A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Mik azok a telomerek?

A telomerek – a kromoszómák végén található „sapkák”, amelyek megvédik a DNS-t a károsodástól – összefüggésben vannak élettartammal. Elméletileg a hosszabb telomereknek lehetővé kell tenniük a sejt számára, hogy többször osztódjon, és így tovább éljen. Egy új tanulmány azonban azt sugallta, hogy a hosszabb telomerek növelhetik a krónikus betegségek kockázatát.

Tehát a hosszabb telomerek kulcsfontosságúak a hosszú élethez, vagy más módokat kell keresnünk a hosszabb, egészségesebb élethez?

Az életkor növekedése a legnagyobb kockázati tényező számos egészségügyi állapot szempontjából. Úgy tűnik azonban, hogy egyesek szerencsésebben öregszenek, mint mások, és egészen idős korukig aktív, egészséges életet élnek. De vajon hogyan csinálják ezt? Egyesek az egészséges életmódnak, mások a szerencsének, megint mások a genetikának tudják be ezt a különbséget.

Az öregedéssel kapcsolatos egyik elmélet szerint a titok a kromoszómáinkban, pontosabban a telomerjeinkben rejlik.

Az emberi test minden sejtjében 23 pár kromoszóma található. Mindegyik kromoszóma fehérjék köré tekert DNS-ből áll. Ez a DNS géneket tartalmaz – öröklött utasításokat a sejt összes funkciójához.

A telomerek az egyes kromoszómák terminális régiójában találhatók, és nem tartalmaznak géneket. Minden alkalommal, amikor egy sejt osztódik, a kromoszómák többszöröződnek, és a telomerek lerövidülnek. Ez lehetővé teszi a sejt osztódását anélkül, hogy elveszítené a létfontosságú géneket. Végül pedig túl rövidek lesznek ahhoz, hogy a sejt ismét osztódjon, így a sejt idővel elöregszik vagy elhal.

A rövidebb telomereket a betegségek megnövekedett előfordulásával és a túlélési idő csökkenésével hozták összefüggésbe. Az öregedő sejtek már nem osztódnak, de aktívak maradnak, és számos öregedéssel kapcsolatos betegségben szerepet játszanak, mint például az ízületi porckopás (osteoarthritis), az érelmeszesedés és a rák.

A hosszabb telomerek azt jelentik, hogy a sejtek gyakrabban osztódhatnak, mielőtt elérnék az öregedést vagy elpusztulnának, ami növeli a hosszú élettartamot. Állatkísérletek kimutatták, hogy a telomerek gyorsabban rövidülnek a rövid életű állatokban, mint a hosszabb életűeknél.

A hiperhosszú telomerekkel tenyésztett egereken végzett vizsgálat során kiderült, hogy soványak, alacsony a koleszterin- és LDL-szintjük, valamint javult a glükóz- és inzulintoleranciájuk. Emellett tovább éltek, és alacsonyabb volt a rákos megbetegedések előfordulása, mint a hagyományos egereknél.

Tehát a hosszabb telomerek hosszabb, egészségesebb életet jelentenek. Vagy mégsem?

A telomerek és biológiai kor

A telomereket a telomeráz enzim tartja fenn. Ez növeli a telomereket, megakadályozva, hogy túl gyorsan lerövidüljenek, és ezáltal a sejtek tovább éljenek. Talán jó dolog, amíg meg nem tanuljuk, hogy a rákos sejtekben megnövekedett mennyiségű telomeráz van, ami lehetővé teszi számukra az osztódás folytatását.

Sebnem Unluisler, génmérnök és az Egyesült Királyság Londoni Regeneratív Intézetének hosszú élettartamért felelős igazgatója elmondta:

„A vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van a telomer hossza és a biológiai életkor között. Általában a rövidebb telomerek az előrehaladott kronológiai életkorral és az életkorral összefüggő betegségekre való fokozott fogékonysággal járnak. Ráadásul bizonyos genetikai eltérésekkel vagy az olyan életmódbeli tényezőkkel rendelkező egyének, amelyek felgyorsítják a telomerek rövidülését, általában gyorsabb öregedési fenotípust mutatnak.

A telomer hosszát a „biológiai órához” hasonlították, a rövidebb telomerek pedig nagyobb biológiai kort jeleznek. Számos életmódbeli tényezőt társítottak a rövidebb telomerekhez. Az egyik a fizikai aktivitás hiánya.

Egy tanulmányban az ülő nőknél olyan telomereket találtak, amelyek azt mutatják, hogy biológiailag 8 évvel idősebbek, mint az azonos korú nők, akik többet mozogtak.

A dohányzás számos betegség kockázatát növeli, és a telomer rövidülését is felgyorsítja. Egy tanulmány kimutatta, hogy a dohányosok keringő fehérvérsejtjeiben fokozódott a telomerek rövidülése, ami növeli a biológiai öregedés ütemét.

Az elégtelen alvás a telomer hosszát is befolyásolhatja, még gyermekkorban is lerövidítheti a telomereket, ami egészségkárosodáshoz vezethet.

Mindezek összefüggésben állnak a gyulladással, amely nemcsak a telomer rövidülésével jár, hanem számos, a későbbi években gyakoribb betegséggel.

A telomer hosszát csökkentő további tényezők a stressz, a depresszió és bizonyos génmutációk, például az, amely progériához vezet – ez egy ritka állapot, amelyben a gyerekek rendkívül gyorsan öregszenek, és ritkán élik túl tizenéves korukat.

A telomerek hosszának fenntartása diétával, testmozgással

„A legújabb tanulmányok azt sugallták, hogy a telomer hossza önmagában nem biztos, hogy megbízható előrejelzője az élettartamnak vagy az öregedésnek. Például egyes rövidebb telomerekkel rendelkező egyedekről azt találták, hogy tovább élnek, mint a hosszabb telomerekkel élők. Más tényezők, mint például az életmód, a környezet, a genetika és a stressz szintén szerepet játszanak az öregedésben és a betegségekben.” – mondta Dr. Joshua Berkowitz, az IV Boost UK orvosi igazgatója

A rövidebb telomerek rövidebb élettartammal és gyorsabb biológiai öregedéssel járhatnak, de vajon a hosszabb telomerek hosszabb élettartammal és egészségesebb öregedéssel járnak? A bizonyítékok nem meggyőzőek.

Számos olyan életmódbeli tényező, amely a jobb egészségi állapothoz kapcsolódik, a telomer hosszával is összefüggésbe hozható.

A hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonában, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, mint például a mediterrán étrend, számos tanulmányban pozitív összefüggést mutat a telomerek hosszával. A mediterrán diéta telomerekre gyakorolt pozitív hatása antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető.

A fizikai aktivitás tanácsos az általános egészségi állapot szempontjából, de a fizikai aktivitás telomerhosszra gyakorolt hatásának bizonyítékai nem egyértelműek – bár a testmozgást előnyösnek tartják, az optimális edzésadag nem egyértelmű.

Egy tanulmány során kimutatták, hogy a mérsékelt testmozgás segít megőrizni a telomer hosszát, de az előnyök csökkennek a túlzott testmozgással; mások csak az extrém mennyiségű testmozgást végző embereknél tapasztalták a hatást, például az ultramaratoni futóknál.

Más tanulmányok kimutatták, hogy az elegendő alvás, a soha nem dohányzás és a stressz elkerülése segíthet megőrizni a telomerek hosszát.

Elképzelések a telomerekről

“Míg a korábbi kutatások azt sugallták, hogy a hosszabb telomerek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal, a legtöbb ilyen kutatást sejtekben végezték, és még nem világos, hogy az emberekben a hosszabb telomerek-e az okai vagy következményei az egészséges öregedésnek.” — Sebnem Unluisler

Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy a telomerek mindkét végletben – az átlagosnál jóval hosszabbak vagy rövidebbek – összefüggésbe hozhatók a betegségekre való fogékonysággal. A rövid telomerek a szervi elégtelenséghez, a hosszúak pedig számos rákbetegséghez kapcsolódnak.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a hosszabb telomerek nem feltétlenül jelentik az egészséges öregedés kulcsát. Ehelyett azt sugallja, hogy a hosszú telomerek lehetővé teszik az életkorral összefüggő mutációkkal rendelkező sejtek számára, hogy tovább éljenek, növelve a daganatok és más krónikus egészségi állapotok valószínűségét.

A tanulmány, amely a túl hosszú telomereket okozó mutációban szenvedő embereket vizsgált, azt találta, hogy míg egyeseknél a fiatalság jelei mutatkoztak, például a 70-es éveikben nem volt ősz hajuk, addig a mutációban szenvedőknél nagyobb volt a jóindulatú és rákos daganatok előfordulása.

Az egyik szerző, Dr. Mary Armanios magyarázatot javasol.

Elmondása szerint „a túl hosszú telomerekkel rendelkező sejtek mutációkat halmoznak fel, és úgy tűnik, hogy elősegítik a daganatok és más típusú növekedések kialakulását, amelyeket egyébként a normál telomer-rövidülési folyamatok akadályoznának.

Sebnem Unluisler megjegyezte, hogy „a tanulmány azt sugallja, hogy nem lehet egyszerű összefüggés a telomerek hossza és az öregedés között”.

“Míg a hosszabb telomerek összefüggésbe hozhatók a rák kockázatának növekedésével, más életkorral összefüggő betegségek kockázatának csökkenésével és általános egészségi állapot javulásával is összefüggésbe hozhatók” – jegyezte meg.

Az öregedéssel kapcsolatos kutatások továbbvitele

A telomerek hossza csak az öregedés és a hosszú élettartam egyik szempontja, és a kutatások sok más lehetséges tényezőt is vizsgálnak.

„Az öregedés genetikai alapja összetett, és valószínű, hogy a sejtes és a teljes szervezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak az öregedési folyamathoz. Míg a telomerek az egyik fontos tényező, más genetikai és epigenetikai tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy az ember milyen gyorsan öregszik.” – Sebnem Unluisler

Dr. Berkowitz egyetértett abban, hogy számos út létezik a további tanulmányozásra. Azt javasolta, hogy a jövőbeni kutatások a következőkre összpontosítsanak:

„Az öregedéshez és a hosszú élettartamhoz hozzájáruló genetikai és epigenetikai tényezők azonosítása, […] a mikrobiom szerepének megértése az öregedésben és a hosszú élettartamban, valamint […] az öregedő sejtek szerepének vizsgálata az öregedésben és az életkorral összefüggő betegségekben” – mondta el.

Hogyan lehet maximalizálni az egészséges életéveket?

Bár a hosszabb telomerek összefüggésbe hozhatók a sejtek hosszú élettartamával, a bizonyítékok nem meggyőzőek arról, hogy ezek jelentik a kulcsot a hosszabb, egészségesebb élethez. Azonban számos életmódbeli tényező, amely csökkenti a betegségek kockázatát, hosszabb telomereket is eredményez.

A National Institutes of Health (NIH) a következőket tanácsolja az egészséges öregedés elősegítése érdekében:

  • mozogás – egy tanulmány szerint a napi körülbelül 8000 lépés megtétele 51%-kal csökkentette a bármilyen okból eredő halálozást a 4000 lépéshez képest.
  • egészséges étrendet, sok friss gyümölccsel és zöldséggel
  • tartsd fenn az egészséges testsúlyt – a testmozgás és az egészséges táplálkozás segít ebben
  • aludj megfelelően
  • ne dohányozz
  • korlátozd az alkoholfogyasztást
  • rendszeresen járj egészségügyi vizsgálatra
  • gondoskodj a mentális egészségedről

Dr. Berkowitz megismételte ezt a tanácsot: „Míg a genetika szerepet játszik az élettartam meghatározásában, a környezeti és életmódbeli tényezők is jelentősen befolyásolják az egyén egészségét és élettartamát. Az egészséges döntések meghozatalával és az egészséges életmóddal az egyének csökkenthetik az életkorral összefüggő betegségek kockázatát, és növelhetik esélyeiket a hosszú és egészséges életre.”

A hosszabb telomerek hatással lehetnek az élettartamra, de ez egy olyan tényező, amelyet nem tudsz ellenőrizni. Az egészséges táplálkozás és életmód azonban meghosszabbíthatja az élettartamot és csökkentheti a betegségek valószínűségét.

Míg a sejtjeinkben zajló folyamatok kutatása támpontokat adhat számunkra, az egészséges öregedés eszközei nagyrészt a saját kezünkben vannak.

Forrás: Natúrhírek

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?”

  1. Érdekes volt. Ugye 2009-ben orvosi Nobel díjat kaptak hárman megosztva díjat a telomérák és a telomeráz enzim felfedezéséért és ezekkel kapcsolatos egyéb, eddig ismeretlen mechanizmusok felfedezéséért. Aztán el is indult a kereskedelemben TA-65 nevű tápanyag forgalmazása egy nagy multinál, ígérve a telomer nem csak a rövidülés megállítását hanem visszanövését. A dolgok ütközése ott látható, hogy a daganat ellenesnek is írták a szedéssel járó folyamatot. Egyébként rövid ideig használtam. Irtózatos ára van ami persze relatív. De ahogy a cikk is írja, sokkal összetettebb dologról van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .