Az Omega3 zsírsavak hiánya olvasási és tanulási nehézségekhez vezet

Az alacsony Omega 3 szint olvasási és tanulási nehézségekhez vezet

Rengeteg kutatást végeztek az omega3 zsírsavakkal kapcsolatban az elmúlt években, és egyre több tudományos tény bizonyítja azt, amit évek óta tudunk, hogy rengeteg egészségügyi előnye van, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, nem csak felnőtteknél, hanem gyereknél is. Nézzük, miért fontos, hogy az omega 3 szint magas legyen már gyermekkorban is?

Néhány éve az Egyesült Királyságban (Oxfordi Egyetem) pár tudós kapcsolatot fedezett fel az alacsony omega 3 szint és a tanulási nehézségek között.

Az oxfordi kutatók először azt fedezték fel, hogy a 7-9 éves korosztályú gyermekek stabilan alacsony omega-3 szinttel rendelkeznek. Az egyetem sajtóközleménye szerint:

“Továbbá, a tanulmány megállapította, hogy a gyermekek Omega-3 DHA vérszintje (A DHA egy omega-3 zsírsav, ami  az agyban található igen magas mennyiségben)” „jelentősen előre” jelezte, hogy mennyire képesek koncentrálni és tanulni.”

Az Omega-3 elengedhetetlen, de a test nem állítja elő

Dr. Alex Richardson és Paul Montgomery professzor közös tanulmánya az egyik első olyan kutatás publikációja, mely az Egyesült Királyság tanulóinak az omega-3 vérszintjét vizsgálta.

Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a tengeri halakban, a tenger gyümölcseiben és az algák bizonyos formáiban. A kutatók alapvető fontosságúnak találták az agy megfelelő működéséhez, az egészséges szív- és érrendszer, valamint immunrendszer fenntartásában.

A sajtóközlemény alapján:

A szülők beszámoltak a gyermekek étrendjéről is. Tízből kilenc gyermek csupán egyszer fogyasztott halat hetente, és egy pedig egyáltalán nem evett halat. A kormány irányelvei az egészséges táplálkozáshoz pedig minimum két adag halat ajánlanak hetente. 

A vizsgálatban 493 iskolás gyermek vett részt a hét és kilenc év közötti korosztályból, az Oxfordshire 74 általános iskolájából. A vizsgált gyermekek átlag alatti olvasási készséggel rendelkeztek, a hétéves nemzeti felmérések alapján, vagy tanáraik megítélése szerint.

A vérminták elemzése után a kutatók megállapították, hogy az omega 3 szint a vizsgált gyermekeknél rendkívül alacsony volt. Jóval alatta volt a minimális ajánlott szintnek, ami ahhoz szükséges, hogy fenntartsák az egészséges szív- és érrendszert.

Kapcsolat a csökkent tanulási képességek és az alacsony omega 3 szint közt

A mintegy 500 diák vizsgálatából megállapítottuk, hogy az Omega-3 zsírsavak szintje a vérben megmutatja” a gyermek viselkedését és tanulási képességét. A magasabb Omega-3 szint, különösen a DHA esetében, jobb olvasási képességgel és jobb memóriával párosult. Ráadásul kevesebb viselkedési problémáról számoltak be a szülők és a tanárok”– mondta Montgomery.

“Ezek az eredmények különösen figyelemre méltóak tudva, hogy korlátozott tartományban dolgoztunk, különösen a vér DHA tekintetében, de az olvasási képesség szempontjából is. Hiszen ezeknek a gyermekeknek körülbelül kétharmada még mindig az életkoruk szintje alatt olvasott, amikor értékeltük őket. “ – mondta.

“Az ilyen alacsony Omega 3 szint hosszabb távú egészségre gyakorolt hatása nyilvánvalóan nem ismert. De ez a tanulmány azt sugallja, hogy sok, ha nem a legtöbb brit gyermek valószínűleg nem jut elegendő Omega-3-hoz, pedig mindannyiuknak szüksége van egészséges agyra, szívre és immunrendszerre – tette hozzá Richardson.

“Ez komoly aggodalomra ad okot, mert azt találtuk, hogy az alacsonyabb DHA szint kedvezőtlen viselkedéshez és gyengébb tanulási képességekhez kapcsolódik ezeknél a gyerekeknél.”

Folytatva, azt mondta: “A legtöbb gyermeknél az omega-3 szint olyan alacsony volt, ami egy felnőttnél magas szívbetegség kockázatot jelentene. Ez összhangban volt a szülők jelentéseivel. A legtöbbjük nem tudta biztosítani a megfelelő heti halfogyasztást. Ráadásul csak nagyon kevesen szedtek táplálék-kiegészítőként Omega-3-at.”

A kevés halfogyasztás Magyarországon éppúgy (ha nem nagyobb) probléma, mint a brit gyermekeknél. Amennyiben gyermeked nem eszik elég halat, érdemes étrend-kiegészítővel pótolni!

Forrás: naturalnews; vitanord.dk

Vitaminok gyerekeknek

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Az Omega3 zsírsavak hiánya olvasási és tanulási nehézségekhez vezet”

  1. Szép napot
    Mennyi a napi ajánlott DHA a tanulási zavarra gyerekéknél ? Sehol nem tálalok infót a napi adagra vonatkozóan
    köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .