Multivitaminokkal a kognitív hanyatlás ellen?

A napi multivitamin lelassíthatja a kognitív funkciók romlását az idősebb felnőtteknél, a tanulmány szerint.

– Gyakori az életkorral összefüggő bizonyos fokú kognitív hanyatlás, de az idősebb felnőtteknél is fennáll a kognitív rendellenességek, például az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kialakulásának kockázata.

– Folyamatban van egy kutatás a kognitív egészséget befolyásoló tényezőkről, és arról, hogy mi segíthet megelőzni vagy lassítani a kognitív hanyatlást.

– Egy új tanulmány kimutatta, hogy a multivitamin-ásványi anyagokkal kiegészített étrend-kiegészítők javították a memóriát, a végrehajtó funkciókat és a kognitív funkciókat a napi adagot szedő idősebb felnőttek körében.

A kognitív hanyatlást tapasztaló idősebb felnőttek ki vannak téve az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáinak kockázatának.

A szakértők még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék, milyen tényezők befolyásolják a kognitív funkciók működését, és milyen intézkedéseket tehetnek az emberek a kognitív hanyatlás megelőzésére.

Az Alzheimer’s & Dementia című folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a napi multivitamin vagy kakaókivonat fogyasztása befolyásolja-e az idősebb felnőttek kognitív funkcióit.

Míg a szerzők nem tapasztaltak javulást a kakaó fogyasztásával kapcsolatban, azt megállapították, hogy a napi multivitamin és ásványi anyagok bevitele javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

Kognitív hanyatlás idősebb felnőtteknél

Sokan tapasztalnak bizonyos szintű, életkorral összefüggő kognitív hanyatlást, ahogy öregszenek. Például az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy időnként elfelejti az ember a részleteket.

A súlyos kognitív hanyatlás azonban Alzheimer-kórhoz és demenciához vezethet, amely jelentős változásokat von maga után az egyén emlékezési vagy döntéshozatali képességében, és hatással van mindennapi életére.

Míg az olyan betegségek, mint az Alzheimer-kór és a demencia más formái nem az öregedés szokásos velejárói, a 65 év felettieknél nagyobb a kockázata ezen állapotok kialakulásának.

Dr. Austin Perlmutter belgyógyász, szerző, a Big Bold Health tudományos és klinikai innovációs részlegének vezető igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban kifejtette:

„A kutatók általában egyetértenek abban, hogy az öregedés összességében a kognitív funkciók megváltozásával függ össze. Az agyműködésben az öregedéssel összefüggő leggyakrabban tárgyalt változás a hosszú távú memória hanyatlása, ahol a memória általános romlását néha a „normális öregedés” részének nevezik.

A szakértők még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék az életkorral kapcsolatos változások teljes hatását. A kutatás arra is összpontosít, hogy az idősebb felnőttek milyen megelőző lépéseket tehetnek a kognitív funkciók javítása és fenntartása érdekében.

Multivitamin és kognitív funkciók

A tanulmány során a kutatók azt vizsgálták, hogy a napi kakaókivonat vagy a napi multivitamin-ásványi anyag bevitele hogyan befolyásolta a kognitív funkciók működését a placebóhoz képest.

A tanulmány szerzői egy randomizált klinikai vizsgálatot végeztek, amelyben több, mint 2000 65 éves és idősebb felnőtt vett részt.

A résztvevőknek meghatározott alkalmassági feltételeknek kellett megfelelniük ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgálatban.

A kutatók a vizsgálat elején felállították a résztvevők kognitív funkcióinak alapértékét.

Azt is megvizsgálták, hogy a résztvevők képesek-e felidézni az eseményeket és az emlékeket (epizodikus emlékezet), valamint a végrehajtó funkciójukat, ami a fókuszhoz és a gondolkodáshoz kapcsolódik. Ezeket az összetevőket 3 éven keresztül évente újraértékelték.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kakaókivonat nem befolyásolta a megismerést. A multivitamin-használat azonban javította a kognitív funkciókat, a végrehajtó funkciókat és az epizodikus memóriát is. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők körében észlelték a legnagyobb előnyt.

A tanulmány szerzője, Laura D. Baker elmagyarázta:

„A napi multivitamin-kiegészítés javíthatja (vagy megvédheti) az idősebb felnőttek kognitív képességeit. Azonban még több munkára van szükség ahhoz, hogy széles körű ajánlást lehessen tenni.”

Dr. Perlmutter is kifejtette gondolatait:

„A multivitamin-fogyasztás és a kognitív képességek pozitív viszonya a placebóval szemben figyelemre méltó. A mikrotápanyagok hasznosak lehetnek az agy hosszabb távú egészségének megőrzésében az idősödő populációkban, különösen azoknál, akik már korábban is szenvednek érbetegségben.”

A jövőbeli kutatások korlátai és területei

Összességében a tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a napi multivitamin szedése a kognitív funkciók javulásával jár az idősebb felnőtteknél. A tanulmánynak azonban voltak bizonyos korlátai.

Például az adatok a résztvevők önbevallásán alapultak, ami növelheti az adatgyűjtés során előforduló hibák kockázatát.

Dr. Baker szerint:

„Ezek az eredmények a vizsgálat új irányát mutatják, amely remélhetőleg egy rendkívül hozzáférhető, olcsó és biztonságos beavatkozást fog azonosítani, amely védelmet nyújt az idősebb felnőttek kognitív hanyatlásával szemben. Az eredményeket egy nagyobb csoportban kell megismételni, amely jobban reprezentálja az Egyesült Államok demográfiáját. Meg kell értenünk azokat a mechanizmusokat, amelyek a megfigyelt multivitamin kognitív előnyökért felelősek.”

Mindazonáltal a tanulmány arra bíztat, hogy még az egyszerű változtatások is hozzájárulhatnak az egészség javításához a mellékhatások kockázata nélkül. A kutatás előrehaladtával remélhetőleg egyre nyilvánvalóbbak lesznek a kognitív egészség javítására vonatkozó ajánlások.

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “Multivitaminokkal a kognitív hanyatlás ellen?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .