5 gyulladást okozó étel, amit jobb, ha elkerülsz

Számos étel okozhat gyulladást, ezzel hozzájárulva a krónikus betegségek kialakulásához, beleértve a magas hozzáadott cukrot, a finomított szénhidrátokat, a sült ételeket, az alkoholt és a magas hőmérsékleten főtt húsokat.

A gyulladás a helyzettől függően lehet jó vagy rossz.

Egyrészt ez a tested természetes módszere arra, hogy megvédje magát, amikor megsérülsz vagy beteg vagy. Segíthet a szervezetednek megvédeni magát a betegségektől, és serkentheti a gyógyulást.

Másrészt a krónikus, tartós gyulladás összefüggésbe hozható az olyan betegségek kialakulásának fokozott kockázatával, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás.

Érdekes módon az elfogyasztott ételek jelentősen befolyásolhatják a szervezet gyulladását.

Íme 5 olyan étel, amely gyulladást okozhat.

1, Cukor és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Az asztali cukor (szacharóz) és a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup a hozzáadott cukor két fő típusa a nyugati étrendben.

A cukor 50% glükóz és 50% fruktóz, míg a magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup körülbelül 45% glükóz és 55% fruktóz.

Az egyik oka annak, hogy a hozzáadott cukrok károsak, hogy fokozzák a gyulladást, ami betegségekhez vezethet.

Egy tanulmányban a magas szacharóz-tartalmú étrenddel táplált egerekben mellrák alakult ki, amely átterjedt a tüdejükre, részben a cukorra adott gyulladásos válasz miatt.

Egy másik, 2011-es tanulmányban az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása csökkent a magas cukortartalmú étrenddel táplált egerekben..

Ráadásul egy randomizált klinikai vizsgálatban, amelyben az emberek normál szódát, diétás szódát, tejet vagy vizet ittak, csak a normál szódát fogyasztó csoportban nőtt meg a húgysav szintje, ami a gyulladás és az inzulinrezisztencia mozgatórugója.

A cukor azért is káros, mert túl sok fruktózt tartalmaz.

Míg a gyümölcsökben és zöldségekben lévő kis mennyiségű fruktóz rendben van, a hozzáadott cukrokból származó nagy mennyiségű fogyasztás negatív hatással lehet az egészségre.

A sok fruktóz fogyasztása összefüggésbe hozható az elhízással, az inzulinrezisztenciával, a cukorbetegséggel, a zsírmájbetegséggel, a rákkal és a krónikus vesebetegséggel.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fruktóz gyulladást okoz az ereket kibélelő endotélsejtekben, ami a szívbetegségek kockázati tényezője.

A magas fruktózbevitel szintén növeli számos gyulladásos marker értékét az egerek és emberek esetében.

A magas hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a cukorkák, csokoládé, üdítőitalok, sütemények, fánkok, édes péksütemények és bizonyos gabonafélék.

2, A sült ételek gyulladást okozhatnak?

Amellett, hogy magas a zsír- és kalóriatartalmuk, a sült ételek, mint a sült krumpli, a mozzarella rudak, a fánk és a tojástekercs, szintén növelhetik a gyulladás szintjét a szervezetben.

Ennek oka, hogy bizonyos magas hőfokon történő főzési módszerek, beleértve a sütést is, fokozhatják a káros vegyületek, például a fejlett glikációs végtermékek termelődését, amelyek fokozhatják a gyulladást és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.

A sütés növelheti a transzzsírok mennyiségét is az étolajokban, ami szintén elősegítheti a gyulladást.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a sült ételek befolyásolhatják a bél mikroorganizmusainak összetételét, ami növelheti a gyulladás mértékét.

Ezenkívül más tanulmányok során azt találták, hogy a sült ételek fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával.

3, Finomított szénhidrátok

Bár a szénhidrátok rossz hírnévre tettek szert, sok szénhidrátban gazdag élelmiszer rendkívül tápláló, és belefér egy jól összeállított étrendbe.

A finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása azonban gyulladást okozhat.

A finomított szénhidrátok rostjaik nagy részét eltávolították. A rostok elősegítik a teltségérzetet, javítják a vércukorszint szabályozását, és táplálják a jótékony baktériumokat a bélben.

A kutatók azt sugallják, hogy a modern étrendben szereplő finomított szénhidrátok elősegíthetik a gyulladásos bélbaktériumok szaporodását, ami növelheti az elhízás és a gyulladásos bélbetegség kockázatát.

A finomított szénhidrátok glikémiás indexe (GI) magasabb, mint a feldolgozatlanoké. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint az alacsony indexűek.

Egy áttekintés arról számolt be, hogy a cukorbetegek esetén az alacsony glikémiás diéta hatékonyabban csökkentheti az interleukin-6, a gyulladás markere szintjét, mint a magas GI-tartalmú étrend.

A finomított szénhidrátok megtalálhatók az édességekben, kenyérben, tésztákban, péksüteményekben, egyes gabonafélékben, süteményekben, cukros üdítőitalokban és minden olyan feldolgozott élelmiszerben, amely hozzáadott cukrot vagy lisztet tartalmaz.

4, Gyulladást okoz a túlzott alkoholfogyasztás

A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi előnyökkel járhat. A nagyobb mennyiség azonban súlyos problémákhoz vezethet.

Egy 2010-es tanulmányban a C-reaktív fehérje (CRP) (a gyulladás markere) szintje megemelkedett az alkoholt fogyasztó embereknél. Azoknál volt a legmagasabb a CRP, akik napi két italnál többet ittak.

Azoknál az embereknél, akik sokat isznak, problémák léphetnek fel a bakteriális toxinok vastagbélből a szervezetbe kerülésével. Ez az állapot – amelyet gyakran „szivárgó bélnek” neveznek – széles körben elterjedt gyulladást okozhat, amely szervkárosodáshoz vezet.

Az alkohollal összefüggő egészségügyi problémák elkerülése érdekében a fogyasztást napi két italra kell korlátozni a férfiak és egy a nők esetében.

5, Magas hőmérsékleten főtt húsok

A magas hőmérsékleten főtt húsok – beleértve a feldolgozott húsokat, például szalonnát, kolbászt, sonkát és füstölt húst – fogyasztása a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Egyéb magas hőmérsékletű főzési módok közé tartozik a grillezés, grillezés, sütés, és pirítás.

A húsok magas hőmérsékleten történő főzése gyulladásos vegyületek képződését eredményezi.

Amellett, hogy elősegítik a gyulladást, úgy gondolják, hogy hozzájárulnak olyan krónikus betegségek kialakulásához is, mint a szívbetegség, a rák, a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Érdekes módon, ha a húsokat savas oldatokban, például citromlében vagy ecetben pácoljuk grillezés vagy sütés előtt, felére csökkentheti a gyulladásos vegyületek mennyiségét.

Egy másik módja a gyulladásos vegyületek képződésének minimalizálásának, ha a húsokat rövidebb ideig főzzük, és a nedves hőfokon történő főzési módszereket választjuk, beleértve a forralást, gőzölést, párolást vagy dinsztelést.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .