Miért nem jutunk elég vitaminhoz az ételeinkből?

Valóban nem jutunk elég vitaminhoz?

Azt tudjuk, hogy az ételeinkből már nem, vagy csak részben tudjuk pótolni a vitamin és ásványi anyag igényünket. Ennek számos oka van. Ezek közül az egyik, hogy a legtöbb ember nem válogatja ki magának a tápanyagokban gazdag ételeket. Rohanó világban élünk, és az emberek nagy részének nincs ideje gondosan megtervezni, összeválogatni a napi ételeit, így sajnos a legtöbben nem jutunk elég vitaminhoz.

Nézzük mi az a három ok, amiért nem jutunk elég vitaminhoz

Az első ok

Az amerikaiaknak csak körülbelül 9 százaléka fogyaszt megfelelő napi mennyiséget zöldségből és gyümölcsből. Még a legoptimistább becslések szerint is csak egy fogyaszt naponta három-öt darab zöldséget vagy gyümölcsöt minden három amerikaiból. Vajon mi a helyzet itthon? Ha belegondolunk, itthon is könnyű engedni a feldolgozott élelmiszerek, készételek, hamburgerek, sültek csábításának, és elbliccelni a salátát és a brokkolit, velük együtt a vitaminokat, ásványi anyagokat…már amennyi van bennük. De térjünk is át a második okra.

A második ok

A kevés vitaminfogyasztás másik oka, hogy az ételek óriási változásokon mentek keresztül az elmúlt száz évben. Csak egy példa a sok közül: a 19. században az emberek teljes kiőrlésű, E-vitaminban gazdag kenyeret fogyasztottak. 1900 körül a technológiai változások miatt az őrlés során a gabona elveszítette vitamintartalmát, viszont megmaradt a kenyérkészítéshez szükséges fehér keményítő. És mintha ez meg nem lenne elég, a legtöbb ember az ételek készítéséhez még mindig étolajat használ, ami csak tovább rontja az egészséget és növeli a vitamin-szükségletünket.

A harmadik ok, ami miatt nem jutunk elég vitaminhoz

Mindennek a tetejébe az ásványokban szegény termőtalaj korlátozza a növények vitaminprodukáló képességét. A szintetikus műtrágyák (ellentétben szerves trágyával) nem oldják meg a problémát. Évekkel ezelőtt az USA Földművelésügyi Minisztériuma egy kutatásba kezdett, amely kimutatta, hogy az állandó nitrogénes műtrágyázás harmadára csökkenti a termés C-vitamin-tartalmát. Tápanyagcsökkenést figyeltek meg ezen kívül a szállítás, a raktározás, a termelési folyamatok és a főzés során is. Így aztán, még ha a jó szándék meg is van bennünk, gyakran ütközik nehézségekbe, hogy tápanyagokban gazdag ételeket vásároljunk és készítsünk.

Tehát, ha egészséges vagyok, miért kell vitaminokat szednem?

A betegségek prevenciója, megelőzése a hosszú távú egészség kulcsa, nem pedig a betegség elleni harc, ha az egyszer már kialakult. Megelőzhetjük a betegségeket — vagy legalábbis a kockázatot csökkenthetjük —, ha:

1. gyümölcsben és zöldségben gazdag étrenden élünk (nem feltétlen a vitamintartalom miatt, hanem az egyéb egészséges növényi vegyületek, vagy a rosttartalom miatt)

2. eleget mozgunk

3. és nem utolsósorban pótoljuk a szükséges vitaminokat a szervezetünk számára, mivel az ételeinkből nem jutunk elég vitaminhoz.

Bár a vitaminok sokat javíthatnak a szervezetben végbement károkon, és megállíthatják vagy legalábbis lassítják sok betegség előrehaladását, sokkal kedvezőbb, ha egészségünket próbáljuk megőrizni. Ha valóban jó egészségnek örvendünk, akkor akár évekbe is telhet, míg a vitamin kedvező hatását észleljük. De azt azért biztosan észrevesszük, hogy nem betegszünk meg olyan gyakran, mint azok az emberek, akik nem szednek vitaminokat. Koleszterin-szintünk és vérnyomásunk nyilván nem szökik fel olyan magasra, mint az övék. Nem érzünk majd olyan gyakran fájdalmat, és biztosan tele leszünk energiával.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .