Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Milyen előnyei vannak az ashwagandhának?

Az ashwagandha egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein nő. A hagyományos gyógyászatban régóta használják. Az ashwagandha hatása miatt az emberek évszázadok óta használják a növény gyökerét és narancsvörös termését gyógyászati célokra. A gyógynövényt indiai ginzengként vagy téli cseresznyeként is ismerik.

Ezt a gyógynövényt sokan használják az energia fokozására, valamint a stressz és a szorongás csökkentésére. Egyesek azt is állítják, hogy az ashwagandha hatása a rákos megbetegedések, az Alzheimer-kór és a szorongás kezelése során is megfigyelhető.

Ez a cikk az ashwagandha hagyományos felhasználási módjait, szedését valamint a lehetséges egészségügyi előnyei és kockázatai mögött álló bizonyítékokat vizsgálja.

Mire használják az emberek az ashwagandhát?

Az ashwagandha fontos gyógynövény az ajurvédikus gyógyászatban. Ez a világ egyik legrégebbi orvosi rendszere. Az ajurvédikus orvoslásban az ashwagandha Rasayana-nak számít, ez azt jelenti, hogy segít fenntartani a fiatalságot, mind mentálisan, mind fizikailag.

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a gyógynövénynek neuroprotektív, idegsejteket védő és gyulladáscsökkentő hatása lehet. A gyulladás számos egészségügyi állapot hátterében áll, így a gyulladás csökkentése több betegséggel szemben megvédheti a szervezetet.

Az ashwagandha hatása számos területen megfigyelhető. Az emberek például a következők kezelésére használják előszeretettel:

  • stressz
  • szorongás
  • fáradtság
  • bőrbetegségek
  • cukorbetegség
  • ízületi gyulladás
  • epilepszia

A különböző kezelésekhez a növény különböző részeit használják. Beleértve a leveleket, a magokat, és a gyümölcsöt.

Az ashwagandha hatása az egészségre

Tudományos tanulmányok szerint az ashwagandha számos állapotra jótékony hatással lehet. Ennek ellenére a kutatók nem sokat tudnak arról, hogyan reagál a gyógynövény az emberi szervezetben.

A legtöbb eddigi tanulmányt állat- vagy sejtmodellekkel végezték, ami azt jelenti, hogy a tudósok még nem tudják, hogy ugyanezek az eredmények születnének-e az embereknél is.

Az ashwagandha hatása a következőkre viszont bizonyítékokkal alátámasztható:

Stressz és szorongás

Az ashwagandha nyugtató hatással lehet a szorongásos tünetekre a lorazepam nevű nyugtató és szorongásoldó gyógyszerrel összehasonlítva.

Egy 2000-es tanulmány szerint a gyógynövénynek a lorazepámhoz hasonló szorongáscsökkentő hatása volt, ami arra utal, hogy az ashwagandha ugyanolyan hatékony lehet a szorongás csökkentésében.

Egy 2019-es, embereken végzett vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy napi 240 mg ashwagandha szedése jelentősen csökkentette az emberek stressz-szintjét a placebóval összehasonlítva. Ez együtt járt a kortizol, vagyis a stresszhormon szintjének csökkenését is.

Egy másik, 2019-es, embereken végzett vizsgálatnál napi 250 mg vagy 600 mg szedése alacsonyabb önbevallás szerinti stressz-szintet, valamint kortizol-szintet eredményezett.

Ízületi gyulladás

Az ashwagandha hatása fájdalomcsillapítóként is érvényesülhet, megakadályozva a fájdalomjelek tovább haladását a központi idegrendszerben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezhet.

Emiatt egyes kutatások szerint hatásosnak bizonyult az ízületi gyulladás formáinak kezelésében, beleértve a reumás ízületi gyulladást is.

Egy 2015-ös, 125 ízületi fájdalommal küzdő emberen végzett kis tanulmány szerint a gyógynövény potenciális kezelési lehetőség a reumás ízületi gyulladás esetén.

Az ashwagandha hatása a szívre

Egyesek ezt a gyógynövényt a szív egészségének fokozására használják, hiszen számos területen segíthet, például:

  • csökkentheti a magas vérnyomást
  • enyhítheti a mellkasi fájdalmat
  • segíthet a szívbetegségek megelőzésében
  • csökkentheti a magas koleszterinszintet

Egy 2015-ös, embereken végzett tanulmány szerint az ashwagandha gyökér kivonata fokozhatja a kardiorespiratorikus állóképességet, ami javíthatja a szív egészségét. (kardiorespiratorikus = A szív- és légző-rendszernek az a képessége, hogy tartós fizikai aktivitás során oxigént szállítson a vázizomzatba.)

Alzheimer-kór kezelése

Egy 2011-es áttekintés szerint számos tanulmány vizsgálta az ashwagandha azon képességét, hogy lassítja vagy megakadályozza az agyi funkciók elvesztését olyan neurodegeneratív betegségekben szenvedő embereknél, mint az Alzheimer-kór, a Huntington-kór és a Parkinson-kór.

Ezen állapotok előrehaladtával az agy egyes részei és kötőpályái károsodnak, ami a memória és a funkciók elvesztéséhez vezet. Ez az áttekintés azt sugallja, hogy ha egerek és patkányok a betegség korai szakaszában ashwagandhát kapnak, az védelmet nyújthat.

Az ashwagandha hatása a rákra

Ugyanez az áttekintés néhány ígéretes tanulmányt is ismertet, amelyek szerint az ashwagandha képes lehet megállítani a sejtek növekedését bizonyos rákos megbetegedések esetében.

Hogyan érdemes fogyasztani az ashwagandhát?

A gyógynövény adagolás és az alkalmazásának módja attól függ, hogy milyen állapotot szeretnénk vele kezelni. A modern klinikai vizsgálatokon alapuló standard adagolás nem létezik.

A meglévő tanulmányok különböző adagokat alkalmaztak. Egyes kutatások szerint napi 250-600 mg szedése csökkentheti a stressz. Más tanulmányok sokkal nagyobb adagokat alkalmaztak.

A kapszulaadagok gyakran 250 és 1500 mg ashwagandhát tartalmaznak. A gyógynövény kapszula, por és folyékony kivonat formájában is kapható.

Vannak mellékhatásai?

Az emberek kis és közepes adagokban általában tolerálják az ashwagandhát. A túl nagy mennyiségű gyógynövény szedése azonban emésztési zavarokhoz, hasmenéshez és hányingerhez vezethet. Ennek oka a bélnyálkahártya irritációja.

Biztonságos?

Várandós hölgyeknek kerülniük kell az ashwagandha használatát, mert a magzatnál szorongást és koraszülést okozhat.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .