Egészséges immunrendszer 10 lépésben

Eljött az évnek az a szakasza, amikor az embereknek egy tökéletesen működő, egészséges immunrendszer kell annak érdekében, hogy elkerüljék a megfázásokat, az influenzát és általában a tél derekától az első tavaszi gyümölcsök megjelenéséig tartó “betegségszezont”. Elérhető egyáltalán ez a cél?

A piacon színültig van olyan termékekkel, amik azt ígérik, hogy megvédenek bennünket a kórokozóktól… Az igazság azonban az, hogy az egészséges immunrendszert nem lehet megvenni…

Az egészséges immunrendszer az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Az evolúció során számos olyan mechanizmus alakult ki, amely az idegen behatolók nagyon gyors elpusztítását vagy hatástalanítását biztosítja, így akadályozva meg a kórokozó elterjedését a megtámadott szervezetben. Ezt az állandóan készenléti állapotban levő, a kórokozót azon nyomban felismerő és azonnal működésbe lépő rendszert immunrendszernek nevezzük.

Az immunrendszer lehető legjobb állapotban tartása kritikus. Ha ez a rendszer legyengül, nem csupán a külső behatolókkal szemben lesz védtelen a szervezetünk, hanem a saját, úgymond normális sejtelváltozásaival sem lesz képes elboldogulni a testünk. Az eredmény bármi lehet. Egy egyszerű megfázás, egy rákos daganat kifejlődése, autoimmun betegség, ami lebontja az ízületeket vagy influenza… A választék elég nagy. Csupán az ember szerencséjén múlik, hogy melyiket fogja kapni.

Emiatt nem állíthatjuk, hogy mindent megtett az egészségéért az, aki megszerzett egy influenza elleni vakcinát és beadatta magának. Ez olyan, mintha abban reménykednénk, hogy biztonságban van az országunk, mert két fegyvertelen rendőrt állítottunk a határátkelőhöz.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy immunrendszered erős és egészséges legyen?

1. Távolítsd el a mérgező ételeket és italokat az étrendedből

Ma az élelmiszeripari termékek több száz olyan vegyszert tartalmaznak, amik a testünk számára ételként nem felismerhetőek. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer olyan külső támadókként észleli őket, amikkel foglalkozni kell. És miközben az immunrendszer azzal van elfoglalva, hogy megküzdjön a támadásokkal, amiket mi pakoltunk a testünkbe, nem ér rá foglalkozni azzal, amire teremtve lett.

Nincs más megoldás: olvasd el a címkéket azokon a termékeken, amiket veszel és győződj meg arról, hogy mentesek minden méreganyagtól!

2. Szabadulj meg azoktól a kozmetikai termékektől, amik mérgező vegyszereket tartalmaznak

A bőrünk ugyanolyan, ha nem nagyobb mértékben képes felvenni tápanyagokat, mint az emésztőrendszerünk.

A kozmetikai ipar éppen olyan mértékben használ mérgező vegyszereket, mint az élelmiszeripar. Nézd meg a címkéket. A legtöbb testápolási cikk és háztartási termék, mint például a mosogatószerek, amiket hagyományos üzletekben megvehetsz olyan mérgező adalékokat tartalmaznak, amik fenyegetik az egészségét azáltal, hogy lekötik az immunrendszered figyelmét. Amikor ezeket a termékek a bőröddel érintkeznek, belépnek a véráramba éppen úgy, mintha megetted volna őket.

Cseréld le ezeket a termékeket olyanokra, amik kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak. Ezeket az immunrendszer a saját testéhez tartozónak fogja érzékelni és nem bajlódik velük.

3. Tüntesd el a méreganyagokat a lakásodból és a munkahelyedről

Egy tipikus lakás tele van olyan háztartási vegyszerekkel, amik alapanyagai között számos mérgező vegyület megtalálható. Ezek éppen úgy bejutnak a levegővel és a bőrön át a szervezetbe, és éppen úgy az immunrendszerünk lefoglalása a fő kártételük, mint a kozmetikai vegyszereknek.

Cseréld le ezeket méreganyagmentes termékekre, amik beszerezhetők akár bioboltokban, akár interneten. Amennyiben azonban olcsó megoldást szeretnél, a szódabikarbóna és az ecet évek óta tökéletesen működik a mi háztartásunkban is.

Dobd ki azt az antibakteriális szappant és az ilyen kéztörlőket. Az ezekben található baktérium ölő összetevők romboló hatásúak az immunrendszerre és éppenséggel azt idézik elő, hogy betegségre hajlamossá teszik a testet.

4. Szellőztesd ki a helységeidet és a tüdődet az egészséges immunrendszer érdekében

A leghidegebb télben is nyisd ki az ablakot és engedj friss levegőt a helységbe, ahol tartózkodsz.

Jó időben menj ki sétálj egyet vagy ülj le a napsütésben és nagy levegővétellel frissítsd fel keringésed.

Miközben ezt végzed, az immunrendszerednek esélyt adsz arra, hogy a teljesen a saját munkájára fókuszáljon. Emiatt javasolják az orvosok is a betegeiknek, hogy mihelyst képesek lábra állni, menjenek ki a friss levegőre.

5. Egyél egészséges zsírokat

Kutatások megmutatták, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az egészséges immunrendszer védekező elemei) működését.

A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat adsz az étrendedhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.

6. Méregtelenítsd a tested

A nehézfémek és méreganyagok a testben gátként működnek az immunrendszerrel szemben. Ez az ok, amiért az egészségügyi szakértők gyakori testméregtelenítést ajánlanak. Számtalan módja van a test méregtelenítésének. A legjobbak közé tartozik a Chlorella alga fogyasztása három héten át minden hónapban. Ez a táplálkozási csoda magához köti a méreganyagokat a testben és velük együtt távozik a székletben.

7. Erősítsd meg az emésztőrendszered

A belekben velünk együtt élő baktériumok nem csak az emésztésben vesznek részt, hanem komoly részt vállalnak a test normál védekező feladataiból is. Amennyiben ez a baktérium közösség megsérül vagy legyengül, az közvetlenül hatással van az immunrendszer állapotára.

Javítsd az emésztőrendszered állapotát minden nap egy kombinált probiotikus készítménnyel, vagy egy doboz kefir elfogyasztásával. A kefir vagy aludttej egy finom és természetes megoldás, míg a kapszulázott probiotikus készítmények kényelmesek és mindig kéznél vannak, még ha rohanó életmódot élünk, akkor is.

8. Biztosítsd az egészséges immunrendszer optimális erejét

Egy egészséges immunrendszer képes határozott, gyors és erős választ adni a támadásokra, de nem túl erőset. Amikor az immunrendszerünk valami oknál fogva túlreagál dolgokat, akkor olyan betegségeket fejleszt ki a testben, mint a különféle gyulladások, allergiák, vagy egyéb, un. autoimmun betegségek.

Az adaptogén kifejezés a szervezet szélsőséges fizikai és szellemi terheléséhez való alkalmazkodását elősegítő anyagok összességét jelenti. Az adaptogének támogatják az immunrendszert abban, hogy a válaszokat az optimális szinten adja. Számos ilyen adaptogén növényt és hatóanyagot használtak az orvoslásban az elmúlt évezredek során. A legismertebbek közt vannak az orvosi gombák, a fokhagyma, a petrezselyem vagy a rhodiola rosea. Az egyik legjobb hírű növény ebben a kategóriában az astragalus.

9. Lásd el tested jól ásványi anyagokkal

Az ásványi anyagok létfontosságú szerepet töltenek be a test normális pH értékének fenntartásában.

A szelén, a magnézium, a vas és a cink hiány párban jár az immunrendszer gyengülésével. A sok biotermelésből származó zöldség és gyümölcs nyersen fogyasztása biztosítja a szervezet számára feltétlenül szükséges ásványi anyagokat illetve nyomelemeket. Az átlagember ezekhez nem jut hozzá, vagy ha hozzá is jut, nem fogyasztja megfelelő mennyiségben. Nekik létfontosságú dolog, hogy egy kiegyensúlyozott ásványi anyag kiegészítővel biztosítsák a legfontosabbakat maguknak.

A test pH egyensúlyának eltolódása akár savas, akár lúgos irányba, az immunrendszer súlyos hiányosságait vetíti előre.

10. Aludj jól az egészséges immunrendszer eléréséhez

Az alvás az egészséges immunrendszer fő támogatója. Egy teljes éjszakán át tartó 8 órás vagy még ennél is hosszabb alvás biztosítja a test számára azt a ciklust, ami a melatonin termelődéssel kezdődik, majd a prolaktin termeléssel folytatódik.

Ez a két hormon fehér vérsejteket állít elő, amiket makrofágokként és leukocitákként ismerünk. Ők ketten az immunrendszer létfontosságú összetevői. A nyolc óránál rövidebb alvás ellehetetleníti ezt a ciklust és éppen az immunrendszer első védőbástyáját fogja lebontani.

Legyen olyan sötét, amilyen csak lehet és legyen csendes.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .