A cukrozatlan kávé segíthet a súlycsökkentésben?

A kávé már csupán italként is nagyon élvezetes, de emellett számos jótékony hatással is bírhat. A szakértők még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék minden egészségügyi előnyét, és azt, hogy más összetevők, például a tejszín vagy a cukor hozzáadása hogyan befolyásolhatja a lehetséges egészségügyi előnyöket.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány során most megállapították, hogy a cukrozatlan kávé fogyasztása kis mértékű fogyással, míg a kávé cukorral való fogyasztása némi súlygyarapodással jár.

Az eredmények azt mutatják, hogy a cukrozatlan kávé fogyasztása előnyös lehet a testsúlycsökkentésben. Ezeket azonban meg kell ismételni jövőbeni kutatásokkal is, hogy megerősítsék az eredményeket.

A kávé segít a fogyásban?

A kutatás során a szerzők azt akarták látni, hogy a kávéfogyasztás hozzájárul-e a fogyáshoz. Azt is meg akarták vizsgálni, hogy a tejszín, a cukor vagy a tejmentes fehérítő hozzáadása a kávéhoz hogyan befolyásolja az egészségi állapotot.

Ez a kutatás három fő egészségügyi tanulmány adatait vizsgálta. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy nagy mennyiségű adathoz és résztvevőhöz férhessenek hozzá.

Ezután kiválasztották azokat a résztvevőket az elemzéshez, akik megfeleltek bizonyos befogadási kritériumoknak. Például úgy döntöttek, hogy nem vonnak be olyan résztvevőket, akiknek hiányoztak az adatai, vagy akiknek már a vizsgálat kezdetén rákjuk, szívbetegségük vagy cukorbetegségük volt. Összesen valamivel több mint 155 000 résztvevőt vontak be elemzésükbe.

A kutatók meg tudták vizsgálni az étkezési gyakorisági kérdőívek adatait, amelyeket a résztvevők a kezdetekkor, majd 4 évente töltöttek ki. A résztvevők arra válaszoltak, hogy milyen gyakran fogyasztottak kávét, koffeinmentes vagy normál kávét, és mennyi tejszínt, cukrot vagy tejmentes fehérítőt adtak hozzá. A kutatók nem vizsgálták a zsírmentes tejföl vagy fehérítő hozzáadását, illetve a tej hozzáadását.

Ezután megvizsgálták a négyévente előforduló súlyváltozásokat is. Számos változót vettek figyelembe, beleértve bizonyos élelmiszerek fogyasztását, az alkoholfogyasztását, a fizikai aktivitását és az egészségügyi állapotokat.

A kutatók megállapították, hogy napi 1 csésze kávé – akár koffeinmentes, akár normál – elfogyasztása 0,12 kilogramm (kg) testtömeg-csökkenéssel járt 4 év alatt.

Ezzel szemben napi egy teáskanál cukor hozzáadása 0,09 kg súlygyarapodást eredményezett 4 év alatt.

Azt is megállapították, hogy a fehérítő vagy krém hozzáadása nem jár jelentős súlygyarapodással.

A szerzők a tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a kávé:

“Eredményeink különösen fontosak lehetnek a túlsúlyos és elhízott emberek körében hatékony testsúlycsökkentő stratégiaként, mivel a cukor hozzáadásával összefüggő megfigyelt súlygyarapodás magasabb volt ezeknél a résztvevőknél. Az eredmények kérdéseket vetnek fel a nagyobb mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó kereskedelmi kávéitalok súlyra gyakorolt potenciálisan még károsabb hatásával kapcsolatban.”

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kávé összességében szerény mértékben járul hozzá a súlyhoz, akár cukorral, akár anélkül.

Beata Rydyger, táplálkozási szakértő, aki nem vett részt ebben a kutatásban, megosztotta véleményét a vizsgálatról.

“A tanulmány megállapította, hogy a cukrozatlan kávé fogyasztása kis mértékben befolyásolta a fogyást” – mondta Rydyger, hangsúlyozva, hogy “napi 3 csészével kell inni, hogy 4 év alatt mindössze 1 kilót fogyjon!”

“Megfordítva, a tanulmány azt találta, hogy a cukor hozzáadása a kávéhoz (vagy más ételekhez és italokhoz) valójában súlygyarapodáshoz vezetett, ellensúlyozva a kávéfogyasztásból eredő esetleges fogyást” – tette hozzá.

„De a súlygyarapodás is szerény volt” – mutatott rá. „A résztvevők csak 0,09 kilogrammot híztak minden teáskanál cukor után, amelyet a napi kávéjukhoz adtak, így a súlyos hasi zsírképződés kockázata csak azok számára jelent kockázatot, akik sok cukrot adnak a kávéjukhoz.”

A tanulmány korlátai és a kutatás folytatása

Ez a kutatás jelentős mennyiségű adatot vizsgál, de vannak bizonyos korlátai. Ezek a korlátozások hasonlóak az elemzésben vizsgált egyes tanulmányokéhoz.

Például a vizsgálatokban főként fehér egyének vettek részt, ami korlátozza az általánosítást, és azt jelenti, hogy a későbbi tanulmányok több sokféleséget tartalmazhatnak. A tanulmányok önbevallásra is támaszkodnak, ami pontatlan lehet. Például a testsúlyt önbevallás alapján határozták meg, és csak egy részmintában ellenőrizték. Az önbevallás alapján mért testsúly körülbelül 1,5 kilogrammal alacsonyabb volt, mint a személyzet által mért súly.

A kutatók nem fértek hozzá bizonyos adatokhoz, például a különböző kávéfehérítő termékek sajátos hatásához. Nem vizsgálták továbbá a koffein szerepét más koffeintartalmú italokban, és nem vizsgálták a mesterséges édesítőszerek hatását sem. És nem nézték a kereskedelmi forgalomban kapható, cukorral édesített, magasabb kalóriatartalmú kávéitalokat.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy az eredményeket más tanulmányokban is meg kell ismételni a további megerősítés érdekében, és ezeknek magukban kell foglalniuk a kávé mellett elfogyasztott, más forrásokból származó koffeinfogyasztás magasabb szintjét is.

Dr. Felix Spiegel, sebész, aki nem vett részt a kutatásban, azt mondta: „Az ajánlás az, hogy naponta legfeljebb 5 csésze kávét igyon meg tejszínnel vagy anélkül az egészségügyi előnyök és a súlykontroll érdekében. A cukor hozzáadása azonban nem ajánlott.”

Rydyger megjegyezte, hogy a mértékletesség továbbra is kulcsfontosságú a kávéfogyasztás során:

„A kiegyensúlyozott kávéfogyasztás érdekében az egyéneknek törekedniük kell a mértékletességre, általában napi 3-4 csésze vagy körülbelül 400 mg koffeinre korlátozódniuk. Fontos azonban tudni, hogy mindenki másként metabolizálja (metabolizál jelentése anyagcsere) a koffeint. A késő délutáni vagy esti kávézás elkerülése megelőzheti az alvászavarokat. Az is elengedhetetlen, hogy minden koffeinforrást figyelembe vegyünk, beleértve a teát, a csokoládét, az energiaitalokat és bizonyos gyógyszereket.”

A kávéfogyasztás egészségügyi előnyei és kockázatai

A kávéfogyasztás már évek óta az egészségügyi kutatások tárgya. A kávéfogyasztás bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, beleértve a szívkoszorúér-betegség és a szívelégtelenség kockázatának csökkentését.

A rendszeresen kávézó embereknél csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. A kávé csökkentheti a halálozási kockázatot is.

Dr. Spiegel elmagyarázta, miért lehet ez, és megjegyezte, hogy: „A kávéfogyasztás előnyei közé tartozik a rákellenes hatás az antioxidánsok magas koncentrációja miatt. Emellett a szív- és érrendszeri javulást is kimutatták napi 5 csésze szabályozott bevitellel.”

A kávéfogyasztás azonban bizonyos egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhat, mint például a szívdobogás és a fokozott szorongás.

Rydyger megjegyezte:

„A kávé magas antioxidáns tartalma segíthet leküzdeni az oxidatív stresszt, míg a koffein javítja a hangulatot, az éberséget, és anyagcsere-előnyökkel jár azáltal, hogy növeli az energiafelhasználást és a zsírok oxidációját. A túlzott kávéfogyasztás azonban alvászavarokhoz, emésztési problémákhoz, a csontok és a szív egészségére gyakorolt lehetséges hatásokhoz, valamint egyes egyéneknél fokozott szorongáshoz vezethet. A kávét gyakran cukor, mesterséges édesítőszerek, tejszín vagy kávéfehérítő szerek hozzáadásával fogyasztják az emberek, amelyek potenciális egészségkárosító hatásokkal járnak.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .