A B12-vitamin 9 egészségügyi előnyei, tudományos alapokon

A B12-vitamin kulcsszerepet játszik az egészség számos területén, és támogathatja a csontok egészségét, a vörösvértestek képződését, az energiaszintet és a hangulatot. A tápláló étrend vagy étrend-kiegészítők fogyasztása segíthet abban, hogy kielégítsd az igényeid.

A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy esszenciális vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van, de nem tudja előállítani.

Természetes formában megtalálható állati eredetű termékekben, de bizonyos élelmiszerekhez is hozzáadják, és szájon át szedhető kiegészítőként vagy injekcióként is kapható.

A B12-vitaminnak számos szerepe van a szervezetben. Támogatja az idegsejtek normál működését, és szükséges a vörösvértestek képződéséhez, valamint a DNS-szintézishez.

A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi mennyiség 2,4 mikrogramm, bár ez a mennyiség a terhes vagy szoptató hölgyeknél magasabb.

A B12-vitamin lenyűgöző módon segítheti a szervezetet, például növeli az energiát, javítja a memóriát és segít megelőzni a szívbetegségeket.

Íme 9 egészségügyi előny, amelyek mindegyike tudományosan igazolható.

1, A B12-vitamin segít a vörösvértestek képződésében és a vérszegénység megelőzésében

A B12-vitamin létfontosságú szerepet játszik abban, hogy segítse a szervezeted a vörösvértestek termelésében.

Az alacsony B12-vitamin szint csökkenti a vörösvértestek képződését, és megakadályozza azok megfelelő fejlődését.

Az egészséges vörösvértestek kicsik és kerekek, míg a hiány esetén nagyobbak és jellemzően ovális alakúak lesznek.

Ennek a nagyobb és szabálytalan alaknak köszönhetően a vörösvértestek nem tudnak megfelelő sebességgel a csontvelőből a véráramba kerülni, ami megaloblasztos vérszegénységet okoz.

Ha vérszegénységben szenvedsz, szervezetednek nincs elég vörösvérsejtje ahhoz, hogy oxigént szállítson létfontosságú szerveidbe. Ez olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság és a gyengeség.

2, Megelőzheti a nagyobb születési rendellenességeket

A megfelelő B12-vitamin szint kulcsfontosságú az egészséges terhességhez.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magzat agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődéséhez elegendő B12-szintre van szüksége, amit az anyai szervezetből tud megszerezni magának.

A hiánya a terhesség kezdeti szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső-rendellenességek kockázatát. Ezenkívül az anyai B12-vitamin-hiány hozzájárulhat a koraszüléshez vagy a vetéléshez.

Egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akiknek a B12-vitamin szintje 250 milligramm/dl-nél alacsonyabb, háromszor nagyobb valószínűséggel szülnek születési rendellenességgel rendelkező gyermeket, mint a megfelelő szinttel rendelkező nők.

3, Támogathatja a csontok egészségét és megelőzheti a csontritkulást

A megfelelő B12-vitamin szint fenntartása elősegítheti csontjaid egészségét.

Egy 110, cöliákiában szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a B12-vitamin alacsony szintje a combcsontban és a csípőben a csontok ásványi anyag-sűrűségének csökkenésével függ össze férfiaknál.

A csökkent ásványi anyag-sűrűségű csontok idővel érzékennyé és törékennyé válhatnak, ami növeli a csontritkulás kockázatát.

Más tanulmányok összefüggést mutattak ki az alacsony B12-vitamin szint és a rossz csontok egészsége, valamint a csontritkulás vagy a törések kockázata között.

4, Csökkentheti a makuladegeneráció kockázatát

A makuladegeneráció olyan szembetegség, amely elsősorban a központi látást érinti.

A megfelelő szintjének fenntartása segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kockázatát.

A kutatók úgy vélik, hogy a B12-vitamin pótlása csökkentheti a homocisztein szintjét, amely egyfajta aminosav, ami a véráramban található.

Az emelkedett homociszteinszintet összefüggésbe hozták az életkorral összefüggő makuladegeneráció fokozott kockázatával.

Egy 2009-es tanulmány során, amelyben 5000 40 éves vagy idősebb nő vett részt, arra a következtetésre jutottak, hogy a B12-vitamin, valamint a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkentheti ezt a kockázatot.

A hét éven át ezeket a kiegészítőket kapó csoportban kevesebb makuladegeneráció fordult elő, mint a placebo csoportban. Az állapot bármely formájának kialakulásának kockázata 34 százalékkal, míg a súlyosabb típusok esetében 41 százalékkal volt alacsonyabb.

5, A B12-vitamin javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit

A B12-vitamin javíthatja a hangulatot.

A hangulatra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert. Ez a vitamin azonban létfontosságú szerepet játszik a szerotonin szintézisében és metabolizmusában, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag.

Ezért a hiánya csökkent szerotonin-termeléshez vezethet, ami depressziós hangulatot okozhat.

Egy régebbi, depresszióban szenvedő és a normálisnál alacsonyabb B12-vitamin-szintű embereken végzett vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik antidepresszánst és B12-vitamint is kaptak, nagyobb valószínűséggel javultak a depressziós tünetek, mint azoknál, akiket csak antidepresszánsokkal kezeltek.

6, Előnyös lehet az agy számára azáltal, hogy megakadályozza a neuronok elvesztését

A B12-vitamin hiányát a memóriavesztéssel hozták összefüggésbe, különösen az idősebb felnőtteknél.

A vitamin szerepet játszhat az agy atrófiájának megelőzésében, amely az agy neuronjainak elvesztése, és gyakran emlékezetkieséssel vagy demenciával jár együtt.

Egy korai stádiumú demenciában szenvedő embereken végzett tanulmány kimutatta, hogy a B12-vitamin és az omega-3 zsírsav-kiegészítők kombinációja lassítják a szellemi hanyatlást.

7, Energialöketet adhat

A B12-vitamin-kiegészítőket régóta az energia-felpörgetés legjobb termékeként hirdetik.

Az összes B-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet energiatermelésében, bár nem feltétlenül maguk a vitaminok adják az energiát.

Jelenleg nincs olyan tudományos bizonyíték, amely azt sugallná, hogy a B12-vitamin-kiegészítők növelhetik az energiát azoknál, akiknek elegendő mennyiségű B12 van a szervezetében.

Másrészt, ha jelentős B12-vitaminhiányban szenvedsz, az étrend-kiegészítők szedése vagy a bevitel növelése valószínűleg javítja az energiaszinted.

A hiányának egyik leggyakoribb korai jele a fáradtság vagy az energiahiány.

8, Javíthatja a szív egészségét a homocisztein csökkentésével

A homocisztein aminosav magas vérszintjét összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával.

Ha jelentős B12-vitaminhiányban szenvedsz, a homocisztein szinted megemelkedik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a segít csökkenteni a homocisztein szintjét, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

9, Támogatja az egészséges hajat, bőrt és körmöket

Tekintettel a B12-vitaminnak a sejttermelésben betöltött szerepére, ennek a vitaminnak a megfelelő szintje szükséges az egészséges haj, bőr és köröm fenntartásához.

Valójában az alacsony B12-vitamin szint különféle bőrgyógyászati tüneteket okozhat, beleértve a hiperpigmentációt, a köröm elszíneződését, a haj elváltozásait, a vitiligo-t (a bőrszín foltokban való elvesztését) és a szögletes szájgyulladást (gyulladt és repedezett szájzug).

Kimutatták, hogy a B12-vitamin-pótlás javítja a B12-hiányban szenvedő betegek bőrgyógyászati tüneteit.

Kit fenyeget a B12-vitamin-hiány?

Becslések szerint az Egyesült Államokban a felnőttek 3 százalékának van B12-vitamin-hiánya, míg körülbelül 26 százalékának alacsony vagy normál szintje van.

A hiánya kétféleképpen fordulhat elő. Vagy hiányzik az étrendedből a megfelelő mennyiség, vagy a szervezeted nem tudja teljesen felszívni az elfogyasztott ételből.

A B12-vitamin-hiány kockázatának kitettek közé tartoznak:

  • idősebb felnőttek
  • gyomor-bélrendszeri betegségekben, például Crohn-betegségben vagy cöliákiában szenvedők
  • azok, akiknek gyomor-bélrendszeri műtétjeik voltak, például bélreszekciós műtét
  • szigorú vegán étrendet folytató emberek
  • akik metformint szednek a vércukorszint szabályozására
  • akik protonpumpa-gátlót szednek krónikus gyomorégés miatt

Sok idős felnőttnél csökken a sósav elválasztása a gyomorban, ami csökkenti a B12-vitamin felszívódását.

Az aktív B12-vitamin természetes formában csak állati eredetű termékekben található meg. Bár igaz, hogy bizonyos típusú hínárok és fermentált élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint.

Annak ellenére, hogy egyes növényi alapú tejeket vagy gabonákat dúsítottak B12-vitaminnal, a vegán étrendben gyakran korlátozott ez a vitamin, ami az embereket a hiány kockázatának teszi ki.

Ha jól megtervezett, tápláló és változatos étrendet követsz, a B12-vitamin-hiány megelőzése könnyű lehet.

Forrás: www.vitaking.hu

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .