Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Mi az összefüggés a mediterrán étrend és a gyermekek egészsége között?

A mediterrán étrend a gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, bab, sovány fehérjék, halak és olívaolaj fogyasztására helyezi a hangsúlyt. Egy új tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a terhesség alatt mediterrán étrendet követő anyák gyermekeinek idegrendszere jobban kifejlődött 2 éves korukra.

A mediterrán étrend a terhesség alatt jelentősen javítja a gyermekek idegrendszeri fejlődését életük első 2 évében.

Ez derül ki a JAMA Network Open című folyóiratban mostanában közzétett tanulmányból.

Ebben a kutatók beszámolnak arról, hogy a terhesség alatt mediterrán étrendet követő anyák gyermekei jobb kognitív és szociális-érzelmi eredményekkel rendelkeznek.

“Az anyai étrend és az utódok idegrendszeri fejlődése közötti összefüggést több epidemiológiai tanulmány is sugallta. Azt feltételezték, hogy az étrend számos összetevője közvetítheti a gyulladásos állapot változásait, amelyek zavarják az agy méhen belüli fejlődését” – írták a tanulmány szerzői.

“Vizsgálatunk pozitív eredményei egy adott tápanyag kiegészítése helyett az egészséges táplálkozási minta alkalmazásával magyarázhatók. Több étrendi összetevő, köztük a hosszú láncú, többszörösen telített zsírsavak, az extra szűz olívaolajból származó egyszeresen telített zsírsavak, antioxidáns vitaminok, élelmi rostok és polifenolok magyarázhatják a mediterrán étrend gyulladásos és oxidatív stressz mutatók csökkentésére gyakorolt hatását” – tették hozzá.

Részletek a mediterrán étrend és a terhesség kapcsolatáról szóló tanulmányból

Az eredmények egy olyan tanulmányból származnak, amelyben a mediterrán étrend és a mindfulness-alapú stresszcsökkentés hatását vizsgálták a terhesség alatt.

A mindfulness meditáció, vagy stresszcsökkentés a kognitív pszichoterápiák meglepően hatékony új területe. Legjobban a „tudatos jelenlét” kifejezéssel lehet lefordítani. Olyan speciális figyelmi állapot, tudati beállítódás, amely a jelenre fókuszál, növeli a mentális folyamatokkal kapcsolatos tudatosságot, és a gondolatok kíváncsi megfigyelését, elfogadását javasolja.

Összesen 1221, 19 és 23 hetes terhesség közötti várandós nőt osztottak véletlenszerűen három csoportba.

A résztvevők egyik csoportja a mediterrán diéta szabályait követte. Egy másik csoport a mindfulness-alapú stresszcsökkentő beavatkozást követte, a harmadik csoport pedig nem vezetett be semmi változtatást.

A kutatók arról számoltak be, hogy a mediterrán diétás csoportba tartozó nők nagyjából 11-13 hétig követték ezt az étkezési mintát. Ez idő alatt havonta egyszer 30 perces látogatásokon vettek részt egy képzett táplálkozási szakemberrel. Valamint havonta egyszer egy 1 órás csoportos foglalkozáson.

A táplálkozási szakértővel való látogatások során a nők recepteket, bevásárlólistát, étkezési terveket és napi menüket kaptak.

A kutatók 626 gyermeket vizsgáltak a résztvevők közül körülbelül 2 éves korukban.

A kutatók arról számoltak be, hogy azokhoz a gyermekekhez képest, akiknek az édesanyja egyik beavatkozási csoportba sem tartozott, azok a gyermekek, akiknek az édesanyja a mediterrán étrend szerint táplálkozott, magasabb pontszámot értek el mind a kognitív, mind a szociális-érzelmi területeken.

Az anyai étrend hatással lehet a gyermekek egészségi állapotára

Dana Hunnes, PhD, a Los Angeles-i UCLA Medical Center vezető klinikai dietetikusa, aki nem vett részt a vizsgálatban, azt mondja, hogy az eredményeknek van értelme.

“Nem lep meg. Annyira sok agyi fejlődés történik méhen belül és az élet első néhány évében. Így teljesen logikus, hogy egy nagyon egészséges, gyulladáscsökkentő, elsősorban növényi alapú és nagyon egészséges zsírokkal teli étrend jobb idegfejlődési eredményeket eredményezne. Azt hiszem, ez azt mutatja, hogy az egészséges étrendnek nagy hatása lehet az egészségi állapotra a későbbi életkorban” – mondta.

Korábbi kutatások megállapították, hogy az anyai életmód jelentős hatással lehet a csecsemők egészségi állapotára.

“A szülés előtti jólét és egészség erősen meghatározza a gyermeki és felnőttkori idegfejlődést. Az anyai életmódot a kedvezőtlen születéshez közeli eredmények és a magzati idegfejlődés potenciálisan módosítható kockázati tényezőjeként ismerik el. Az egészségtelen, magas zsírtartalmú táplálkozási szokások és a terhesség alatti elhízás az utódok rosszabb idegfejlődésével jár együtt” – írták a tanulmány szerzői.

“Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán étrend csökkentheti az egészségre káros kimenetek. Például a szív- és érrendszeri események, a cukorbetegség, a kognitív hanyatlás és más gyulladásos eredetű betegségek előfordulását a magas kockázatú felnőttek körében.”

Mi az a mediterrán étrend?

A mediterrán étrend a zöldségekre, gyümölcsökre és teljes kiőrlésű gabonafélékre helyezi a hangsúlyt, és korlátozza a vörös húsok, a tejtermékek és az erősen feldolgozott élelmiszerek bevitelét.

“A mediterrán étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, amelyek bőségesen tartalmaznak számos vitamint és ásványi anyagot. Ezekre a terhesség során fokozott szükség van, valamint antioxidáns hatást biztosítanak. Továbbá az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halak hangsúlyozása elősegíti a csecsemő kognitív fejlődését” – mondta Lauri Wright, PhD, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia elnöke, aki nem vett részt a vizsgálatban.

“Egy terhes nőnek megnövekedett fehérje-, kalória-, zsír- és számos vitamin- és ásványi anyag szükséglete van a csecsemő növekedésének támogatása érdekében” – mondta. “Ahhoz, hogy a nő kielégítse ezeket a megnövekedett igényeket, több gyümölcsöt és zöldséget, sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát és a természetes, állati eredetű tejtermékeket kell fogyasztania, ami a mediterrán étrend alapja.”

Táplálkozás a terhesség alatt

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) azt tanácsolja, hogy az egy magzatot hordozó terhes nőknek a második trimesztertől kezdve minden nap 340 kalóriával többet kellene bevinniük a szervezetükbe.

Az ikreket váróknak napi 600 kalóriával, a hármas ikreket váróknak pedig napi 900 kalóriával kellene többet fogyasztaniuk.

Bár a mediterrán étrendben szerepel a hal, a terhes nőknek kerülniük kell bizonyos halfajták fogyasztását, amelyekről ismert, hogy magasabb higanytartalommal rendelkeznek. Ez egy olyan fém, ami összefüggésbe hozható a születési rendellenességekkel.

Az ACOG azt ajánlja, hogy a terhes nők ne fogyasszanak cápát, kardhalat, királymakrélát, marlint, narancsos atlanti tükörhalat, cseréphalat vagy nagyszemű tonhalat.

A haladagokat heti két-három kb. 120 grammos adagra kell korlátozni – állítja a szervezet.

Miért fontosak a szülés előtti vitaminok?

A mediterrán étrend mellett az elegendő mennyiségű vitamin és ásványi anyag, például B-vitamin, C- és D-vitamin, kalcium, vas, folsav, kolin és omega-3 zsírsavak bevitele is fontos.

“Mindenekelőtt a terhes nőknek minden nap szedniük kell egy szülés előtti vitamint. Az étrendnek legalább öt adag különféle gyümölcsöt és zöldséget kell tartalmaznia. Az étrendnek tartalmaznia kell legalább három adag tejterméket vagy tejpótlót. Ez azért fontos, hogy támogassa az anya és a baba csontjainak egészségét. Az izomfejlődést támogató sovány fehérjék beiktatása szintén fontos” – mondta Wright.

A reggeli rosszullétben szenvedők számára hasznos lehet, ha gyakrabban fogyasztanak kisebb adagokat.

“Ha rosszullétet tapasztalsz, mint én majdnem mind a kilenc hónapban, tegyél meg mindent, hogy minden tápanyagot be tudj vinni, amikor csak tudod” – mondta Hunnes.

“A nőknek (és a férfiaknak) mindig törekedniük kell az egészséges táplálkozásra. Ez életük bármely szakaszában igaz, de különösen a várandós nőknek törekedniük kell arra, hogy minél egészségesebben étkezzenek. Emellett pedig minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszanak, és erről mindig beszéljenek dietetikussal vagy szülészorvossal” – tette hozzá.

Forrás: www.vitaking.hu

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .