Nyaralási tippek

Néhány nyaralási tipp, ami segíthet neked is!

A nyári vakáció az az időszak, amit az emberek a pihenés és a feltöltődés szándékával kezdenek, és bár élményekkel telve, de jellemzően kimerülten és depressziósan érkeznek vissza belőle. Ha nyaralni megyünk magunkon és másokon is megfigyelhetjük a napról napra fokozódó kimerültséget. Szerencsére van pár egyszerű nyaralási tipp, amivel elkerülhető a “káros mellékhatás” és tényleg azt a célt szolgálja a nyári szünet, szabadság, amire eredetileg szántuk: az egész éves munka jól megérdemelt jutalma, ami nem csak emlékezetes marad, de a testi-lelki egészségünkön is javít.

A hely

Igen nagy csapda lehet, ha valaki pihenésre, kikapcsolódásra vágyik és már a helyszín sem alkalmas erre. Abból pár nap bosszankodás lesz csak. Válassz olyan helyet, ami nyugodt, családias, messze a város zajától. Amikor szállást foglalsz ne az legyen az elsődleges szempont, hogy milyen közel van a városközpont, vagy a szórakozóhelyek.

A táplálkozás

Az egyik legfontosabb nyaralási tipp a táplálkozással kapcsolatos. A nyaralások a rossz minőségű, de sok kajáról szólnak. Sokan használják ki korlátlan fogyasztás lehetőségét a szállodákban reggelinél, ebédnél, vacsoránál és gyakorlatilag kiütik magukat minden étkezéskor.

A pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás csak akkor lehet teljes, ha a sejtjeink is kikapcsolódnak. A napi háromszori degeszre tömött has, majd esténként a rendszeres alkohol fogyasztás mindenre jó, csak pihenésre nem. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a vakáció rémálomként tér vissza. Rengeteg friss zöldség is lehet az étrendünkben, amíg az üdülés tart.

Egy böjtnap a nyaralás alatt igen értékes lehet az egészség szempontjából, ha valakit nem zavar az, hogy “kárba veszett” az aznapi étkezési díja. Kell ehhez némi akaraterő, de megéri.

Hogy milyen könnyű elrontani az étkezést, álljon itt egy konkrét példa is: létezik olyan szálloda, ahol egész nap ott duruzsol az ital-automata, amiből jéghideg szürreális ízű “narancs-” és “almalé” folyik ingyen. Vagyis korlátlanul fogyasztható. Egy jó gyomorhurutot egy hét alatt össze is lehet szedni pusztán azáltal, hogy valaki ezt issza naphosszat. Ráadásul a jéghideg ital nem egészséges amikor az ember melegben van. A mediterrán vidékeken a bölcs helyiek langyos teát kortyolgatnak.

Alvás a vakáció alatt

A szabadság alatt az emberek úgy gondolják, hogy itt a lehetőség az alvásra. Nem kell reggel vekkerre kelni. Ebéd után lehet szunyókálni, vacsora után pedig bóbiskolni. Ez a másik, ami hozzájárul a fáradtsághoz. Megfigyelted már a nyaralásaid során, hogy egyes emberek reggel fel sem tűnnek, majd ebéd után szundikálnak kicsit a szobában, mert kint “túl meleg” van? Délutánonként jönnek-mennek, ücsörögnek a bárban, de alapvetően mindig fáradtak, és jó esetben este “felébrednek” pár órára.

Ha valaki pihenni szeretne és kikapcsolódni, azt alvással nem tudja elérni. Kelj fel reggel amikor egyébként is szoktál. Egyél valami jó reggelit és csinálj valami teljesen mást, mint amit szoktál, de az ne alvás legyen. Az alvástól fáradt leszel. Napi 6-7 óra alvás teljesen elegendő bárkinek. Aki rosszul táplálkozik, annak 8 is kellhet.

Tenger vagy medence?

Bár a szállodáknak lehetnek nagy, meleg és édesvizű medencéi, de abban fertőtlenítőszerrel kevert víz van és a fertőtlenítőszer nem egészséges. Például a baktériumok vagy vírusok elpusztulnak tőle. Az emberek is, de ez nem annyira nyilvánvaló. Érdekes megfigyelni, hogy miközben nyíllövésnyire van a tenger, egyes emberek egész nap a klóros vízben áznak. A klór a bőrön át bejut a szervezetünkbe és az immunrendszerünket gyengíti. A tengervíz sótartalma ezzel ellentétben kitűnő a bőr számára. Nyomelem-összetétele számos reumatikus tünetet enyhít, és elmulaszthatja migrénes fejfájást illetve bőrproblémákat. Ha van tenger a közelben, mindig azt válaszd és ne a klórozott medencét.

A sportolás

Hogy a jó minőségű táplálkozás vagy a sportolás jelent e többet a pihenés során, azt nehéz eldönteni. Mindkettőnek azonos értéke van és együtt képesek igazán eredményt hozni. Ha valaki a fentieket betartja és naponta megerőlteti egy picit magát, garantáltan pihent lesz és úgy ér véget a vakáció, hogy kirobbanó formában van.

Míg ha valaki egész nap fekszik egy szállodában, annyi virslit eszik amennyi belefér, mert megpróbál többet enni, mint amennyit kifizetett, alkohollal, klóros vízzel, és légkondicionálóval kínozza az immunrendszerét, akkor mihelyst hazaér, már indulhatna is ismét “pihenni”.

+ 1 ráadás nyaralási tipp

Nyár van, meleg van. Ilyenkor sok folyadékot kell inni, hogy pótoljuk a verejtékezéssel elvesztett folyadékveszteségünket. Ezt tudjuk. De sok folyadék önmagában elég a hőség ellen? Nem. Ugyanis a verejtékezéssel nem csak folyadékvesztés történik, hanem a létfontosságú ásványi sók (elektrolitok) is távoznak a szervezetünkből. Például a kálium, a nátrium és a magnézium. Ezeket is fontos napközben pótolni. Határozottan jobb lesz a közérzeted, amennyiben bőségesen fogyasztasz ásványi anyagokat, főleg káliumot és magnéziumot a nagy hőségben!

Reméljük ez az 5 nyaralási tipp segíteni fog, hogy jól teljen a vakáció.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .