Őszi szorongás: Miért érezheted magad stresszesebbnek ebben a szezonban?

Miért alakul ki az őszi szorongás?

Ahogy közeleg a strandidő, a napsütés és a hosszabb nappalok időszakának a vége, és beköszönt az ősz, néhányan szorongást és stresszt érezhetnek. “Az őszi szorongás azt jelenti, hogy az emberek szorongással és rossz hangulattal küzdenek az őszi hónapokban” – mondta Dr. Clare Morrison, a MedExpress orvosi tanácsadója.

„Eltérően a többi szorongástól, ebben az esetben gyakran nincs nyilvánvaló külső kiváltó ok, és évente megismétlődik” – mondta.

Azt mondja, sokan nem veszik észre, milyen gyakori az őszi szorongás, és nem is ismerik fel.

„Ha azonban minden évben megtörténik, a minta nyilvánvalóvá válik, és lépéseket lehet tenni a megelőzés érdekében” – mondta.

Morrison a következőkre mutat rá az őszi szorongás tüneteiként:

  • rossz hangulat és depresszió
  • szorongás és túlzott aggodalom
  • ingerlékenység
  • letargia, álmosság és fáradtság
  • a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése

„Az egyik ok a napfény csökkenése, ami a szerotoninszint csökkenéséhez vezet. Ez a fontos hormon befolyásolja a hangulatot, az étvágyat és az alvási szokásokat. Megemelkedik a melatonin hormon szintje is, ami álmossá és depresszióssá teszi az embert” – magyarázta Morrison.

A kevesebb D-vitamin egy másik hatása annak, ha kevesebb napfénynek vagyunk kitéve.

“Ennek hiánya a depresszióval is összefüggésbe hozható” – mondta Morrison. “Egyéb tényezők közé tartozik a viselkedésbeli változások, mivel az időjárás romlásával kevesebb időt töltünk a szabadban és kevesebbet sportolunk.”

Őszi szorongás vagy valami más?

Patricia Thornton, PhD, New York-i okleveles pszichológus egyetértett abban, hogy az évszak változásai hangulati változásokat és szorongást idézhetnek elő.

„Általában szezonális affektív zavarról beszélhetünk ilyenkor. A nappalok rövidülnek, az éjszakák hosszabbak, az idő egyre hidegebb. Szorongásra adhat okot, hogy vissza kell térni az iskolába, és arra kell koncentrálni, hogy tanulmányilag és társadalmilag sikeres legyél” – mondta Thornton a Healthline-nak.

A nyár vége a megbánás érzését is kiválthatja, amiért nem tettél meg mindent, amit a nyári hónapokra elterveztél, hogy megtapasztalj vagy megvalósíts.

„Vagy ha mesés nyarad volt, lehangoló lehet, hogy véget ért” – mondta Thornton.

Végül, a közelgő ünnepek gyakran stresszforrást jelentenek.

Mit tudsz csinálni az őszi szorongás ellen?

Nem számít, mi okozza a szorongást az őszi szezonban, Morrison és Thornton szerint a következő 3 dolog segíthet:

1, Több fény

Kezdd azzal, hogy több időt töltesz a szabadban, hogy a legtöbbet hozd ki a napfényből.

Morrison azt javasolja, hogy kelj fel korán, hogy élvezd a reggeli napsütést. „Ha szükséges, feküdj le korábban, hogy leküzd a fáradtságot és a nappali álmosságot” – mondta.

2, Mozogj minden nap

Morrison azt javasolja, hogy naponta legalább 30 percig mozogj.

„Miután a forró nyári idő lecsillapodik, az ősz kiváló alkalom a szabadban való testmozgásra, ezért használd ki hosszú sétákkal vagy kerékpározással. Alternatív megoldásként kezdj el egy új sportot, vagy járj el az edzőterembe” – mondta.

„A testmozgás kulcsfontosságú a mentális egészségi rendellenességek esetében. Minden tanulmány azt mutatja, hogy az edzés után javult a hangulat” – mondta Thornton.

3, Változtass az étrendeden

Az ősz kiváló alkalom arra, hogy átgondold, mit eszel – mondta Morrison.

Az őszi szezon kiváló alkalom arra, hogy elkészítsd kedvenc szezonális leveseid és meleg ételeid, amelyeket a nyáron nem ettél.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .