A nagyobb fehérjebevitel egészségesebb táplálkozáshoz vezethet?

A fehérjebevitel növelése csökkentheti a cukor és a finomított gabonafélék fogyasztását?

A különféle tápláló ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséghez és a jóléthez. Az, hogy mi alkotja az emberek étrendjét, az egészség számos területére hatással lesz, beleértve az egészséges testsúly fenntartását is. A megfelelő fehérjebevitel az étrend kritikus része.

Egy folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a fehérje fogyasztásának növelése hasznos lehet a fogyókúrás programokban résztvevő emberek számára. Konkrétan befolyásolhatja az élelmiszer-választást, és csökkentheti a sovány testtömeg elvesztését.

Fehérjebevitel és sovány testtömeg

A fehérjék olyan tápanyagok, amelyek lehetővé teszik az emberi szervezet megfelelő működését. A fehérje segít megőrizni a test szerkezetét, és szabályozza a szervezet és sejtjei működését. Különféle forrásokból juthatunk fehérjéhez, beleértve a húst, a tejtermékeket, valamint néhány zöldséget és gabonát.

Az egyik legnagyobb kihívás a fogyni vágyóknak az a sovány testtömeg fenntartása, a felesleges testzsírtól való megszabadulás közben. A sovány testtömeg (LBM) a test tömegéhez kapcsolódik, amely nem zsírszövetből vagy testzsírból áll. Ennek a mennyiségnek egy részét az izmok, vagyis az izomtömeg teszi ki.

Dr. Anastasia Kalea, a University College London Orvostudományi Osztályának munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban, a Medical News Today-nek elmondta:

„Bár számos étrendi, életmódbeli, gyógyszertani vagy kombinált súlycsökkentő beavatkozás ígéretes, az emberek gyakran szembesülnek azzal a kihívással, hogy a testzsírral együtt a sovány testtömeg is csökken, aminek számos negatív egészségügyi következménye van. Befolyásolja az ember életminőségét és a mindennapi tevékenységek végzésének képességét, hatással van a neuromuszkuláris (Ideg-izom eredetű, ami a központi idegrendszer mozgást vezérlő végződései és az izmok közötti kapcsolatra utal.) működésre, az érzelmekre és a pszichológiai állapotokra, és a fogyás fenntarthatóságára is hatással van, mivel összefügg az anyagcsere hanyatlásával.”

„Egy sikeres súlycsökkentő beavatkozás szent Grálja, hogy megtaláljuk a módját az LBM fenntartásának. Ezért értékesek azok a súlycsökkentő stratégiák, amelyek megvédik a sovány testtömeget.”

– Dr. Anastasia Kalea

A kutatók azon dolgoznak, hogy megértsék, hogyan befolyásolja a fehérjebevitel a sovány izomtömeget, és hogyan lehet a legjobban beépíteni a fehérjét a súlycsökkentő étrendbe.

A fokozott fehérjebevitel előnyei

Ebben a tanulmányban a kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják, „a kalóriakorlátozás során a fehérjebevitel változása hogyan változtatja meg az étrend minőségét és a sovány testtömeget (LBM).

A tanulmány több vizsgálat egyesített adatait használta, és olyan résztvevőket vont be, akik megfeleltek bizonyos alkalmassági feltételeknek. A kutatók 207 felnőttet vizsgáltak meg a kalóriabevitelt korlátozó diéták előtt és hat hónappal később.

Minden résztvevő túlsúlyos vagy elhízott volt. Minden résztvevő hat-tizenkét hónapig tartó fogyókúrás folyamaton esett át. Mindannyian heti tanácsadáson vettek részt az első nyolc hétben, és egy regisztrált dietetikus táplálkozási szakértőnél utóellenőrző látogatásokat tartottak.

A kutatók a testfelépítést kettős energiás röntgenabszorpciós méréssel értékelték és megfigyelték a táplálékfelvételt is. Olyan összetevőket is megvizsgáltak, mint a fehérjeforrások és az étrend minősége. A beviteli adatok alapján két csoportra osztották a résztvevőket: alacsonyabb és magasabb fehérjebevitelre.

A tanulmány szerzője, Dr. Sue Shapses, New Brunswick-i Rutgers Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének professzora elmondta: „Ebben a vizsgálati tervben a résztvevőket két csoportra osztottuk az alapján, hogy mennyi fehérjét fogyasztottak a 6 hónapos fogyókúra ideje alatt.”

A kutatók megállapították, hogy a fogyás mértéke mindkét csoportban hasonló volt. A magas fehérjebevitelű csoportban azonban kisebb volt a sovány testtömeg-veszteség.

A magas fehérjetartalmú csoport résztvevői több egészséges élelmiszert választottak, például megnövelték a zöldségek bevitelét, és csökkentették a finomított gabonafélék és a hozzáadott cukor fogyasztását.

Prof. Shapses elmagyarázta:

“E tanulmány egyik meglepő része az, hogy bár a testtömegcsökkentési kísérlet során minden alanyt elegendő fehérjefogyasztásra és egészséges táplálkozásra utasítottak, váratlan volt, hogy azok, akik kevesebb fehérjét fogyasztottak, kevésbé jó eredményt értek el.”

„Azt találtuk, hogy azok, akik kevesebb fehérjét fogyasztottak, gyengébb minőségű ételeket is fogyasztottak (például finomabb gabonát, hozzáadott cukrot és kevesebb zöld zöldséget).

– Dr. Sue Shapses

A tanulmányi korlátok

Ez a tanulmány összességében azt mutatja, hogy a fehérjebevitel növelése előnyös lehet a fogyásért dolgozó emberek számára. Van azonban néhány korlátozása.

Például a résztvevők maguk számoltak be a táplálékfelvételükről, így az adatgyűjtés során előfordulhatnak hibák. A résztvevők azonban tanácsot kaptak a táplálékfelvétel rögzítésével kapcsolatban, és a táplálékfelvételi adatok gyűjtése folyamatos volt, ami csökkentette a hibák kockázatát.

Ezenkívül a fehérje típusa is befolyásolhatja az előnyöket. Ebben a tanulmányban az elfogyasztott fehérjék nagy része sovány húsból vagy növényi forrásból származott. A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy a vizsgálatban főként fehér nők vettek részt, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók.

A megnövelt fehérjebevitel a válasz?

A kutatás előrehaladtával ezen a területen egyre többen dönthetnek úgy, hogy az egészséges fehérje opciókat beépítik az étrendbe, miközben a kívánt testsúly elérésén dolgoznak. Ez a koncepció és a folyamatos kutatás segíthet az embereknek a sovány testtömeg fenntartásában, még akkor is, ha fogyni szeretnének.

Prof. Shapses megjegyezte:

“Az LBM nagyobb mértékű elvesztése sohasem jó eredmény, de különösen kedvezőtlen a középkorú és idősebb emberek számára, akik egészségügyi okokból próbálnak fogyni.”

„A több fehérjét fogyasztó csoport ugyanannyi zsírt veszített, mint a kevesebbet fogyasztók, de ők a minimálisra tudták csökkenteni az LBM veszteséget.” – hangsúlyozta.

Dr. Kalea elmondta, hogy még mindig vannak hiányosságok az ismeretek terén ezen a kutatási területen.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “A nagyobb fehérjebevitel egészségesebb táplálkozáshoz vezethet?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .