Vitaminok: Milyen időpontokban fogyasszuk őket?

Van megfelelő időpont a vitaminok fogyasztására?

Semmilyen tudományos bizonyíték nem utal arra, hogy a napszak, amikor fogyasszuk a vitaminjainkat csökkenti vagy fokozza azok hatékonyságát. A legfontosabb, hogy következetesen fogyasszuk őket. Egyes vitaminok meghatározott időpontban történő bevétele azonban csökkentheti a káros hatások kockázatát. Például a vitamin típusától függően, ha étkezés közben veszünk be egy kiegészítőt, az növelheti a szervezet által felszívott mennyiséget, és javíthatja az általános egészségi állapotra gyakorolt hatását.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, milyen ideális körülmények között kell a különféle vitaminokat szedni.

Fontos az időzítés a vitaminokhoz?

A különböző vitaminok eltérő módon hatnak. Ez azt jelenti, hogy egyes kiegészítőkre különleges szempontok vonatkoznak arra, hogyan kell szedni őket, és hogy ehetünk-e melléjük ételt vagy sem.

Bár a kutatásnak van néhány ajánlása a mellékhatások megelőzésére, a tudomány általában nem támogat semmilyen konkrét ajánlást a vitaminok adott időpontokban történő szedésére.

Sokkal fontosabb, hogy ne szakítsd meg a napi vitaminpótlást, különösen akkor, ha a hiány kezelésére szeded.

Az alábbi részekben a különböző típusú vitaminokat tárgyaljuk, és azt, hogy mikor érdemes szedni őket.

Vízben oldódó vitaminok

Az emberi szervezet nem termel és nem tárol vízben oldódó vitaminokat. Az embereknek ezért állati és növényi forrásokból, valamint értend-kiegészítők segítségével kell pótolniuk ezeket a vitaminokat.

A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin és a legtöbb B-vitamin.

A C-vitamint a nap bármely szakában biztonságosan szedheted az ajánlott mennyiségben. Természetesen számos növényi termékben előfordul, beleértve a narancslét, a grapefruitot és a citromot.

A szervezet nem tárolja a C-vitamint, ezért napi rendszerességgel kell fogyasztanunk, ideális esetben kis adagokban egész nap.

Mikor kell B-vitamint szedni?

Az emberek előszeretettel fogyasztanak B-vitaminokat, hogy növeljék az energiát és csökkentsék a stresszt.

Nyolc különböző típusú B-vitamin létezik, amelyek mindegyike külön funkciót tölt be a szervezetben. A B-vitaminok típusai a következők:

·      tiamin

·      riboflavin

·      B6 vitamin

·      niacin

·      biotin

·      B12 vitamin

·      folsav

·      pantoténsav

Általában biztonságos több B-vitamin egyidejű bevitele. Egyes cégek vitaminkomplexeket is kínálnak, amelyek az egyes B-vitaminok napi mennyiségének kombinációi.

Energianövelő képessége miatt a legjobb időszak a B-vitaminok bevitelére az ébredés utáni időszak. Ezenkívül a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a B6-vitamin potenciálisan zavarhatja az alvást és élénk álmokat válthat ki. Ennek a hatásnak az elkerülése érdekében érdemes lehet a nap elején bevenni.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódó vitaminok kisebb adagokban szükségesek.

Néhány példa a zsírban oldódó vitaminokra:

·      A vitamin

·      D-vitamin

·      E-vitamin

·      K-vitamin

A zsírban oldódó vitaminok a nevükhöz hűen zsírban vagy olajban oldódnak. Emiatt ezeket a zsírban oldódó vitaminokat étkezés közben kell fogyasztani a felszívódás fokozása érdekében.

Egyéb kiegészítők

Az emberi szervezetnek vitaminokra és ásványi anyagokra egyaránt szüksége van a működéséhez. A vitaminokhoz hasonlóan az ásványi anyagok vény nélkül kaphatók kiegészítőként. Sok állítás létezik az ásványi kiegészítők egészségre gyakorolt előnyeiről.

Néhány példa az ásványokra:

·      vas

·      kalcium

·      magnézium

·      cink

Az ásványi anyagokat napi szinten kell pótolnunk. Az ásványi étrend-kiegészítők étkezés nélkül történő bevétele mellékhatásokat, például gyomorpanaszokat okozhat.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .