Okosító ételek gyermekeknek

Napjainkban egyre több kisiskolás gyermek küzd tanulási nehézségekkel, valamint különféle viselkedési problémákkal. Sok gyerek emiatt könnyen lemarad a tanulásban, nem tud lépést tartani társaival, ami aztán további nehézségekhez vezethet. A koncentrálási és tanulási problémák egy kis odafigyeléssel könnyedén kezelhetőek – gyógyszerek nélkül. Milyen tápanyagok segítenek a gyermekeknek?Számos olyan táplálék van a környezetünkben, amelyek különösen fontosak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, és segítenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek.

Az első számú okosító tápanyag gyermekeknek az omega-3 zsírsav

Az omega-3 hasznos tápanyag a gyermekeknek, mivel az egyik legfontosabb hatása, hogy javítja a gondolkodásért és az értelmi képességekért felelős agyterületek működését.

Az omega-3 zsírsavaknak több fajtája van. Az egyik legfontosabb a DHA, mivel ez teszi ki az emberi agy kb. 30%-át. Ez a zsírsav alapvető szerepet játszik az agyban levő idegsejtek közti kommunikációs folyamatokban. Az intelligencia és az értelmi képességek pedig ezen a kommunikáción alapulnak. Az omega-3 bevitel különösen akkor fontos, amikor a gyermekek agya a legnagyobb mértékben fejlődik, azaz kb. 14 éves korig.

Eszerint a gyerekek intelligensebbek lesznek az omega-3-tól?

Egy vizsgálat például kimutatta, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek étrendjét megfelelő mennyiségű omega-3-mal egészítették ki, jobb lett a problémamegoldó és koncentráló képessége, valamint gyorsabb lett a felfogása. Egy másik, 8-9 évesek körében végzett kutatás azt mutatta, hogy a rendszeresen omega-3-hoz jutó gyermekek 81%-a jobban olvasott, 67%-a jobban írt, 74%- a pedig jobb eredményeket ért el matematikából. A kutatók szerint a pozitív változások hátterében a koncentráló képesség javulása áll. Ez különösen fontos lehet azoknál a gyerekeknél, akik szétszórtak és nehezen tudnak figyelni a feladatokra.

B-vitaminok

A b-vitamin család tagjai rendkívül pozitív hatással vannak az (nem csak a gyermekeknek) az agyműködésre. Fokozott szellemi terhelés, vagy nehezen tanulás esetén elsősorban a b-1 vitamint fogyasztják az emberek. Természetes forrásai pl. a sovány disznóhús (ez tartalmazza legnagyobb mennyiségben a tiamint), valamint a teljes kiőrlésű malomipari termékek, és az olajos magvak.

A fenti élelmiszerekkel a gyerekek is könnyedén be tudják juttatni szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Naponta egy marék dió, mandula, vagy mogyoró fogyasztásával hozzájuthatnak a számukra megfelelő mennyiségű b-1 vitaminhoz. Ha ezt nem tudja megoldani, akkor érdemes olyan komplex gyerekvitamint választani, ami tartalmazza a tiamint (B1 vitamin) is.

Víz

Az egyik legalapvetőbb lételemünk, mégis előszeretettel megfeledkezünk róla. Az agyunk szürkeállományának 80%-a víz (a fehérállománynak csupán 70%-a). A víz szállítja a sejtekhez a tápanyagokat, az oxigént és onnét elviszi a keletkezett salakanyagot. Ugye nem felejtettük el, hogy ez éppen tízszer annyi, mint a szervezetünk bármelyik egyéb szövetéből.

Nem meglepetés tehát, hogy a vízhiány először az agy elfáradásában mutatkozik meg. Már 2% testfolyadék elvesztése olyan állapotot idéz elő az agyban, hogy képtelen lesz egyszerű matematikai alapműveleteket elvégezni. Ezért mindig figyeljen oda arra, hogy gyermeke elegendő mennyiségű tiszta vizet fogyasszon. Az általános elmélet ezzel kapcsolatban az, hogy 10 testsúly-kilógrammonként 0,5 litert célszerű meginni.

Sötét bogyós gyümölcsök

Áfonya, szeder, szamóca, meggy, stb… minél sötétebb, minél jobban megfogja a ruhát vagy a kezünket, annál értékesebb táplálkozási szempontból. A bennük található antocianin nevű vegyület, ami a kékes-piros színért is felelős, növeli a vérerek integritását, javítják a keringést és ez által jobb vérellátást biztosítanak minden szervünknek, beleértve az agyunkat is.

Minél többet fogyaszt gyermeked a fenti tápanyagból, annál pozitívabb változást figyelhetsz meg rajta. Próbáld ki, saját magad is meg fogsz lepődni, hogy egy kis étrendi változtatás milyen eredményeket hozhat tanulási eredményekben.

vitaminok_gyerekeknek

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .