A B6-vitamin csökkentheti a szorongásos tüneteket?

Tanulmány készült a B6-vitamin hatásairól

– A kutatók a B6-vitamin és a B12-vitamin hatását tanulmányozták, hogy megtudják, hogy mennyire hatékonyan csökkenthetik a szorongás és a depresszió tüneteit.

– A vizsgálat résztvevői körülbelül egy hónapig nagy adagokat szedtek a számukra kijelölt vitaminból.

– A B6-vitamint szedő résztvevőknél statisztikailag szignifikánsan csökkent a szorongásos tünetek száma, ami a GABA, a nyugtató és ellazító neurotranszmitter működésének javulását jelzi.

Mindenki érezhet időnként szorongást vagy szomorúságot és ez teljesen rendben is van. Néhány ember azonban rendszeresen megtapasztalja ezeket az érzelmeket, amik hosszú távon megzavarják az életüket is. Ezek idővel kezelést igénylő mentális egészségügyi zavarokká fejlődhetnek.

Az Egyesült Királyság kutatói azt vizsgálták, hogy a B6-vitamin és a B12-vitamin hogyan befolyásolhatja a szorongást és a depressziót.

Eredményeiket a Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental című folyóiratban tették közzé.

Mentális egészség

A szorongásos és hangulati zavarok minden korosztályt érinthetnek, a gyermekektől az idősebb felnőttekig egyaránt. A szorongásos zavarok körébe számos rendellenesség tartozik, beleértve a pánikbetegséget, a generalizált szorongásos zavart és a szociális szorongásos zavart.

Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül 31%-a tapasztal valamilyen szorongásos rendellenességet az élete során. Ezenkívül a fiatalok (13-18 évesek) körülbelül ugyanannyi százaléka tapasztal szorongásos rendellenességet.

Az intézet jelentése szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek körülbelül 8,4%-a tapasztalt depressziós időszakot 2020-ban, így a depresszió az egyik legelterjedtebb mentális egészségügyi állapot.

Az orvosi szolgáltatók gyakran kezelik ezeket a szorongásos és hangulati rendellenességeket a gyógyszerek és a terápiák kombinációjával. A kognitív viselkedésterápia és a dialektikus viselkedésterápia két népszerű terápiás lehetőség.

A szorongásos és depressziós betegek természetes kezeléseket és gyógynövény-kiegészítőket is kipróbálhatnak a tüneteik enyhítésére, például az ashwagandát és a valeriánát.

A B6-vitamin és a B12-vitamin nagy mennyiségben?

A kutatók azt akarták megtudni, hogy a B6- és B12-vitamin milyen mértékben befolyásolhatja a gamma-aminovajsav (GABA) feldolgozását. A GABA egy neurotranszmitter, amely megnyugtathatja az idegrendszert, és hozzájárulhat a szorongás és a depresszió enyhítéséhez is.

“Az agy működése az információt hordozó serkentő neuronok és a gátló neuronok közötti finom egyensúlyon alapul, amelyek megakadályozzák a serkentő neuronok túlzott aktivitását” – mondja Prof. David Field, a tanulmány vezető szerzője.

Az agyban fellépő gátlás-ingerlés egyensúly felborulása összefüggésbe hozható a szorongással, a depresszióval, az autizmussal és a skizofréniával. Ezenkívül a szerzők azt írják, hogy egyes emberek látási és egyéb szenzoros zavarokat tapasztalhatnak sok ilyen mentális egészségi állapot esetén.

A kutatók egy 478 résztvevőből álló csoportot toboroztak, akik saját bevallásuk szerint szorongtak és/vagy depressziósak voltak. Véletlenszerűen választották ki őket, majd három csoportot alakítottak ki. A csoportok B6-vitamint, B12-vitamint vagy placebót kaptak.

A B6 tabletták 100 milligramm B6-ot, míg a B12 tabletták 1000 mikrogramm B12-t tartalmaztak. Ez jóval meghaladta a hatóságok által javasolt napi adagot, amely 1,7 mg a B6 és 2,4 mcg a B12 esetében.

A kutatók a résztvevők szorongását és depresszióját szűrték a vitamin- vagy placebo-kúrák előtt és után a felnőttkori szorongásos rendellenességek és a hangulat- és érzéskérdőív segítségével.

A B6-vitamin segített

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a B6-vitamin hasznos lehet a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkentésében. A B6 résztvevők esetében a tesztek elvégzése során jelentős csökkenést tapasztaltak a placebo csoporthoz képest.

“A B6-vitamin segít a szervezetben egy speciális kémiai hírvivőt előállítani, ami gátolja az agyban az impulzusokat. Tanulmányunk összekapcsolja ezt a nyugtató hatást a résztvevők csökkent szorongásával” – mondja Prof. Field.

A B12-vitamin csoport résztvevői a szorongásos és depressziós tünetek enyhe javulásáról számoltak be a placebo csoporthoz képest, a kutatók ezt azonban nem tartották jelentősnek.

A szerzők megjegyezték, hogy „lehetséges, hogy a jelen tanulmányban az 1 hónapos vizsgálati időszak nem volt elegendő a B12-kiegészítés hatásaihoz”.

Mit jelentenek az eredmények?

A tanulmány eredményei több szempontból is hasznosak lehetnek a szorongásos vagy depressziós emberek számára.

Először is, a B6-vitamin-kiegészítők vény nélkül kaphatók a legtöbb drogériában és más kiskereskedőknél.

„Ez egy kis reményt jelenthet azoknak a szorongásos zavarokkal küzdő embereknek, akiknek hosszú ideje nem volt lehetőségük új kezelésekre” – mondta egy interjúban Dr. Tom MacLaren, pszichiáter.

Ezen túlmenően, ha egyes szorongásos vagy depressziós emberek képesek csökkenteni a tüneteket a B6-vitamin használatával, akkor elkerülhetik bizonyos gyógyszerek hosszan tartó használatának mellékhatásait.

“Néhány szorongáscsökkentő gyógyszer, mint például a benzodiazepinek, potenciális mellékhatásokkal járnak, mint például az egyensúlyhiány vagy memóriavesztés” – folytatta Dr. Merrill. „A benzodiazepinek túlzott használata is hatástalanná válhat, vagy pszichológiai és fiziológiai függőség is kialakulhat, ami megnehezíti ezen szerek használatának befejezését.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .