A tőzegáfonya valóban hatékony a húgyúti fertőzések ellen?

Új kutatás a tőzegáfonya hatásairól 

  • Ausztrál kutatók új metaanalízise, amely közel 9000 embert vizsgált, megerősíti a tőzegáfonya hírnevét, mint hasznos kiegészítő azoknak, akik szeretnék elkerülni a visszatérő húgyúti fertőzéseket.
  • A húgyúti fertőzések a nők több mint 50%-át érintik legalább egyszer, és egyharmaduknál visszatérő húgyúti fertőzés alakul ki.
  • A tudósok elemzése szerint a tőzegáfonya védőhatása nők, gyermekek és orvosi beavatkozásokat követően húgyúti fertőzésekre hajlamos emberek esetében volt nyilvánvaló.
  • A szerzők szerint munkájuk meggyőző bizonyítékot nyújt arra, hogy az áfonyalé csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát egyes embereknél, akiknek visszatérő húgyúti fertőzéseik vannak.

A tőzegáfonyát régóta a húgyúti fertőzések (UTI) megelőző vagy gyógyító kezelésének tekintik. A mai napig azonban a kutatások ellentmondásos bizonyítékokat szolgáltattak a a tőzegáfonya hatékonyságára vonatkozóan.

Az ausztráliai Flinders Egyetem és a Westmead Gyermekkórház tudósai nemrégiben egy globális tanulmányt tettek közzé, amely szerint az áfonyakészítmények valóban csökkenthetik a húgyúti fertőzések kockázatát bizonyos csoportoknál.

Ez az először 1998-ban megjelent és legutóbb 2012-ben frissített áttekintés ötödik frissítése. A Cochrane Reviews című folyóiratban jelent meg.

Prof. Jonathan Craig, a tanulmány vezető szerzője szerint csapata kutatása “nagyon pozitív eredményt mutat, miszerint a tőzegáfonya leve megelőzheti a húgyúti fertőzéseket az arra hajlamos embereknél”.

E. coli és a húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések akkor alakulnak ki, amikor a baktériumok bejutnak a húgyutakba és megfertőzik azokat, amelyek a húgycsövet, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket és a vesét foglalják magukban.

Az Escherichia coli (E. coli) elszaporodása a húgyutakban a húgyúti fertőzések leggyakoribb oka.

Ez a baktériumtörzs természetes módon jelen van a bélben, de a széklet szennyeződésével a húgyhólyagba is bejuthat. Ezután megtapad a hólyag falán és szaporodik.

Dr. Gabrielle Williams, a tanulmány vezető szerzője a elmondta, hogy a tünetek egyáltalán nem mókásak: “A visszatérő húgyúti fertőzéses tünetekkel küzdő emberek néha kétségbeesetten keresnek valamit, ami segíthet rajtuk. Voltak már olyan anyukák, akik sírva fakadtak a gyerekeik húgyúti fertőzései miatt, így pozitív dolog, hogy van valami, amit kipróbálhatnak”.

A tanulmány társszerzője, Dr. Jacqueline Stephens szerint a kezeletlen húgyúti fertőzés a vesékre is kiterjedhet, és olyan szövődményekhez vezethet, mint a szepszis. Elmondta, hogy a megelőzés a legjobb módja e kockázatok csökkentésének.

Polifenolok: A tőzegáfonya ereje

Az antibiotikum az uralkodó megelőzési és kezelési protokoll, ami hozzájárult a gyógyszereknek ellenálló kórokozók terjedéséhez.

A tőzegáfonya proantocianidint (PAC), egyfajta polifenolt tartalmaz. Ezek a “támadó és védekező” tápanyagok figyelemre méltó antimikrobiális és antioxidáns potenciállal rendelkeznek.

Egy 2022-es kutatási cikkben kanadai kutatók megállapították, hogy a PAC segíthet gátolni a bakteriális biofilm képződését a húgyúti nyálkahártyában.

50 tanulmány elemzése

A kutatók 2023 márciusáig elemezték a tőzegáfonya termékek randomizált, ellenőrzött vizsgálatainak eredményeit a placebóval, az antibiotikumokkal vagy probiotikumokkal végzett beavatkozással, illetve a húgyúti fertőzések megelőzésére szolgáló specifikus kezelés nélkül végzett vizsgálatokkal összehasonlítva.

A csoport 26 új tanulmányt vett fel a frissítéshez, így a vizsgálatok száma 50-re emelkedett, 8857 résztvevővel.

Dr. Stephens megosztotta:

„Az általunk vizsgált tanulmányok egy sor módszert tartalmaztak az áfonyatermékek előnyeinek meghatározására. A túlnyomó többség az áfonyakészítményeket placebóval vagy húgyúti kezelés nélküli kezeléssel hasonlította össze, és megállapította, hogy a tőzegáfonya gyümölcsléként vagy kapszulaként fogyasztva csökkentette a húgyúti fertőzések számát a visszatérő esetekben szenvedő nőknél, gyermekeknél és olyan embereknél, akik olyan orvosi beavatkozásokat követően érzékenyek a húgyúti fertőzésekre, mint a hólyag sugárterápia.”

A tőzegáfonya leve jelentős előnyökkel jár

A tanulmány szerzői megállapították, hogy az áfonyatermékek fogyasztása erősen összefügg a tüneti, tenyésztéssel igazolt húgyúti fertőzések kockázatának csökkenésével a visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő nőknél.

A kutatók jelentős védőhatást figyeltek meg a húgyúti fertőzések kockázatának kitett gyermekek és egyének körében az olyan beavatkozások miatt, mint a hólyagsugárterápia.

Nem volt egyértelmű, hogy az áfonyalé, a tabletta vagy a PAC különböző dózisai hatékonyabbak voltak-e a húgyúti fertőzések ellen.

Kevesen számoltak be mellékhatásokról az áfonyakészítmények fogyasztása során. A leggyakoribb mellékhatás a gyomorpanasz volt.

A tanulmány azonban arról számolt be, hogy az ilyen mellékhatásokkal küzdő résztvevők száma “valószínűleg nem különbözik az áfonyakészítményeket szedők és a placebót vagy semmilyen speciális kezelést nem kapók között”.

Korlátozott adatok

A kutatócsoport megjegyezte, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy melyik húgyúti fertőzésben szenvedő populációnak lenne a legnagyobb haszna a tőzegáfonya fogyasztásából.

Dr. Stephens figyelmeztetett, hogy: “A jelenleg rendelkezésre álló adatok vagy korlátozottak, vagy nem meggyőzőek a tőzegáfonya termékek használatára vonatkozóan a terhes nők, az idősek vagy a hólyagproblémákkal küzdő emberek húgyúti fertőzéseinek megelőzésére. További adatokra van szükség ahhoz, hogy végleges tanácsot tudjunk adni arról, hogy a tőzegáfonya alkalmas lehet-e ezeknek az embercsoportoknak.”

Egy interjúban Dr. Williams megjegyezte: “2012-ben egy vizsgálatunk volt idős embereken, ezúttal pedig három vizsgálatunk van 1489 emberrel. Becslésünk szerint 7%-os enyhe kockázatcsökkenés lehet […], de a pontosság ismét gyenge, vagyis nem lehetünk biztosak abban, hogy ez a becslés helyes”.

Néhány szakértő nincs meggyőződve

Az MNT megvitatta ezt a tanulmányt Dr. Jennifer Linehan urológussal is. Ő nem vett részt ebben a kutatásban.

Dr. Linehan aggódott amiatt, hogy sok áfonyalé termék cukortartalma miatt nem hasznos a húgyúti fertőzések megelőzésében. Ugyanakkor megjegyezte, hogy “maga az áfonya segíthet, ha por alakban fogyasztják, mert megakadályozza a baktériumok kötődését a hólyaghoz.”

Az urológus megemlítette, hogy a d-mannóz szintén megakadályozhatja, hogy az E. coli megtapadjon a hólyag falán.

Dr. S. Adam Ramin urológus, aki nem vett részt ebben a vizsgálatban, úgy nyilatkozott, hogy “a 100%-os tiszta áfonyalé segíthet a kisfokú, nem túl súlyos típusú húgyúti fertőzések kezelésében”.

“A tiszta áfonyalé azonban nagyon savanyú. A legtöbb ember nem tolerálja” – mutatott rá.

A tőzegáfonya levéről tudni érdemes

Dr. Williams elmondta: “Két éve ülök ezen az eredményen. Izgatott vagyok, hogy végre eljut az emberekhez, akiknek ez hasznára válhat”.

Megjegyezte azt is: “Egy orvos javasolhatja az áfonyalevet az időseknek, tudom, hogy az én édesanyám orvosa ezt teszi. Az idősek számára az orvosok tanácsot adhatnak, és maguk az egészségre vágyók is kipróbálhatják a tőzegáfonyát. Kevesen látnának benne nagy kárt. Egy kis pénzbe kerül, de ha beválik nekik, akkor az jól elköltött pénz lehet.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .