Az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrend segíthet a fogyásban és a glükóz kezelésében

Jelenleg világszerte több, mint 462 millió felnőtt él 2-es típusú cukorbetegségben. És évente több, mint egymillió ember hal meg cukorbetegségben. Bár a 2-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, az állapot sok esetben visszafordítható  életmódbeli változtatások kombinációjával, beleértve az étrendet is.

Egy dániai egyetem kutatói új bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú, korlátlan kalóriatartalmú étrend segít a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek a fogyásban és a glükózszint megfelelőbb szabályozásában. Jobban, mint egy magas szénhidráttartalmú és zsírszegény étrend.

A 2-es típusú cukorbetegség és a megfelelő étrend

A cukorbetegség két típusa közül a 2-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb – a cukorbetegek több mint 95%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Ez akkor fordul elő, amikor az ember szervezete inzulinrezisztenssé válik, és már nem reagál megfelelően az inzulinra. Az inzulin hormon szabályozza a szervezet sejtjeibe jutó glükóz mennyiségét, energiát adva nekik.

Az 1-es típusú cukorbetegségtől eltérően a 2-es típusú cukorbetegség genetikai és bizonyos életmódbeli tényezők kombinációján keresztül alakul ki. Beleértve az elhízást, az életkort, a mozgásszegény életmódot és a családi anamnézist.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése magában foglalhatja a gyógyszereket, vitaminkészítményeket és az életmódbeli változtatásokat, beleértve a fogyást, a testmozgást és az étrendi változtatásokat.

Az alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend előnyei

Ehhez a tanulmányhoz a kutatók 165 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberrel végeztek vizsgálatot. A résztvevőket véletlenszerűen besorolták két csoportba. Vagy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrendet vagy magas szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrendet követtek hat hónapon keresztül. A kutatók arra is kérték a résztvevőket, hogy egyenek annyi kalóriát, amennyit naponta elégetnek.

A tanulmány végén a kutatók megállapították, hogy az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú diétát követők esetében 0,59%-kal csökkent a hemoglobin-A1c-szintje a magas szénhidrát- és zsírszegény étrendet folytatókhoz képest. Az alacsony szénhidráttartalmú étrendet folytatók pedig több testzsírt veszítettek, és csökkentették a derékbőségüket a magas szénhidráttartalmú csoporthoz képest.

„Az étrend nagyon fontos a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében” – mondta Camilla Dalby Hansen. Hansen ennek a tanulmánynak az első szerzője is.

„A betegeknek lehetőségük van saját maguk szabályozni az étrendet. Ez azt az érzést adja bennük, hogy kontrollálják, és azt az érzést, hogy maguk is tehetnek valamit a betegségük kezelésében” – mondta Hansen a Medical News Today-nek.

„Nagyon meglepődtünk, amikor láttuk, hogy a diétán részt vevők 9,5 mmol/mol-al (0,88%-kal) javították glikémiás kontrolljukat, és 5,5 kg-ot adtak le annak ellenére, hogy ugyanannyi kalóriát fogyasztottak, amennyit szoktak.

Ez remélhetőleg azt jelenti, hogy a hosszú távú megfelelés sikeresebb lesz, mert a betegek jóllaknak, és nem kell éhezniük.”

– Camilla Dalby Hansen

A 2-es típusú cukorbetegség és életmódbeli változások

A tanulmány végén a kutatók azt is megállapították, hogy a résztvevőknél nem maradtak meg a vizsgálat során tapasztalt pozitív változások, miután visszatértek tipikus étkezési szokásaikhoz.

“Ez azt mutatja, hogy ezt a diétás megközelítést hosszú távú életmódnak kell tekinteni, és nem csak rövid ideig kell fenntartani” – mondta Hansen.

Lauren Pelehach Sepe, a New York-i Kellman Wellness Központ klinikai táplálkozási szakértője egyetértett:

„Fontos, hogy a cukorbetegséggel küzdők élethosszig tartó étrendet és életmódbeli változtatásokat hajtsanak végre. Jelentős mennyiségű kutatás támasztja alá, hogy az étrend és az életmód gyakran lehetővé teszi a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára a vércukorszint szabályozását, még gyógyszerek nélkül is. Ezeket a változásokat azonban fenn kell tartani.

Egészségünk kezelése élethosszig tartó folyamat – nincsenek rövid távú megoldások.”

A 2-es típusú cukorbetegség étrendi ajánlásai

A tanulmány áttekintése során Sepe megjegyezte, nem lepte meg az eredmények, mivel a cukorbetegeknek gyakran alacsony szénhidrátbevitelre, valamint fokozott fehérjebevitelre összpontosító étrendet ajánlanak.

“Amikor szénhidrátot fogyasztunk, a szervezetünk lebontja azokat, és cukormolekulákká vagy glükózzá alakítja” – magyarázta. “Ez a vércukorszint növekedését eredményezi, ami arra ösztönzi a szervezetet, hogy inzulint szabadítson fel, hogy megkönnyítse a glükóz raktározását a sejtekbe, ahol szükség esetén energiaforrásként használhatók fel.”

“A cukorbetegek számára ez a folyamat nem működik megfelelően, vagyis továbbra is fenntartják a magas keringési vércukorszintet az inzulin felszabadulása ellenére” – folytatta Sepe. “Ezért a szénhidrátbevitel csökkentése természetesen segít a vércukorszint szabályozásában.”

Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diétával kapcsolatban Sepe megemlítette, hogy a hagyományos kutatásokban csak a közelmúltban nyitottak arra az elképzelésre, hogy a magasabb zsírbevitel előnyös, különösen a cukorbetegek számára.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírtartalmú étrend segíthet a fogyásban és a glükóz kezelésében”

  1. Nem értem: a 9,5 mmol/l-mol/l vércukor csökkenés 0,88 %.
    Mondjuk e 10-es vércukorszint 9,5 csökkenés maradványa 0,5 messze glikémiás indexet
    jelent. A csökkenés ez esetben nem 0,88 %. Kérem a magyarázatot.

    1. Kedves Ferenc!

      A cikkben nem mmol / liter volt megadva, hanem mmol / mol. Ez a két adat nem egészen ugyanaz.

      A mmol / mol adat a HbA1c, ami a hemoglobin egy alegysége, mely képes meghozni a glükózt. Minél magasabb a vércukorszint, annál több cukor kötődik hemoglobinhoz. A kötés kezdetben instabil, de néhány óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordíthatóvá válik, azaz a cukor nem tud többé leválni a hemoglobinról. A hemoglobin A1c vizsgálat lényege, hogy abból következtetni lehet a megelőző 8-12 hetes időszak átlagos vércukorszintjére.

      A HbA1c értékét többnyire százalékban (vagy IFCC standard szerint mmol/mol-ban) adják meg. Magasabb érték emelkedettebb vércukorszintet jelez.

      Ezzel szemben a mmol / liter az átlagos glükóz koncentrációt jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .