Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mik azok a bioflavonoidok?

A bioflavonoidok, más néven flavonoidok, olyan növényi alapú vegyületek, amelyek jótékony hatással lehetnek az emberi egészségre.

A bioflavonoidoknak megközelítőleg 6000 különböző fajtája ismert. Megtalálhatók a citrusfélék héjában, a tealevélben, a borban és sokféle termékben. Hozzájárulnak a gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények és gyógynövények színéhez is.

Ezek a vegyületek erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak. Segíthetnek megvédeni a szívet, segítik a szervezetet az allergiák és vírusok ellen, és csökkentik a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát.

Milyen előnyei vannak a bioflavonoidok fogyasztásának?

Javíthatják egészségét. Segíthetnek a különféle betegségek kezelésében és megelőzésében.

Az antioxidáns hatásuknak köszönhetően védelmet nyújthatnak a szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a sejteket, és hozzájárulhatnak különböző egészségügyi problémák kialakulásához.

A bioflavonoidok gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek. A gyulladás csökkentése a szervezetben segíthet a szöveti sérülések csökkentésében és az olyan betegségek elleni küzdelemben, mint a cukorbetegség, az asztma és a rák.

Antioxidáns erő

Erős antioxidáns hatásukkal a bioflavonoidok segítenek a szabad gyököknek nevezett molekulák ellen.

Alacsony szinten a szabad gyökök segítenek a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. Ha azonban a szervezet túl sok szabad gyököt termel, akkor ezek oxidatív stressznek nevezett reakciót válthatnak ki, amely károsítja a sejteket.

A bioflavonoidok úgy működnek, hogy megkötik a szabad gyököket, vagyis deaktiválják ezeket a molekulákat, hogy ne károsítsák a sejteket. Megzavarhatják a reaktív oxigénfajták képződésében részt vevő enzimek működését is, amely egyfajta szabad gyök.

Különösen magas antioxidáns hatással rendelkező bioflavonoidok találhatók a következőkben:

  • hagymát
  • almák
  • tea
  • piros paprikák
  • zeller
  • menta

Az oxidatív stressz okozta károsodások csökkentésével az antioxidánsok lassíthatják az öregedési folyamatot és megelőzhetik az olyan betegségeket, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek.

Bioflavonoidok az allergia ellen?

Számos allergiás betegségre lehetnek jó hatással a bioflavonoidok:

  • atópiás dermatitisz (krónikus gyulladással járó bőrbetegség)
  • allergiás nátha
  • allergiás asztma

Az allergiás állapotok, például az atópiás dermatitisz és az asztma kialakulása összefüggésben állhat az oxidatív stresszel. A flavonoidok segíthetnek a szabad gyökök megkötésében és a sejtek károsodásának csökkentésében.

A szív- és érrendszer védelme

A bioflavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszeri betegségekre is.

A kutatások azt mutatják, hogy több flavonoid fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozási kockázat csökkenésével.

Más kutatások azt sugallják, hogy a bioflavonoidok bizonyos alcsoportjainak fogyasztása nagyobb valószínűséggel csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az idegrendszer támogatása

A bioflavonoidok jótékony hatással lehetnek az idegrendszerre, többek között javíthatják a memóriát és segíthetik a neurológiai betegségek kezelését. Ezenkívül elősegíthetik az agy véráramlását és javíthatják annak működését.

A bioflavonoidok hatással lehetnek az asztrocitákra is, amelyek a központi idegrendszer sejtjei, amelyek szerepet játszanak a sejtjelek továbbítására szolgáló szinapszisok kialakításában és fenntartásában.

A kutatások azt mutatják, hogy a bioflavonoidok segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az Alzheimer-kórt és fenntartani a kognitív képességeket.

A bioflavonoidok egyéb előnyei:

A bioflavonoidoknak további előnyei lehetnek, többek között:

  • csökkentik a rák kialakulásának kockázatát
  • segítik a koleszterinszint csökkentését
  • szerepet játszanak a vírusok elleni küzdelemben

A legújabb kutatások kimutatták, hogy napi 500 mg flavonoid fogyasztása csökkentheti a rák okozta halál kockázatát.

A tanulmányok áttekintése arra is utalt, hogy az étrendben lévő specifikus flavonoidok csökkenthetik az emlő-, a prosztatarák és más típusú daganatok kockázatát. Ennek ellenére némi vita továbbra is fennáll, és további kutatásokra van szükség.

A bioflavonoidok segíthetnek a koleszterin kezelésében is. Egy patkányokon végzett vizsgálat szerint a luteolin és a kvercetin flavonoidok csökkenthetik a vér magas koleszterinszintjét.

Hogyan kell szedni a bioflavonoidokat?

A bioflavonoidok táplálékforrásai a következők:

  • almák
  • szőlő
  • eper
  • áfonya
  • cseresznye
  • banán
  • őszibarack
  • citrom
  • zeller
  • piros paprika
  • kelkáposzta
  • hagymát
  • paradicsom
  • saláta
  • menta
  • petrezselyem
  • szójabab
  • édesburgonya
  • zöld és fekete tea
  • vörösbor
  • csokoládé

A bioflavonoidok étrend-kiegészítőként is kaphatók. A címkék olvasásakor hasznos tudni, hogy több alkategóriára oszthatók. A főbbek a következők:

  • flavonolok: kvercetin, kaempferol, miricetin és rutin
  • izoflavonoidok: genisztein és daidzein
  • flavonok: apigenin és luteolin
  • flavanonok: heszperitin, naringenin és eriodictiol
  • antocianinok: cianidin, delfinidin, malvidin és peonidin

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .