Segíthet a D-vitamin-kiegészítők szedése a demencia megelőzésében?

D-vitamin és demencia? Mi az összefüggés?

A demencia ma világszerte több mint 55 millió embert érint, és ez a szám 2050-re várhatóan 139 millióra emelkedik. Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek megállíthatnák vagy visszafordíthatnák ezt az állapotot.

A demencia kialakulásának kockázatát befolyásoló tényezőket vizsgálják a betegség előrehaladásának lassítása érdekében. Az egyik ilyen kockázati tényező a D-vitaminhiány.

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin elősegítheti az amiloid-béta-aggregátumok kiürülését. Ez az Alzheimer-kór egyik jellegzetes tünete. A vizsgálatok azonban ellentmondásos eredményeket hoztak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin javítja-e a kognitív funkciókat.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefügg a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának nagyobb kockázatával.

A D-vitamin-pótlás és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolat további vizsgálata segíthet a demencia megelőzésére irányuló stratégiák kidolgozásában.

A közelmúltban kutatók értékelték a D-vitamin-pótlás és a demencia közötti kapcsolatot. Megállapították, hogy a megfelelő és rendszeres D-vitamin-pótlás a demencia alacsonyabb előfordulási gyakoriságával függ össze.

A D-vitamin 3 típusának vizsgálata

A tanulmányhoz a kutatók 12 388 olyan személy adatait elemezték, akik a vizsgálat kezdetén demenciamentesek voltak. Átlagéletkoruk 71 év volt.

Összesen a csoport 37%-a szedett legalább egyet az alábbi három D-vitamin-kiegészítő közül: kalcium-D-vitamin, kolekalciferol és ergokalciferol.

Elemzéseik során a kutatók figyelembe vették a demográfiai, klinikai és genetikai változókat is, például a depressziót és az APOE ε4 státuszt – ez a génváltozat a demencia magasabb kockázatával függ össze.

Öt év elteltével a kutatók megállapították, hogy a D-vitamin-kiegészítőknek kitett személyek 83,6%-a életben volt és demenciamentes volt. Ugyanez igaz volt a D-vitaminnal nem kezeltek 68,4%-ára.

Tíz éven belül a kutatók azt találták, hogy a résztvevők 22 százalékánál alakult ki demencia, akiknek 74,8%-a nem volt kitéve D-vitamin-kiegészítőknek.

Míg a D-vitamin-t fogyasztók 14,6 százalékánál alakult ki demencia, ugyanez a D-vitamin-t nem fogyasztók 26 százalékára volt igaz.

Miután kiigazították a tényezőket, azt állapították meg, hogy a D-vitamin-kiegészítés 40 százalékkal alacsonyabb demencia előfordulási gyakorisággal járt együtt, mint a nem kiegészítés.

A nők több előnyt tapasztaltak

A hatások a nők körében voltak a legerősebbek: a D-vitamint fogyasztó nőknél 49 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem fogyasztottak. A D-vitaminnal kiegészítő férfiaknál 26 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint a D-vitamint nem kapó férfiaknál.

A kutatók azt is megállapították, hogy a depresszió 35%-kal magasabb demencia előfordulási gyakorisággal járt együtt.

Bár az eredmények minden egyes D-vitamin-készítmény esetében egybehangzóak voltak, megjegyezték, hogy a D-vitamin-kiegészítők a legnagyobb hatást a normál kognitív képességű egyénekre gyakorolták, szemben az enyhe kognitív károsodással rendelkezőkkel.

Hogyan segíthet a D-vitamin a demencia ellen?

Dr. Delma Montoya Monge, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta, hogy az eredmények arra utalnak, hogy a D-vitamin-pótlás csökkenti a demencia kockázatát egyes betegeknél.

Hozzátette, hogy az eredmények arra is “emlékeztetnek minket, hogy a D-vitamin hiányos idősebb felnőtteknél nagyobb lehet a rossz egészségügyi kimenetel kockázata”.

Arra a kérdésre, hogy a D-vitamin-kiegészítők hogyan kapcsolódhatnak a demencia alacsonyabb előfordulási gyakoriságához, Dr. Dario Zagar, aki nem vett részt a vizsgálatban elmondta:

“Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin-szint kockázati tényező a demencia, például az Alzheimer-kór kialakulásának szempontjából. A D-vitaminnak számos funkciója van a szervezetben a csontok egészségének fenntartásán kívül, mint amire a legtöbb ember gondolna”.

“A memóriazavarok szempontjából a D-vitamin szerepet játszik a béta-amiloid nevű fehérje kiürítésében, amely az Alzheimer-kórban szenvedők agyában felhalmozódik. Emellett segíthet megvédeni az idegsejteket a sérülésektől, többek között más abnormális fehérjéktől, amelyek szerepet játszanak a demencia kialakulásában.” – Dr. Dario Zagar

Dr. Jacob Teitelbaum, belgyógyász, aki nem vett részt a tanulmányban, azt mondta, hogy a D-vitamin demenciára gyakorolt jótékony hatása mögött az immunitás állhat:

“Az a gyanúm, hogy ha a D-vitamin csökkenti a demencia kockázatát, akkor azt az immunitás kiegyensúlyozásával teszi. Az a gyanúm, hogy az amiloid lerakódás egyszerűen a túlzott gyulladásra adott válasz lehet, olyan, mint egy “sebtapasz”, amelyet a szervezet az agyi gyulladásra helyez.”

“A nők sokkal hajlamosabbak az autoimmun betegségekre, háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek lupuszban, reumatoid artritiszben, fibromyalgiában és egy sor más immun- és autoimmun problémában” – mondta.

“A gyanú szerint ez azért van, mert a nők immunrendszere más, mint a férfiaké. Egy nőnek 2 X kromoszómája van, míg egy férfinak csak egy. Az immunitást szabályozó gének nagy része pedig az X kromoszómán található” – magyarázta.

“Tehát az, hogy a nők nagyobb valószínűséggel részesültek előnyben a D-vitaminból, arra utal, hogy az segítette az immunitás egyensúlyát, és hogy valójában a D-vitamin szedése okozta az előnyöket” – jegyezte meg.

Mennyi D-vitamint fogyasszunk a demencia megakadályozásához?

Dr. Jordan Taylor, a University of Michigan Health-West neurológiai részlegének vezetője, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, elmondta, hogy az eredmények korlátozottak a két vizsgálati csoport résztvevői közötti jelentős különbségek miatt.

Megjegyezte, hogy a D-vitamin-pótlást kapó csoportba tartozóknak általában magasabb volt az iskolai végzettségük, és kevesebben vallották magukat feketének, és mindkét tényező összefügg a demencia alacsonyabb kockázatával.

Rámutatott továbbá, hogy a depresszió és az enyhe kognitív károsodás – amelyek egyes tanulmányok szerint demencia kockázati tényezők – magasabb volt a D-vitamint nem fogyasztók csoportjában.

“Mivel ezeket a változókat, amelyek köztudottan befolyásolják a demencia arányát/kockázatát, nem ellenőriztük, nehéz tiszta értelmezéseket levonni az adatokból” – mondta.

“Bár több D-vitamin-készítményt is bevontak, a D-vitamin-pótlás dózisát, valamint a kiindulási/követési D-vitamin-vérszinteket nem közölték. Így nem világos, hogy az alacsony, normális vagy magas vérszint hozzájárul-e a kockázathoz, illetve hogy a D-vitamin-szintek értékelése használható-e a megfelelő folyamatos pótlás vagy a kezdeti pótlás szükségességének értékelésére”- Dr. Jordan Taylor.

Dr. Alvaro Pascual-Leone, főorvos és neurológia professzor, aki nem vett részt a tanulmányban, hangsúlyozta, hogy ez nem bizonyíték az ok-okozati összefüggésre.

“Ezek fontos eredmények, de nem állítanak fel valódi oksági bizonyítékot. Lehet, hogy nem a D-vitamin-bevitel az oka a demenciával szembeni védelemnek, hanem inkább bizonyos viselkedésformákhoz vezet, vagy azokhoz kapcsolódik, amelyek viszont a demencia kockázatának csökkenését eredményezik” – mondta.

“Például a D-vitamint szedő emberek összességében jobban vigyáznak magukra, és nagyobb figyelmet fordítanak az egészségükre és a táplálkozásukra, ami aztán a demencia elleni védelem oka lehet” – mondta.

Dr. Theodore Strange,a Staten Island Egyetemi Kórház orvosprofesszora, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, hozzátette, hogy a tanulmány nem vett figyelembe a fontos tényezőket, beleértve a társadalmi-gazdasági státuszban mutatkozó különbségeket, vagy a napozással kapcsolatos nyilvántartást, és más kiegészítőknek való kitettséget, amelyek hozzájárulhattak a demencia alacsonyabb kockázatához.

Tekintettel ezekre az adathiányokra, Dr. Pascual-Leone megjegyezte, hogy az eredmények nagyobb vizsgálatokra hívják fel a figyelmet, beleértve egy kontrollált, kísérleti klinikai vizsgálatot, ahol az embereket véletlenszerűen D-vitamin szedésére kötelezik.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .