A D-vitamin segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

A D-vitamin az egyik alapvető tápanyag, amelyre a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez. Nemcsak a csontok erősségét segíti elő, hanem támogatja a szervezet immunrendszerét is, és segít szabályozni a sejtfunkciókat az egész szervezetben, beleértve az agysejtekét is. Éppen ezért rendkívül fontos a D-vitamin szint folyamatos szinten tartása, megfigyelése.

Az elmúlt néhány évben számos tanulmány született, amelyek összefüggésbe hozták a D-vitamint más lehetséges egészségügyi előnyökkel, beleértve a szív- és érrendszeri egészség javítását.

Svájci tudósok most egy új tanulmánnyal egészítik ki ezt a kutatást, amely összefüggést mutat a D-vitamin szint csökkenése és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának magasabb kockázata között.

Hogyan segíti a D-vitamin szint javítása a szív egészségének megőrzését?

Dr. Cheng-Han Chen intervenciós kardiológus és orvosi igazgató szerint – aki nem vett részt ebben a tanulmányban – az orvosok úgy vélik, hogy a D-vitamin komplex módon befolyásolja a szív- és érrendszeri egészséget, számos kardiovaszkuláris kockázati tényezőre gyakorolt hatásán keresztül.

“Egyes tanulmányok például kimutatták, hogy a nagyon alacsony D-vitamin szint növelheti a vérnyomást, ami kockázati tényező” – magyarázta.

„Más tanulmányok során azt találták, hogy az alacsony D-vitamin szint hatással lehet a glükózrezisztenciára, amely a cukorbetegség kockázati tényezője. Más tanulmányok pedig kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint növelheti a rossz koleszterin szintjét, ami szintén a szív- és érrendszeri problémák kockázati tényezője” – jegyezte meg.

Ezenkívül korábbi tanulmányok összefüggést mutatnak a D-vitamin-hiány és az elhízás között, amely szintén a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezője.

“Úgy gondolom, hogy ez a kutatás jó általános tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mindenkinek rendszeresen ellenőriztetnie kell a D-vitamin szintjét az háziorvosával” – mondta Dr. Chen. “Azoknak pedig, akiknek nagyon alacsony a szintje, azt javasoljuk, hogy fogyasszanak rendszeresen D-vitamint.”

Ellentmondó eredmények a D-vitamin-pótlás hatásáról

Bár sok kutatást végeztek a D-vitaminnal és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, az eredmények ellentmondásosak – mondta Dr. Pollyanna Patriota, kutató és a tanulmány első szerzője.

“A D-vitamin szerepe a szív- és érrendszeri betegségekben még mindig vitatott, és nincs határozott bizonyíték arra, hogy a D-vitamin pótlása javíthatná a szív egészségét” – mondta. Hasonlóképpen további vizsgálatot érdemel az is, hogy a magas szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának kitett és D-vitamin-elégtelenségben szenvedő betegek esetében a D-vitamin pótlása előnyös-e a szív- és érrendszeri betegségek kimenetelét illetően.

“A szív- és érrendszert érintő betegségek továbbra is a halálozás fő okai közé tartoznak világszerte, és a terápiás megközelítések fejlődése ellenére hatékony megelőzési stratégiákra van szükség, amelyeknek az étrend mindenképpen fontos összetevője” – tette hozzá Dr. Patriota.

Elmondta, hogy ő és kollégái úgy döntöttek, hogy tanulmányozzák a D-vitamin szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatását, mert az ezt az összefüggést értékelő korábbi tanulmányoknak számos korlátja volt, például a résztvevők sokfélesége és a rövid utánkövetési időszak.

“Ezért úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk a D-vitamin-szint és a szív- és érrendszeri események, a szív- és érrendszeri mortalitás és az általános mortalitás közötti összefüggést egy látszólag egészséges, populációalapú mintán” – tette hozzá.

Jobb D-vitamin-szint, alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Ebbe a tanulmányba Dr. Patriota és csapata csaknem 5700 résztvevőt vont be. Minden résztvevőnek megmérték a D-vitamin szintjét, amelyet normál, elégtelen vagy hiányos kategóriába soroltak. A tudósok átlagosan körülbelül 14 éven keresztül értékelték a résztvevők egészségi állapotát.

Az elemzés során a kutatók összefüggést találtak a jobb D-vitamin ellátottság és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázata között.

A tanulmány azonban nem talált kapcsolatot az alacsonyabb D-vitamin-szint és a szív- és érrendszeri betegségek vagy általános okok okozta halálozás fokozott kockázata között.

“Ez egy populáció alapú vizsgálat, egy nagyon specifikus populációban, azaz egy közösségben élő, látszólag egészséges népességben” – mondta Dr. Patriota. “Azt javasoljuk, hogy nagyobb tanulmányokat kell kidolgozni a D-vitamin-pótlás szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásának tisztázására.”

Mik a D-vitamin-hiány tünetei?

A szervezet képes D-vitamint előállítani, ha a bőrt hosszabb ideig éri napfény. Ez azonban néha nem termel elegendő D-vitamint, hiszen időnk nagy részét még nyáron is a zárt irodákban töltjük, ezért pótlásra van szükség.

A D-vitamin szint növelhető étrend-kiegészítők szedésével, valamint D-vitaminban gazdag élelmiszerek, például tojássárgája, marhamáj, bizonyos gombák, zsíros halak és halmájolaj fogyasztásával.

Számos D-vitaminnal dúsított élelmiszer található a piacon, beleértve a tejet, sajtot, növényi alapú tej alternatívákat, narancslét, joghurtot és gabonaféléket.

A legtöbb esetben, ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, nem lesznek közvetlen, könnyen felismerhető tünetei. Ezért fontos, hogy a D-vitamin szintjét rendszeresen ellenőriztesse az orvos.

A nagyon alacsony D-vitamin szint azonban néha bizonyos tüneteket okozhat, beleértve:

  • fájdalom a csontokban
  • izomgyengeség és/vagy fájdalom
  • hajhullás
  • fáradtság
  • depresszió

A szív- és érrendszeri betegségek mellett korábbi kutatások azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin szint növelheti a fertőzések, az autoimmun betegségek, a neurológiai betegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin szint nem az egyetlen tényező a szív egészségét illetően

Dr. Patriota rámutatott, hogy nem valószínű, hogy egyetlen vitamin önmagában javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget:

„A szív- és érrendszer egészségének legfontosabb viselkedési kockázati tényezői a nem megfelelő táplálkozás, a fizikai inaktivitás, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Ezért a szív- és érrendszeri egészség javítása fontos az életmódbeli változtatásokba való befektetéshez – a dohányzás abbahagyása, az egészségesebb táplálkozás és a fizikai aktivitás növelése.”

„A legtöbb országban nem javasolt a D-vitamin pótlása az általános lakosság számára” – magyarázta. „A D-vitamin-hiány kockázatának kitett embereknek megfelelően meg kellene mérniük a D-vitamin szintjét a vérükben.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .