Milyen egészségügyi előnyei vannak az acai bogyóknak?

Mit az az acai bogyó?

Az Acai bogyók antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek javíthatják a szív egészségét, a memóriát és védhetnek a rák ellen. Kaphatók szárítva, fagyasztva, gyümölcslé, por és étrend-kiegészítő formában is.

Az acai bogyó egy szőlőszerű gyümölcs, amely Dél-Amerika esőerdőiben őshonos, az Acai pálmafákról szüretelik.

A gyümölcsök körülbelül 1-2 centiméter átmérőjűek és mély lila színűek. A mag a gyümölcs körülbelül 80 százalékát teszi ki. A bogyók ízét csokoládé és bogyós gyümölcsök keverékeként írták le, enyhe fémes utóízzel.

A bogyókat szuperélelmiszernek nevezik, amelynek előnyei a bőr jobb megjelenésétől a fogyásig terjednek, de nem mindegyik állítást támasztja alá bizonyíték.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az acai bogyók táplálkozási felosztását, a lehetséges egészségügyi előnyeit is.

Az acai egészségügyi előnyei

Sok gyümölcs és zöldség számos egészségügyi előnyt kínál, és ez alól az acai bogyók sem kivételek.

Kognitív funkció

Az életkorral összefüggő agyi betegségek, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór nem gyógyíthatók, de a kutatások azt sugallják, hogy az antioxidánsokban és gyulladásgátló polifenol vegyületekben gazdag étrend csökkentheti ezen betegségek kockázatát.

Pontosabban, az antioxidáns antocianin, amely bőséges az acai bogyóban, csökkentheti az oxidatív stresszt és a gyulladást, elősegítve ezzel az agy egészségét.

Az antocianinokról kimutatták, hogy javítják és serkentik a memóriát. Úgy gondolják, hogy gátolják az ideggyulladást, aktiválják a szinaptikus jelátvitelt és javítják az agy vérellátását.

A szív egészsége

Az antocianin fogyasztása szorosan összefügg az oxidatív stressz elleni védekezéssel.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az antocianinok rendszeres fogyasztása 32 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát fiatal és középkorú nőknél.

Az acaiban található rostok és egészséges zsírok szintén támogatják a szív egészségét. A szív számára egészséges zsírok növelik a HDL („jó”) koleszterinszintet és csökkentik az LDL („rossz”) koleszterinszintet.

Számos vizsgálat számolt be arról, hogy a magas rostfogyasztás mellett jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és az összes okból bekövetkező halálozás. A rostbevitel az LDL-koleszterinszintet is csökkenti.

A rostbevitel nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedések alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár együtt, hanem a betegség lassabb előrehaladásval is magas kockázatú egyéneknél.

A National Center for Complementary and Integrative and Health megjegyzi, hogy a bogyók fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterin- és vércukorszintet a túlsúlyos embereknél.

Rákellenes tulajdonságok

Megfigyelték, hogy az antocianinok rákellenes hatást fejtenek ki, bár a pontos mechanizmusok nem ismertek. Különféle rákos sejteket alkalmazó laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az antocianinok:

  • antioxidánsként működnek
  • aktiválják a méregtelenítő enzimeket
  • megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását
  • rákos sejthalált indukálnak
  • gyulladáscsökkentő hatásuk van
  • gátolják a daganatok kialakulásának kezdetét
  • megakadályozzák a rákos sejtek invázióját

Ezeket a funkciókat több állat- és tenyészetvizsgálatban is megfigyelték.

Egy 25 vastag- és végbélrákos beteg bevonásával végzett kis tanulmány során megállapították, hogy 0,5-2,0 gramm antocianin 7 napos bevitele más terápiákhoz hasonló javulást eredményezett.

Az eredmények megerősítéséhez azonban nagyobb tanulmányokra van szükség.

Az acai bogyó tápanyagtartalma

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint egy 3 grammos teáskanál acai bogyópor a következőket tartalmazza:

  • 20 kalória
  • 0 g fehérje
  • 1,5 g teljes zsír
  • 1 g szénhidrát
  • 1 g rost
  • 6 mg kalcium

A bogyók gazdagok zsírsavakban, különösen olajsavban, palmitinsavban és linolsavban.

Bár az acai bogyók nagyon kevés teljes fehérjét tartalmaznak, 19 aminosavat, valamint számos szterint tartalmaznak. (A növényi szterin tulajdonképpen a növényvilág koleszterinje: szerkezetében – még testünket is – megtévesztően hasonlít a koleszterinre, de élettani hatása semleges, az emberi szervezet számára nem hasznosítható.) A bogyókban található fitokemikáliák főként antocianinokat és proantocianidineket tartalmaznak.

Az acai bogyók több antioxidánst tartalmaznak, mint más, gyakran fogyasztott bogyók. Magas a rosttartalmuk és a szív szempontjából egészséges zsírok is megtalálhatók benne. Az antioxidáns hatását nagyrészt a fenolos vegyületeknek tulajdonítják.

Az antioxidánsok a szervezetben vélhetően segítenek a különböző betegségek elleni védelemben, mivel képesek semlegesíteni a környezeti stresszorok, például a környezetszennyezés által okozott oxidatív károkat.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .