Étvágycsökkentés természetesen? Hogyan?

Étvágycsökkentés algákkal! De hogyan?

Azok, akik meg szeretnének szabadulni a felesleges túlsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek, és fel tudnák falni az összes útjukba kerülő szénhidrátot. Mit lehet tenni az étvágycsökkentés érdekében?

Mind a Chlorella, mind a Spirulina alga úgy ismert, mint egy táplálék, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást.

Ami viszont nem ismert, az az a mechanizmus, ami ezen tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.

Magnézium tartalom

Ezek a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot, ami rendszeresen hiányzik a mai étrendünkből. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás, mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A kétféle alga fogyasztása által elmarad a testünk égető vágyakozása a csokoládé után.

Fehérje tartalom

A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez, aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz, ami ismerten cukor-éhséget okoz. Más szavakkal: a mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.

Olaj tartalom

A Spirulina olajtartalma – mint minden egyéb étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel hozzájárul az egyenletesebb vércukor szinthez, amit már az előbb kötni tudtunk a hirtelen éhség érzetéhez. A GLA (egy növényi olajokban található zsírsav) például maga is lassítja a hasnyálmirigy inzulinválaszát, amivel gyakorlatilag megelőzi a későbbi éhségérzetet.

Étvágycsökkentés vitaminokkal?

A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát, mivel az évmilliók során hozzászokott, hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal, mint a szénhidrát, fehérje vagy a zsír. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az „üres kalóriák”. A Spirulina az egyik legjobb megoldás arra, hogy vitaminhiányból származó éhség ne jelentkezzen.

Mennyi idő múlva érezhető a hatás?

Ha elkezded fogyasztani a mikroalgákat étvágycsökkentés céljából, tartsd észben, hogy nem várhatsz el azonnali hatást. Ne gondold, hogy ha bekapsz egy kanál Spirulinát vagy pár tabletta Chlorellát akkor már el is múlik az étvágyad. Ehhez hetek, de gyakran hónapok szükségesek.

Miért is érezhetjük később az étvágycsökkentés hatását?

A hormonális változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki, a testünknek is hosszabb időre van szüksége, mire „megszokja”, hogy kevesebb inzulint kell termelnie, mint akkor, amikor finomított szénhidrátokkal bombáztuk.

Ez felvet egy másik kérdést is: pár gramm Chlorella vagy Spirulina nem képes ellensúlyozni több száz gramm cukor, liszt, krumpli, rizs, üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását.

Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben, így például a cukoréhség felszámolásában is, ne várjunk tőle komoly eredményt, amennyiben nem hagyunk fel először a fent felsorolt „élelmiszerek” rendszeres fogyasztásával. Nincs semmi baj hetente egy krémes vagy egy pizza elfogyasztásával. A mindennapi készétel fogyasztás, a zöldségfogyasztás elhanyagolása és a napi háromszori vagy ötszöri húsfogyasztás azonban nem az az életmód, amelyik mellett bármit is remélhetünk a mikroalgáktól.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .