A D-vitamin javíthatja szív- és érrendszer egészségét

A szív- és érrendszer egészsége javítható D-vitaminnal?

Egy új, nanoszenzorokkal végzett tanulmány során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin nemcsak a csontokat erősíti, hanem a szív- és érrendszer egészségét is javíthatja.

A D3-vitamin természetes módon szintetizálódik a bőrben azáltal, hogy a napfényből érkező UVB-sugarakat átalakítja. Bizonyos élelmiszerekben szintén megtalálható és étrend-kiegészítő formájában is elérhető.

„Általánosságban elmondhatjuk, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségéhez” – mondta Abigail Rabatin, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának szív- és érrendszeri egészségére szakosodott gyógyszerésze. „Segít megakadályozni, hogy a szervezet tápanyagokat ürítsen ki a csontokból, és ezáltal legyengüljön.”

Noha régóta ismert az egészséges csontok elősegítésében betöltött szerepéről, az Ohio Egyetem kutatói a D-vitamin érdekes új előnyeit fedezték fel. Mindez pedig a csúcstechnológiás nanoszenzorokkal végzett munkájuknak köszönhető.

A vizsgálatot Dr. Tadeusz Malinski, az Ohio Egyetem kémiaprofesszora végezte, valamint két végzős hallgató.

A szív- és érrendszer vizsgálata

A nanoszenzorok 1000-szer kisebb átmérőjűek, mint egy emberi hajszál. A kutatók ezeket annak mérésére használták, hogy a D3-vitamin milyen hatással van az egyes endotélsejtekre. Ezek a sejtek kulcsfontosságú szabályozó szerepet töltenek be a szív- és érrendszer egészségében.

Malinski elmondta, hogy ezek az érzékelők lehetővé tették csapatának, hogy közel valós időben meglássák, hogyan hat a D3-vitamin a sejtekre.

“A nanoérzékelő eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy gyakorlatilag élőben nézzük végig azokat a folyamatokat, amelyek az egyes sejtekben fordulnak elő” – mondta.

Malinski csapata megállapította, hogy a D3-vitamin helyreállító hatással van a szív- és érrendszerre. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát és helyreállítja a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a cukorbetegség okozta károsodásokat.

Az eredmények igazak voltak mind a fehér, mind az afro-amerikai résztvevőkre.

“Nem sok ismert rendszer létezik, ha van ilyen, amely felhasználható a már károsodott szív- és érrendszeri endotélsejtek helyreállítására, és a D3-vitamin képes erre” – mondta Malinski sajtónyilatkozatában.

Néhány meglepő megállapítás

Malinski elmondta, hogy a korábbi kutatásoknak köszönhetően, amelyek megállapították a D3-vitamin potenciálját a szív- és érrendszer egészségében, a vegyület jó jelölt lett csapata nanoérzékelő eszközei számára.

“Azt jósoltam, hogy a D3-vitamin serkentheti a nitrogén-monoxid felszabadulását, ami fontos eredmény lenne, ha meg tudjuk mérni” – mondta. „Úgy találtuk, hogy a D3 valóban serkenti a nitrogén-monoxid felszabadulását, így ez nem volt nagy meglepetés számunkra.”

“Az igazi meglepetés az volt, hogy a D3-vitamin valóban csökkentette az oxidatív anyagok felszabadulását, és ez a hatás nagyon-nagyon szembetűnő” – magyarázta.

Röviden, a D3-vitamin jelenléte a szív- és érrendszerben jelentősen csökkentette az oxidatív stressz szintjét, általánosságban javítva a szív- és érrendszeri egészséget.

Olcsó és elérhető

“Úgy gondolom, hogy az eredmények pozitív összefüggést mutatnak a D-vitaminnal a sejtszinten, és úgy gondolom, hogy biztató, hogy az eredmények azonosak voltak rassztól függetlenül” – mondta Rabatin. “Ez egy olyan terület, ahol több adatra lesz szükségünk, és több, nagyobb léptékű tanulmányt kell megvizsgálnunk ahhoz, hogy ezeket az eredményeket valóban alkalmazni tudjuk a klinikai gyakorlatban.”

A legfontosabb talán az a bizonyíték, hogy egy közös étrend-kiegészítő pozitív szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészségben, valamint a csontok egészségében.

A D3-vitamin szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létfontosságú kiegészítőinek listáján, amely a legkritikusabb tápanyagokat tartalmazza.

Nyilatkozatában Malinski arra a következtetésre jutott: „Ez egy nagyon olcsó megoldás a szív- és érrendszer helyreállítására. Nem kell új termékeket kifejlesztenünk, hiszen ez már régóta az életünk része.”

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .