A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag étrend-kiegészítő. A kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járhat. Ezen túlmenően bizonyos előnyökkel járhat a férfiak számára, mivel a halolaj segíthet az erekcióban és a szexuális egészség megőrzésében.

Azok, akik sok olajos halat esznek, elegendő mennyiségű zsírsavhoz juthatnak az étrendjükből. Azok számára viszont, akik nem, vagy csak alkalmanként esznek halat, egy halolaj-kiegészítő fogyasztása biztosíthatja a megfelelő mennyiségű halat.

Ez a cikk megvizsgálja a halolaj lehetséges előnyeit a férfiak számára és a lehetséges kockázatokat is sorra veszi.

A halolaj meghatározása

A halolaj különféle olajos halfajokból származik, például makrélából, tonhalból és heringből. A gyártók sokféle módszert alkalmazhatnak a halolaj begyűjtésére, de a legtöbb technika jellemzően négy szakaszból áll, amely magában foglalja a kapott olaj főzését, préselését, szűrését és centrifugálását.

A halolajok többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Ezek esszenciális zsírsavak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Az omega-3 két legismertebb típusa az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav).

A halolaj és az omega-3 fogyasztása bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, és számos egészségügyi problémán segíthet.

Mik a halolaj lehetséges előnyei?

A halolaj hatással lehet az egészség különböző területeire, és sok ember számára hasznos kiegészítő lehet. Az alábbiakban felsoroljuk a halolaj lehetséges előnyeit a férfiak számára.

1, Szexuális egészség és termékenység

Bár nem számoltak be róla széles körben, a halolaj-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a szexuális egészségre és a termékenységre.

Egy 2017-es állatkísérlet az omega-3 zsírsavak és az érelmeszesedés okozta merevedési zavarok hatásait vizsgálta. Ebben az állapotban az erek szűkülnek, ami befolyásolhatja az erekciót. Az omega-3 zsírsavakkal táplált kezelési csoport patkányai szignifikánsan jobb erekciót mutattak.

Lényeges szem előtt tartani, hogy az állatkísérletek nem feltétlenül ugyanazokat az eredményeket mutatják az embereknél. Egy korábbi áttekintés azonban azt is jelzi, hogy az omega-3 segíthet az erekciós funkcióval küzdő férfiaknak.

Lényeges szem előtt tartani, hogy az állatkísérletek nem ugyanazokat az eredményeket mutatják az embereknél.

Egy 2020-as vizsgálatban, amelyben 1694 fiatal férfi vett részt, azok, akik halolaj-kiegészítők használatáról számoltak be, nagyobb herékkel, valamint nagyobb spermatérfogattal és -minőséggel rendelkeztek.

2, A halolaj hatással lehet a mentális egészségre

A kutatások azt sugallják, hogy a depressziós egyéneknél alacsonyabb lehet az omega-3 zsírsavak vérszintje. Egy nemrég megjelent, 23 fő részvételével végzett kis tanulmány szerint az omega-3-pótlás 3 héten belül javította a depresszió tüneteit.

Összefüggés van a depresszió és a memóriazavarok között. A DHA kiegészítés önmagában vagy EPA-val kombinálva javíthatja a memóriaműködést a felnőttek bizonyos csoportjaiban.

Míg a tanulmányok azt sugallják, hogy az omega-3 pótlás segíthet megelőzni a kognitív hanyatlást, különösen az idősebb felnőtteknél, egy 2019-es áttekintés megjegyzi, hogy még több kutatásra van szükség.

3, A szív egészsége

Az Egyesült Államokban évente 4 halálesetből egyet valamilyen szívbetegség okoz. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a szívbetegség a vezető halálok a férfiak körében az Egyesült Államokban.

A halfogyasztás védő hatással lehet a szív egészségére azáltal, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.

A trigliceridek a vérben található zsírok egy fajtája, és bár a szervezetnek szüksége van rájuk, túl magas szintje növelheti a szívbetegség kockázatát.

A halolaj segíthet csökkenteni az emelkedett trigliceridszintet és a vérnyomást. A halfogyasztás jelentősen csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy más néven a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét is.

4, A halolaj hatása a szem egészségére

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a halolaj megfelelő bevitele segíthet megóvni a szem egészségét. Egy 2017-es áttekintés megjegyzi, hogy a halolaj szerepet játszhat a gyulladásos szembetegségek, például az időskori makuladegeneráció (AMD) és a száraz szem betegség kezelésében.

Egy 2019-es tanulmány azt mutatja, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak friss gyümölcsöt, zöldséget és halat, kisebb valószínűséggel alakul ki AMD, mint azoknál, akik nem.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) halolajokat ajánl a szemszárazság tüneteinek csökkentésére.

Kockázatok és megfontolások

Egyesek enyhe mellékhatásokat tapasztalhatnak, ha halolajat fogyasztanak. Ez lehet a kellemetlen íz, rossz lehelet, hasmenés, puffadás, hányinger és egyéb emésztési tünetek.

Hogyan lehet növelni az omega-3 szintet?

A három elsődleges omega-3 zsírsav az EPA, a DHA és az alfa-linolénsav (ALA). Míg az első kettő jelen van a halolajban, az ALA növényi olajokból, például lenmagból, szójababból és repceolajból származik.

Az ALA esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani, és táplálékforrásból kell származnia. Bár a szervezet képes kis mennyiségű ALA-t EPA-vá, majd DHA-vá alakítani, az omega-3 zsírsavak növelésének legpraktikusabb módja az élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása.

Mind az EPA, mind a DHA nem rendelkezik hivatalos ajánlott napi adaggal, mivel nem esszenciális tápanyagok. A British Dietetic Association azonban körülbelül 450 mg EPA és DHA napi adagot javasol felnőttek számára.

Elegendő omega-3-hoz juthatsz, ha a következő élelmiszereket beiktatod az étrendedbe:

  • hal és tenger gyümölcsei, különösen szardínia, tonhal, makréla, lazac és hering
  • diófélék és magvak, például chia mag és dió
  • növényi olajok, például lenmag, szójabab és repceolaj
  • dúsított élelmiszerek, például bizonyos típusú tojások, joghurt és szójaitalt

Ha viszont ezekből nem fogyasztasz elegendőt napi szinten, akkor érdemes keresned egy jó minőségű omega-kiegészítőt, ami segíthet neked az EPA és a DHA rendszeres pótlásában.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .