10 természetes megoldás magas vérnyomás esetén

Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen?

A magas vérnyomás ellen nincs varázsszer. Még az orvosok által felírt gyógyszertári készítmények sem azok. Rendszeresen találkozom betegekkel, akik 4-6 különféle vérnyomáscsökkentőt szednek napi rendszerességgel évek, néha évtizedek óta. A mellékhatások tűrése mellett azzal kell szembesülniük, hogy a gyógyszerek mellett is magas vagy erősen ingadozó a vérnyomásuk.

A háziorvosok végső, elkeseredett megoldása ilyenkor jellemzően a xanax vagy valami hasonló pszichiátriai szer anélkül, hogy a betegeket tájékoztatnák arról, hogy ez a zsákutca vége.

Pedig a magas vérnyomás olyan mértékben javítható apró, mindenki által kivitelezhető természetes módszerekkel, hogy az esetek 90 százalékában egyáltalán nincs szükség semmiféle gyógyszeres vagy műtéti kezelésre.

Íme néhány tipp a magas vérnyomás ellen.

1. Nem séta! Gyaloglás!

Magas vérnyomásos betegeim esetében a legtöbb javulást a mozgás hozza. Egy gyors ütemben végzett gyaloglás 6-8 Hgmm-el csökkenti átlagosan a magas vérnyomást az első hónapban, ami nagyon jelentős. A mechanizmus mögött az állhat, hogy mozgás segít a szervezetnek az oxigén hatékonyabb felhasználásában, ezért nem kényszeríti folyamatosan a szívet arra, hogy keményebben pumpáljon. A hét legtöbb napján, szabadban végzett 30 perc erőteljes gyaloglás szükséges. Emeld a távolságot vagy a tempót, amikor már nem jelent kihívást a dolog.

2. Lélegezz rendesen

A lassú légzés és a légzés tempójában végzett gyakorlatok (qigong, taichi) csökkentik azon hormonok termelődését, amik a renin nevű vese által termelt enzim termelését szabályozzák. Reggel és este, de akár nap közben is állj meg 5 percre és végezz lassú karkörzést vagy bármilyen gyakorlatot, miközben mély lélegzeteket veszel majd lassan fújd ki. Belégzéskor told ki a hasad, kilégzéskor pedig ernyeszd el az izmokat. Ezzel is csökkentheted 2-3 Hgmm-el a vérnyomást.

3. Krumpli

A hiányos táplálkozás már önmagában képes magas vérnyomást okozni. A magas nátrium és alacsony kálium fogyasztást páran a káliumsók használatával próbálják javítani, ami koránt sem annyira veszélyes, mint pár önjelölt szakértő hirdeti. Én nem javaslom, mert van ennél jobb megoldás. Egyetlen héjában főtt burgonya közel egy gramm káliumot tartalmaz szerves, jól hasznosuló formában. Egy 2006-os tanulmányban több tízezer magas vérnyomásos embert vizsgáltak és azt találták, hogy napi 2 gramm kálium bevitele a normál európai étrend felett 2.54 Hgmm szisztolés vérnyomáscsökkenést okozott. És ez csak két szem krumpli a magas vérnyomás ellen.

4. Csoki

Napi 10 gramm 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé 2 Hgmm-el csökkentette egy vizsgálatban a résztvevők jelentős részének magas vérnyomását mindössze 2 hét alatt. Ráadásul a csokihoz nincs csatolva olyan betegtájékoztató, ami káros mellékhatásokkal lenne tele. 🙂

5. Q10 a magas vérnyomás ellen!

Van egy étrend-kiegészítő, ami a sejtek energiatermelésével van kapcsolatban és egy tanulmány szerint akár 10 Hgmm-el is csökkentheti a vérnyomást, amennyiben napi 3 alkalommal 60-100 mg-ot fogyaszt belőle valaki. Mindenképpen érdemes ezt meggondolni, mert a Q10 mellesleg az erek rugalmasságát is előnyösen javítja.

6. Alkohol

Még ha az olvasók egy része megkövez, akkor is el kell mondanom, hogy van az alkohol tartalmú italoknak terápiás értéke. Nem is kevés. Sajnos az alkohol egy olyan gyógyszer, ahol a terápiás adag és a káros adag közt igen vékony a sáv, tehát senki ne hivatkozzon rám, ha este bedobna egy felest!

Viszont egy tanulmány, ami azt vizsgálta, hogy a magas vérnyomás milyen módon reagál az alkohol fogyasztásra, azt találta, hogy a negyed adag alkohol előnyösen, míg az egész adag hosszabb távon hátrányosan hat a magas vérnyomás ellen. Az “adag” a publikáció szerint  3.5dl sört vagy 1.5dl bort jelentett. Tehát! Fontos! A terápiás mennyiség kevesebb mint egy dl sör vagy fél kupica bor. Egy pohár bor vagy egy üveg sör nem a terápia része.

A várható javulás sem kevés. A vizsgálatban átlagosan 3.5 Hgmm volt a csökkenés a magas vérnyomásos esetekben.

7. A tea hatásos lehet a magas vérnyomás ellen

6 hét alatt 7 Hgmm csökkenés bármelyik vényköteles gyógyszer dicsőségére válna, de ezt az eredményt a Tufts Egyetem kutatói hibiszkuszt tartalmazó gyógytea keverékkel érték el. Azok a magas vérnyomásos betegek, akik a vizsgálat során csupán placebo italt kaptak nem mutattak semmi változást.

A gyógyteák igen jó hatással vannak a szervezet minden funkciójára, ezért szinte minden betegemnek adok belőle. Magas hibiszkusz tartalmú teákat pedig minden gyógynövényboltban beszerezhet. A pirosra festett filteres teáktól óva intelek. Gyakran egyáltalán nem tartalmazzák a rárajzolt virágot magát, csak arra hasonlító színű festéket és aromákat.

8. .. óra munka, 8 óra pihenés …

Heti 40 óránál többet tölteni az irodában 15 százalékkal emeli meg a vérnyomást, derült ki a Kalifornia Egyetem 24205 emberen végzett mérésén. A túlóra nem csak közvetlen vérnyomás emelkedést okozhat, hanem azt is, hogy nem marad időnk sportolni és egészséges ételekhez alapanyagokat beszerezni vagy gyűjteni. Versenyhelyzetben nem egyszerű azt mondani, hogy “kész, végeztem mára és a munka holnap is itt lesz”, de ha nem akarod, hogy az egész túlórákkal keresett pénz gyógyszertárak és orvosok bevétele legyen, meg kell fontolnod a tanácsom.

9. Magas vérnyomás ellen klasszikus zene

Fogtak 28 magas vérnyomásos felnőttet, akik már szedtek valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Változatos klasszikus, kelta és indián zenét hallgattattak velük és az első héten 3.2 ponttal, egy hónap alatt pedig átlagosan 4.4 ponttal csökkent a vérnyomásuk. Az autókban, az irodákban, a szórakozóhelyeken, mindenhol a kereskedelmi rádiók vérnyomásemelő műsora szól, ami nem csak olyan hírekből áll, ami nem vonatkozik ránk, de idegesítő, rossz zenéből és a műsorvezetők beteg világnézetének terjesztéséből. Kár, hogy a kutatás nem terjedt ki arra, hogy mi lenne, ha csak csendben lennénk. Minden esetre ha magas vérnyomásod van, szerezz be és hallgass klasszikus zenét.

10. Fokhagyma

5-14 órával a fokhagyma fogyasztását követően a magas vérnyomásos esetek felének számottevően csökkent a vérnyomása egy kutatás során, amit a Clinical Research Center of New Orleans intézetben végeztek. Ráadásul a fokhagymának egyéb, a szív és a keringési rendszerre előnyös hatása is van, ezért célszerű lenne 8 óránként fogyasztani belőle annak, akinek magas a vérnyomása. Válassz olyan étrend-kiegészítőt, amiben eleve van Q10 és fokhagyma, mert ezeknek együtt kell szerepelnie az étrendben.

Bár csodaszer nincs a természetgyógyászatban magas vérnyomás ellen, ha összeszámolnánk, hogy a fenti 10 módszer mennyi vérnyomás csökkenést okozhat, úgy találnánk, hogy minden ismert gyógyszernél hatékonyabb terápiát javasoltam. Számtalan ember esetében sikerrel alkalmaztuk az orvosával együttműködve úgy, hogy ma egyáltalán nem szükséges gyógyszert szednie, miközben korábban muszáj volt.

Demecs István

természetgyógyász

forrás: naturhirek.hu

Vérnyomás, szív, erek

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “10 természetes megoldás magas vérnyomás esetén”

  1. Két éve kell vérnyomáscsökkentőt szednem, reggel, este kétfélét 5-5 mgos adagban. Természetesen nem törődtem bele.
    Egy év után elkezdett csökkenni a vérnyomásom, naponta mértem és nem értettem mitől. Orvosom beleegyezésével elhagytam a reggeli dózist, de még mindig sok,mert a megszokott alatt van nap közben és majd elalszom. Egy publikációban olvastam, hogy a gránátalma vérnyomáscsökkentő hatása számottevő, és mivel én egy éve állítottam be por formátumban más okból a táplálkozásomba a vitaminok mellé,ezért egyértelmű lett számomra, hogy két legyet is ütöttem egy csapásra. A minőségi vitaminok, gyulladáscsökkentő táplálékkiegészítők, a stresszcsökkentő terápiák, módszerek, a cukormentes, gluten , tejmentes és transzzsírmentes élet, a mozgás mindemellett és a cikk által felsorolt lehetőségek mind mérhető, hatásos segítség a vérnyomás rendeződéséhez.

  2. Tisztelt Demecs Úr!
    Ha, ezt, már, valaki, ELOLVASSA, azonnal GYÓGYÍTÓ hatású!
    Nagy tisztelettel: József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .