Segíthet a víz a fogyásban?

Hat ok, ami miatt a víz hasznos a fogyás során

Számos tanulmány alátámasztja azt az elméletet, hogy a víz jótékonyan hat a fogyásra. Emellett a folyadékpótlás számos, a fogyásban szerepet játszó tényező, például az emésztés és az izomműködés szempontjából is kulcsfontosságú.

Az orvosi közösség azonban még mindig bizonytalan abban, hogy a vízfogyasztás mennyire befolyásolja a fogyást.

Ebben a cikkben megtudhatsz hat okot arról, miért segíthet a vízivás a fogyásban. Azt is megvizsgáljuk, hogy mennyi vizet kellene innia egy személynek naponta.

A kutatók még mindig nem tudják, hogy a több víz fogyasztása miért segít az embernek a fogyásban, de számos tanulmány mutat valamilyen pozitív összefüggést a fokozott vízfogyasztás és a fogyás között.

Az alábbiakban hat okot mutatunk be, amiért a víz segíthet a fogyásban.

1, A víz egy természetes étvágycsökkentő

Amikor a gyomor érzékeli, hogy jóllakott, jeleket küld az agynak, hogy hagyja abba az evést. A víz segíthet helyet foglalni a gyomorban, ami teltségérzetet eredményez, és csökkenti az éhségérzetet.

Sokszor gondolhatod azt, hogy éhes vagy, holott valójában sok esetben csupán szomjas vagy ilyenkor. Ha megiszol egy pohár vizet, mielőtt valami ennivaló után nyúlnál, az segíthet megfékezni a felesleges nassolást.

Egy 2014-es tanulmányban 50 túlsúlyos nő 8 egymást követő héten keresztül 500 ml vizet ivott 30 perccel reggeli, ebéd és vacsora előtt, a szokásos vízfogyasztáson felül.

A résztvevőknél csökkent a testsúly, a testzsír és a testtömegindex. Emellett étvágycsökkentésről is beszámoltak.

Egy előző évi vizsgálat hasonló eredményeket hozott.

2, A víz növeli a kalóriaégetést

Egyes kutatások szerint a vízivás segíthet a kalóriaégetésben.

Egy 2014-es vizsgálatban 12 ember, aki 500 ml hideg és szobahőmérsékletű vizet ivott, az energiafelhasználás növekedését tapasztalta.

A vízivást követő 90 percben a szokásosnál 2-3 százalékkal több kalóriát égettek el.

A víz átmenetileg növelheti a szervezet nyugalmi energiafelhasználását, vagyis a nyugalmi állapotban elégetett kalóriák számát is.

A hideg víz fogyasztása tovább fokozhatja a víz kalóriaégető hatását, mivel a szervezet energiát, azaz kalóriát használ fel a víz emésztéshez szükséges felmelegítésével.

3, A víz segít eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből

Ha a szervezet dehidratált, nem tudja megfelelően eltávolítani a salakanyagokat vizelet vagy széklet formájában.

A víz segít a vesének kiszűrni a méreganyagokat és a hulladékot, miközben a szerv megtartja az alapvető tápanyagokat és elektrolitokat. Amikor a szervezet dehidratált, a vesék visszatartják a folyadékot.

A kiszáradás kemény vagy csomós székletet és székrekedést is eredményezhet. A víz a megkeményedett székletet lágyítva vagy fellazítva tartja mozgásban a salakanyagokat.

A víz segít a szervezetnek az emésztési problémák, például a hasmenés és az emésztési zavarok utáni regenerálódásban is.

Ha a szervezetben felhalmozódnak a salakanyagok, az emberek puffadtnak, duzzadtnak és fáradtnak érezhetik magukat. A puffadás centiket növelhet az ember derekán.

A hidratáltság megőrzése jó módja annak, hogy elkerüljük a salakanyagok visszatartását, ami néhány plusz kilót jelenthet.

4, A vízivás csökkentheti az általános folyékony kalóriabevitelt

Könnyű felhalmozni a folyékony kalóriákat üdítő, gyümölcslé vagy édesített kávé vagy tea fogyasztásával.

A legtöbben azt sem veszik figyelembe, hogy mennyi kalóriát fogyasztanak a sportitalokban vagy az alkoholos italokban.

Ha naponta akár csak néhány magas kalóriatartalmú italt cserélünk le vízre vagy más kalóriamentes italra, például gyógyteára, az hosszú távon előnyös lehet a fogyás szempontjából.

Egy 2012-es tanulmány szerzői megállapították, hogy ha 6 hónapon keresztül minden nap két vagy több magas kalóriatartalmú italt kalóriamentes italra cseréltek, az átlagosan 2-2,5 százalékos súlycsökkenést eredményezett egy elhízott nőkből álló csoportban.

Egy 2015-ös tanulmányban a női résztvevők minden nap 250 ml vizet ittak ebéd után, miközben egy 24 hetes fogyókúrás programban vettek részt. Ők 13,6 százalékkal többet fogytak, mint az ugyanebben a programban részt vevő nők, akik ugyanolyan mennyiségű diétás italt ittak ebéd után.

Egy nagyszabású vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy azok a férfiak és nők, akik 4 éven keresztül minden nap egy adag cukorral édesített italt vízre vagy alacsony kalóriatartalmú italra cseréltek, 0,49 kilogrammal kevesebbet híztak, mint egy hasonló csoport, akik nem változtattak.

Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy azok a felnőttek, akik legalább egy adag gyümölcslevet vízzel vagy alacsony kalóriatartalmú itallal helyettesítettek, 0,35 kg-mal kevesebbet híztak, mint a hasonló csoportba tartozó társaik.

5, A víz szükséges a zsírégetéshez

Víz nélkül a szervezet nem tudja megfelelően metabolizálni a tárolt zsírokat vagy szénhidrátokat.

A zsír anyagcseréjének folyamatát lipolízisnek nevezzük. Ennek a folyamatnak az első lépése a hidrolízis, amely akkor következik be, amikor a vízmolekulák trigliceridekkel (zsírokkal) kölcsönhatásba lépve glicerint és zsírsavakat hoznak létre.

Az elegendő vízfogyasztás elengedhetetlen az ételekből és italokból származó zsír, valamint a tárolt zsír elégetéséhez.

Egy 2016-os mini-áttekintés megállapította, hogy a megnövekedett vízbevitel fokozott lipolízishez és zsírvesztéshez vezetett állatkísérletekben.

6, A víz segít az edzésben

Minden fogyókúrás terv egyik legfontosabb eleme a testmozgás.

A víz segíti az izmok, a kötőszövetek és az ízületek megfelelő mozgását. Segít továbbá a tüdőnek, a szívnek és más szerveknek, hogy hatékonyan működjenek, amikor az edzés során felpörgetik az aktivitást.

A hidratáltság csökkenti az olyan dolgok kockázatát, amelyek a jó edzés útjába állhatnak, mint például az izomgörcsök és a fáradtság.

Mindig igyál vizet edzés előtt, közben és után, hogy elkerüld a kiszáradást.

Mennyi vizet kell inni?

Nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet kell inni. Egyes embereknek több vagy kevesebb vízre van szükségük, számos tényezőtől függően, többek között:

  • aktivitási szint
  • életkor
  • testméret
  • hőmérséklet
  • páratartalom
  • napozás
  • egészségi állapot

A legtöbb egészségügyi hatóság a napi vízbevitelre vonatkozó tartományokat javasol. Az alábbi vízbeviteli ajánlások az Egyesült Államokban a Nemzeti Orvosi Akadémia (NAM) ajánlásai:

  • 2 700 ml/nap felnőtt nők számára.
  • 3 700 ml/nap felnőtt férfiak számára

Elegendő vízfogyasztás

A 2005-2010-es Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés eredményeit feldolgozó 2013-as tanulmány szerint a legtöbb serdülő férfi naponta több vizet iszik, mint amennyit a NAM ajánl.

Az eredmények azonban azt mutatták, hogy sok felnőtt, különösen az idősebb felnőttek, nem isznak annyi vizet, hogy megfeleljenek a NAM ajánlásainak.

A 20-50 év közötti egyének közül a férfiak 42,7 százaléka, a nők 40,6 százaléka nem felelt meg a NAM ajánlásainak. A 71 éves vagy idősebbek közül a férfiak 94,7 százaléka, a nők 82,6 százaléka nem felelt meg az iránymutatásoknak.

A következő tippek segíthetnek a vízfogyasztás növelésében:

  • Igyál meg minden étkezéshez legalább 2,5dl vizet
  • Vidd magaddal a vizet újrahasználható palackban
  • Fogyassz extra vizet sportoláskor vagy fizikai aktivitás közben
  • Fogyassz extra vizet meleg, párás vagy nagyon napos időben
  • Tegyél az ágyad mellé egy pohár vizet éjszakára
  • Fogyassz több levest és folyadékban gazdag ételt, például curry-t, pörköltet és turmixot
  • Fogyassz magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, például: bogyós gyümölcsök, szőlő, dinnye, paradicsom, zeller, uborka és saláta.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Segíthet a víz a fogyásban?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .