Kapcsolat van a magas magnéziumbevitel és a demencia alacsonyabb kockázata között

Demencia és magnézium? Mi az összefüggés?

2019-ben világszerte 57,4 millió ember szenvedett demenciában. Ez a szám 2050-re várhatóan 152,8 millióra emelkedik. Mivel a demencia jelenleg nem gyógyítható, sok kutató a megelőző stratégiákra, például a táplálkozásra helyezi a hangsúlyt. Egyes tanulmányok szerint az étrendi magnézium összefügg a jobb kognitív funkciókkal és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Egy tanulmány során, ahol 17 éven keresztül követtek 1000 középkorú felnőttet, megállapították, hogy a legmagasabb magnéziumszintet szedőknél 37 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.

A magnézium és a kognitív állapot közötti kapcsolatra vonatkozó további kutatások a demencia megelőzésére irányuló stratégiákhoz adhatnak tájékoztatást.

A közelmúltban kutatók azt vizsgálták, hogy a magnéziumbevitel idővel hogyan befolyásolja a demencia kockázatát. Azt találták, hogy a magasabb magnéziumbevitel összefügg a jobb agyi egészséggel – különösen a nők esetében.

“Bár további kutatásokra van szükség ebben a témában, a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a magasabb magnéziumbevitel az agy jobb egészségével jár, és potenciálisan a szellemi funkciók megőrzésével és a demencia kialakulásának csökkent vagy késleltetett kockázatával is összefügghet” – mondta Dr. Kelly Johnson-Arbor, orvosi toxikológus, aki nem vett részt a tanulmányban.

350 vs. 550 mg magnézium naponta

A tanulmányhoz a kutatók a brit Biobankból származó, 40-73 év közötti 6 001 résztvevő egészségügyi adatait vonták be.

Az adatok között szerepelt vérnyomásmérés, mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI) és az étrendi magnéziumbevitel 24 órás időtartamban történő

A résztvevők több mint 95%-a stabil mennyiségű magnéziumot fogyasztott a vizsgálati időszak alatt. Néhányan azonban az idő múlásával növelték, míg mások csökkentették a bevitelüket.

Végül megállapították, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel nagyobb agytérfogattal és kisebb fehérállományi elváltozásokkal WML volt összefüggésben – mindkettő a demencia mutatója – az MRI-felvételeken.

Azt is megállapították, hogy a napi 550 mg-nál több magnézium fogyasztása 55 éves korig nagyjából egy évvel fiatalabb agyi életkorral jár, mint a napi 350 mg-os fogyasztás, ami közel áll az átlagos napi bevitelhez.

Ez – jegyezték meg – azt jelenti, hogy a 41 százalékkal megnövelt magnéziumbevitel javíthatja az agy egészségét, segíthet megőrizni a kognitív képességeket, és csökkentheti a demencia kockázatát.

Megállapították továbbá, hogy a magas étrendi magnéziumbevitel neuroprotektívebb volt a nőknél, mint a férfiaknál, és a menopauza utáni nőknél a menopauza előtti nőkhöz képest. (neuroprotektív = idegsejteket védő, idegeket károsító folyamatokat lassító hatás)

Megjegyezték azonban, hogy az idő múlásával csökkenő magnéziumfogyasztás összefüggésbe hozható a nők nagyobb agytérfogatával.

A magnéziumbevitel és a vérnyomásmérések közötti kapcsolatok többnyire nem voltak szignifikánsak.

Hogyan csökkenti a magnézium a demencia kockázatát

“Köztudott, hogy a magnézium védi az idegsejteket, valamint pozitív hatással van a vérnyomásra” – mondta Dr. Howard Pratt, D.O., pszichiáter, aki nem vett részt a tanulmányban.

“A magas vérnyomás önmagában is ismert kockázati tényezője a demenciának. A magnézium étrendi bevitelének növelése pozitív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre ” – tette hozzá.

Dr. Johnson-Arbor megjegyezte, hogy a magnézium segíthet a gyulladás csökkentésében.

“Ahogy öregszünk, olyan krónikus egészségügyi állapotok alakulhatnak ki, mint a vesebetegség és a D-vitamin-hiány, amelyek magnéziumhiányt okoznak. Mivel a magnéziumhiány csökkent sejtszintű üzenetküldéshez és fokozott gyulladáshoz vezethet az agyban, egyes tanulmányok arra utaltak, hogy a magnézium szerepet játszhat a demencia és más neurológiai állapotok kialakulásában.” – mondta Dr. Johnson-Arbor

A magnézium hatása a nők egészségére

Dr. Bruce Albalával, a Kaliforniai Egyetem Irvine-i Közegészségügyi Programjának környezeti és foglalkozás-egészségügyi professzoral, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, elmagyarázza a magnézium fokozott hatását a menopauza utáni nőkre.

“A szerzők szerint a magasabb magnéziumbevitel kevesebb krónikus gyulladást eredményezhetett ezeknél az idősebb nőknél. Ezeket az eredményeket egyelőre előzetesnek kell tekinteni, különösen a kisebb magnéziumdiétás alcsoportok esetében” – mondta.

“Az ösztrogén egyik érdekessége, hogy értágító hatású, ami azt jelenti, hogy segíthet a vérnyomás csökkentésében, és a menopauza utáni nők alacsonyabb ösztrogénszintje valójában magasabb vérnyomást eredményezhet. Ezt bizonyítja a szív- és érrendszeri kockázatok növekedése a szívroham tekintetében a nőknél a menopauza után”. – Dr. Howard Pratt

A vizsgálat korlátai

Dr. Albala megjegyezte, hogy a vizsgálatnak számos korlátja van. Mivel a kutatók nem végeztek utólagos MRI-vizsgálatot, még nem derült ki, hogy a magnézium az élet későbbi szakaszában is védelmet nyújt-e, mivel a résztvevők átlagéletkora 55 év volt.

Hozzátette, hogy mivel a résztvevők több mint 95 százalékának stabil volt a magnéziumbevitele 16 hónapon keresztül, nagyon kevés adatuk van arról, hogy a magnéziumbevitel időbeli változása hogyan befolyásolja a demencia kockázatát.

Dr. Pratt hozzátette, hogy a tanulmány a kockázati tényezőket vizsgálta, nem pedig a demencia diagnózisát.

“Ami korlátozza ezt a tanulmányt, hogy egy személynek számos kockázati tényezője lehet a demencia szempontjából, de lehet, hogy soha nem alakul ki. Korlátozást jelent az is, hogy nem értjük, mikor és milyen mértékben fejti ki a magnézium neuroprotektív hatását az agyban” – jegyezte meg.

“Bár a tanulmány szerzői figyelembe vették az olyan tényezőket, mint a koleszterinszint, a dohányzás, a cukorbetegség, a fizikai aktivitás és az alkoholfogyasztás, amikor létrehozták elemzésüket, nem gyűjtöttek információt más állapotokról – például más rákos megbetegedésekről, vesebetegségekről vagy más neurológiai állapotokról -, amelyek befolyásolhatták a tanulmány eredményeit” – magyarázta tovább Dr. Johnson-Arbor.

Szedjek magnéziumot a demencia kivédésére?

“Mint minden tápanyagnak a szervezetben, itt is van egy ideális tartomány, és a túl sok magnézium káros lehet a szervezetre. A magas magnéziumszint izomgyengeséget, fáradtságot, alacsony vérnyomást, légszomjat és akár halált is okozhat. Ezért óvatosnak kell lenned, és meg kell beszélned orvosoddal, mielőtt több magnéziumot adsz az étrendedhez.”

– Dr. Naomi Jean-Baptiste

Dr. Jason Krellman neuropszichológus, a Columbia University Medical Center neuropszichológia adjunktusa is beszélt az eredményekről, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban.

“További, szigorúan ellenőrzött, kísérleti körülmények között végzett kutatásokra van szükség, valamint olyan vizsgálati tervre, amely az emberek neurokognitív egészségét idővel nyomon követi, hogy a magnéziumban gazdag étrend potenciális neurológiai és kognitív előnyeit tanulmányozhassuk” – mondta.

“A tanulmány ígéretes eredményei azonban rávilágítanak arra, hogy a demencia számos kockázati tényezője létezik, amelyeket az egyének azonosíthatnak és csökkenthetnek az egészséges életmóddal, beleértve a szívbarát táplálkozási szokásokat, a tolerálható aerob testmozgást, valamint a kognitív és szociálisan stimuláló tevékenységeket.”

Az alábbi 9 élelmiszer a legjobb természetes magnéziumforrások közé tartozik. Próbálj meg több ilyen élelmiszert beépíteni az étrendedbe:.

  1. Teljes kiőrlésű búza
  2. Spenót
  3. Quinoa
  4. Mandula, kesudió és földimogyoró
  5. Étcsokoládé
  6. Fekete bab
  7. Avokádó
  8. Tofu
  9. Tenyésztett joghurt

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .