor is, ha az műanyag.

Győződj meg arról, hogy a játékok a gyermekeid életkorának megfelelőek, és a gyermekek felügyelet alatt maradnak. A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság szerint 2013-ban az amerikai kórházak sürgősségi osztályai mintegy 256 700 játékkal kapcsolatos sérülést láttak el ebben az időszakban.

És végül, bár a maradék egy finom csemege, ügyelj arra, hogy mielőbb hűtsd le, és fogyasztása előtt melegítsd fel alaposan.

Az emberek gyakran úgy tekintenek az ünnepi időszakra, mint egy nyílt meghívásra, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak. Ehelyett tekintsd az idei évet meghívásnak arra, hogy tegyél valami jót a mentális és fizikai egészséged megőrzése érdekében.

Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánunk!

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .