Az Omega-3 zsírsavak serkenthetik a középkorúak agyát

Újabb tanulmány készült az Omega-3 zsírsavak előnyeiről

Az Omega-3 zsírsavak számos előnnyel rendelkeznek és fontos szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben is.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy összefüggés lehet az omega-3 fogyasztása és a középkorú emberek agyműködésének fokozódása között.

Egy vizsgálat során a középkorú emberek vérének omega-3 szintjét elemezték, valamint felmérték a gondolkodási képességeiket és megvizsgálták az MRI-felvételeiket, hogy kiderüljön, van-e különbség a magasabb és az alacsonyabb omega-3 szinttel rendelkezők között.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia folyóiratában megjelent legújabb tanulmány szerint azok a középkorúak, akiknek magasabb az omega-3 szintje, előnyben vannak azokkal szemben, akik kevés omega-3 zsírsavat fogyasztanak.

Fontos tudnivalók az Omega-3 zsírsavakról

Az Omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak, amik a szervezet számos alapvető funkciójára vannak jótékony hatással. Amellett, hogy szerepet játszanak a szív egészségének megőrzésében és a kognitív működésben, az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán részét is képezik és befolyásolják a sejtek működését.

Stuart Phillips professzor megjegyezte, hogy „Különösen az omega-3 zsírsavak vagy a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak azok, amiket esszenciális zsíroknak nevezünk. Szükségünk van rájuk az étrendünkben, mert a szervezetünk nem tudja előállítani őket.”

Az Országos Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) háromféle Omega-3 zsírsavat sorol fel: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).

Ezekhez hozzájuthatunk omega-3-kiegészítők fogyasztásával, de számos élelmiszerben is megtalálhatóak. Jó forrás lehet a hal (például a lazac és a tonhal), valamint a különböző magvak és diófélék (például chia mag, lenmag, dió).

Az Omega-3 zsírsavak hatásainak tanulmányozása

A kutatók összesen 2183 férfit és nőt vizsgáltak, akiknek az átlagéletkora 46 év volt. Kizárták a résztvevők közül azokat az embereket, akiknek demenciája volt vagy akiknek a kórtörténetében szerepelt a szélütés.

A kutatók vérminták segítségével elemezték az egyes résztvevők zsírsavösszetételét. A résztvevők beleegyeztek abba is, hogy az agyukat MRI-technológiával vizsgálják.

A kutatókat az agyban, leginkább a hippokampuszban jelen lévő szürke- és fehérállomány mennyisége érdekelte. A hippokampusz szerepet játszik a tanulásban és a memóriában, és a térfogatának csökkenése lehetséges demenciára utalhat.

A résztvevők neurológiai vizsgálaton is átestek. A tesztek az alanyok absztrakt gondolkodását, feldolgozási sebességét, végrehajtó funkcióját és késleltetett epizodikus memóriáját mérték.

Az Omega-3 zsírsavak és az agy egészsége

A kutatók a résztvevők körülbelül 25 százalékát az alacsony csoportba sorolta, az ő vérükben 4% alá esett az omega-3 zsírsavak szintje. A csoport omega-3 szintjének átlaga 3,4% volt.

A többi résztvevő a magas csoportba került, az ő átlaguk 5,2% volt.

A vérminták, az MRI eredmények és a neurológiai értékelések összehasonlítása után a kutatók megfigyelték, hogy a magas omega-3 szinttel rendelkezők nagyobb szürkeállomány-térfogattal, jobb olvasási pontszámmal és valamivel magasabb logikai érvelési pontszámmal rendelkeztek.

Ezzel szemben az alacsony csoportba tartozók kisebb valószínűséggel rendelkeznek főiskolai végzettséggel, több közöttük a dohányzó és nagyobb eséllyel cukorbetegek, mint a magas szinttel rendelkezők.

„Ezeket az eredményeket további kutatásokkal kell megerősíteni. De izgalmas, hogy az omega-3 zsírsavak szintje szerepet játszhatnak a kognitív ellenálló képesség javításában, még a középkorúak esetében is” – mondta a tanulmány szerzője, Prof. Claudia L. Satizabal, Ph.D.

Étrend és az agy egészsége

A szerzők megjegyezték, hogy más kutatók is végeztek hasonló vizsgálatokat idősebb populációkon, de úgy gondolják, hogy látni kell, milyen hatással vannak az omega-3 zsírsavak a középkorúakra, mivel a kognitív hanyatlás általában már ebben a korban elkezdődik.

A szerzők szerint “Az egyik fő kihívás néhány ilyen vizsgálat esetében az lehet, hogy az étrendi beavatkozásokat talán túl későn hajtják végre ahhoz, hogy a tüneteket mutató résztvevőknél jelentős javulást érjenek el, mivel a kognitív elváltozások az előző 15-20 év során alakultak ki”.

„Étrendünk javítása az agyunk egészségének javításának egyik módja. Ha az emberek javítani tudnák a kognitív rugalmasságukat és potenciálisan elhárítanák a demenciát az étrendjük néhány egyszerű változtatásával, az nagy hatással lehetne a közegészségügyre.” – Prof. Satizabal

Dr. Natalie King, idegtudós, aki nem vett részt a tanulmányban, a Medical News Today-nek a következőket mondta:

„Minden, amit teszünk és fogyasztunk, hatással van az agyunkra, és számos tanulmány készült, amelyek rávilágítanak arra, hogy az ételek és italok milyen hatással vannak az agy általános egészségére és működésére.”

“Különösen az omega-3 zsírsavakról derült ki, hogy jótékony hatással vannak a mentális funkciók javítására, valamint az általános jóléti-terv támogatására. Ha figyelembe vesszük az olyan betegségeket, mint a hangulatzavarok és más, a tanulást és a memóriát befolyásoló betegségek” – folytatta Dr. King.

Dr. King megjegyezte, hogy bár ezen a területen további kutatásokra van szükség, “az omega-3 zsírsavak mérsékelt fogyasztása valószínűleg kulcsfontosságú, és egyidejűleg óvatos mértékletességre van szükség más molekulákkal (pl. telített zsírokkal és erősen feldolgozott élelmiszerekkel) ahhoz, hogy elérjük a kívánt pozitív hatást”.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .