A kollagén-kiegészítők szedésének 5 legfontosabb előnye

A kollagén-kiegészítők számos előnnyel bírnak

Napjainkban egyre népszerűbbek a kollagén-kiegészítők. Ez nem lehet véletlen, hiszen számos jótékony hatása van ezeknek a kollagénnek. Cikkünkben ezek közül a 5 legfontosabbat vizsgáljuk meg részletesebben is.

Mi az a kollagén?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben.

Ez a kötőszövetek fő összetevője, amelyek több testrészt alkotnak, beleértve az inakat, a szalagokat, a bőrt és az izmokat.

A kollagénnek számos fontos funkciója van, beleértve a bőr szerkezetének biztosítását és a csontok erősítését.

A kollagénnek 28 típusa van, de itt van a négy leggyakoribb:

  • I. típus: a leggyakoribb típus, minden kötőszövetben megtalálható
  • II. típus: ízületekben és csigolyaközi porckorongokban található
  • III. típus: a hálószerű rostok fő összetevője, amelyek a bőrben és az erekben találhatók
  • IV. típus: a vese, a belső fül és a szemlencse összetevője

Az elmúlt években a kollagén-kiegészítők népszerűvé váltak. A legtöbb hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben felszívódjon.

Ezek a kiegészítők elsősorban por formájában, de néhány helyen kapszulákban is kaphatók.

Számos élelmiszer természetes módon növelheti a kollagén-bevitelt, beleértve a sertésbőrt és a csontleveset.

Kollagént tartalmazó élelmiszerek

A zselatint tartalmazó élelmiszerek, például a csontleves kollagént biztosítanak. A zselatin egy fehérje anyag, amely a megfőzött kollagénből származik.

A kollagén az állatok kötőszöveteiben található. Így az olyan élelmiszerek, mint a csirkebőr, a sertésbőr, a marhahús és a hal, mind remek forrásai a kollagénnek.

A C-vitamin kulcsfontosságú a kollagén szintézisében, ezért mindenképpen fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, például citrusféléket, brokkolit és kaliforniai paprikát.

Az emésztőenzimek az élelmiszerben lévő kollagént egyedi aminosavakra és peptidekre bontják. A táplálék-kiegészítőkben lévő kollagén azonban már lebomlott vagy hidrolizált, ezért hatékonyabban szívódik fel, mint az élelmiszerekből származó kollagén.

A kollagén-kiegészítők egészségügyi előnyei

1, Javíthatja a bőr egészségét

A kollagén a bőr egyik fő összetevője. Szerepet játszik a bőr erősítésében, valamint a rugalmasságban és a hidratálásban. Az életkor előrehaladtával a szervezet egyre kevesebb kollagént termel, ami száraz bőrhöz és a ráncok kialakulásához vezet.

Számos tanulmány kimutatta azonban, hogy a kollagén peptidek vagy a kollagént tartalmazó étrend-kiegészítők segíthetnek lassítani a bőr öregedését azáltal, hogy csökkentik a ráncokat és a bőr szárazságát.

Egy áttekintés során 11, főleg nőkre összpontosító tanulmányt vizsgáltak át, és megállapították, hogy napi 3-10 gramm kollagén bevitele átlagosan 69 napon belül a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javulását eredményezte.

Ezek a kiegészítők úgy működhetnek, hogy serkentik a szervezetet, hogy saját kollagént termeljen. Ezenkívül a kollagén-kiegészítők elősegíthetik más fehérjék termelését, amelyek elősegítik a bőr szerkezetét, beleértve az elasztint és a fibrillint.

2, A kollagén-kiegészítők enyhíthetik az ízületi fájdalmakat

A kollagén segít megőrizni a porcok integritását, az ízületeket védő gumiszerű szövetet.

Mivel a kollagén mennyisége a szervezetben az életkorral csökken, megnő a degeneratív ízületi betegségek, például az ízületi porckopás (osteoarthritis) kockázata.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kollagén-kiegészítők segíthetnek javítani az osteoarthritis tüneteit és csökkenteni az általános ízületi fájdalmat.

A több mint 500 osteoarthritisben szenvedő ember bevonásával végzett öt tanulmány áttekintése során megállapították, hogy napi 10 gramm kollagén bevitele jelentős javulást eredményezett az ízületi merevségben és az önbeszámolt ízületi fájdalmakban.

A kutatók elmélete szerint a kiegészítő kollagén felhalmozódhat a porcokban, és kollagéntermelésre serkentheti a szöveteket. Ez viszont csökkentheti a gyulladást, jobb ízületi támogatást és csökkentett fájdalmat.

3, Megakadályozhatja a csontvesztést

A csontjaid nagyrészt kollagénből állnak, ami szerkezetet és erőt ad nekik.

Ahogy a szervezetben lévő kollagén mennyisége romlik az életkorral, úgy romlik a csonttömeg is. Ez olyan állapotokhoz vezethet, mint például a csontritkulás, amelyet az alacsony csontsűrűség és a csonttörések nagyobb kockázata jellemez.

A tanulmányok megjegyzik, hogy a kollagén-kiegészítők segíthetnek gátolni a csontritkuláshoz vezető csontlebontást.

Egy 12 hónapos vizsgálatban a nők egyik csoportja naponta kalcium-kiegészítőt szedett 5 gramm kollagénnel, a másik pedig csak kalcium-kiegészítőt, kollagén nélkül.

A vizsgálat végén a kalcium- és kollagén-kiegészítőt szedők vérében lényegesen alacsonyabb volt a csontbontást elősegítő fehérjék szintje, mint azoknál, akik csak kalciumot szedtek.

4, A kollagén-kiegészítők növelhetik az izomtömeget

A kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjeként a vázizomzat fontos összetevője.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a kollagén-kiegészítők segítenek növelni az izomtömeget a sarcopenia-ban, vagyis izomerő- és izomtömeg-csökkenésben szenvedő embereknél.

Egy 12 hetes vizsgálatban 27 ilyen betegségben szenvedő férfi 15 gramm kollagént fogyasztott a napi edzés mellé. Azokhoz a férfiakhoz képest, akik edzettek, de nem szedtek kollagént, lényegesen több izomtömeget és erőt nyertek.

A kutatók azt sugallják, hogy a kollagén kiegészítés elősegítheti az izomfehérjék, például a kreatin szintézisét, valamint stimulálhatja az edzés utáni izomnövekedést.

5, Elősegítheti a szív egészségét

A kutatók elmélete szerint a kollagén-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

A kollagén szerkezetet biztosít az artériáknak, az ereknek, amelyek a vért szállítják a szívedből a tested többi részébe. Elegendő kollagén hiányában az artériák kevésbé rugalmasak lesznek.

Ez érelmeszesedéshez vezethet, egy olyan betegséghez, amelyet az artériák beszűkülése jellemez. Ez az állapot szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet.

Egy 6 hónapos vizsgálatban 31 egészséges felnőtt 16 gramm kollagént fogyasztott naponta. Az artériás merevség mértékében jelentős csökkenést tapasztaltak a vizsgálat kezdetétől a végéig.

Mennyi időbe telik az eredmények megjelenítése?

A kollagén átalakulása lassú folyamat. Ennek megfelelően, függetlenül a kollagén használatának céljától, legalább 8 hét kell ahhoz, hogy észrevehető eredményeket tapasztalj.

A legtöbb tanulmány legalább 8 hetet vizsgál a kollagén bőregészségre és ízületi fájdalomcsillapításra gyakorolt ​​hatásának felmérésére, de más tanulmányok hosszabb időszakokat, például 12 hónapot vizsgálnak a csontok egészségére.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

3 thoughts on “A kollagén-kiegészítők szedésének 5 legfontosabb előnye”

  1. Lenyűgözött, hogy a témát hogyan mutatták be a cikkben. A weboldalra belépve reméltem, hogy tanulhatok még valamit, és nem csalódtam. Hasonló bejegyzéseket olvasva az interneten eltévedhet …

  2. Érdeklődnék, hogy a kollagén a fogíny általános állapotát is képes javítani? Amennyiben igen, melyik formája ajánlott?
    Kérdezem, mivel a fogíny is kollagénből áll.
    Illetve, mivel én mindent a tápanyagok szintjéről közelítek meg, kérdezem, hogy a fogínyre milyen vitamin, nyomelem, ásványi vagy egyéb anyag lehet jótékony hatással?

    1. Kedves Zoli!
      A kollagén minden kötőszövetre jó hatással van, így természetesen a fogíny állapotára is pozitív hatással van. A por alapú készítmények talán a leghatásosabbak. Azok közül pedig a hal, a marha vagy a sertés a legjobb választás.
      A fogíny egészségének megőrzésében segíthet a Q10-koenzim, a bioflavonoidok, a C-vitamin és a cink. Továbbá hasznos lehet egy alap multivitamin, például a Vitaking Mega-1, egy D-K komplex vitamin, valamint egy szerves magnézium készítmény.
      A cinkhez annyi tanácsot adnék, hogy hosszútávon nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása, mivel réz-hiányt okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .