A D-vitamin hiánya összefügg a demencia és a stroke kockázatának növekedésével

A D-vitamin hiánya okozná a demenciát?

Mielőtt belekezdünk a témába, mutatnánk néhány tényt a D-vitamin hiánya kapcsán.

  • Világszerte több, mint 55 millió ember él együtt a demenciával, és a kutatók becslései szerint ez a szám 2030-ra már 78 millióra nőhet.
  • A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hiánya összefügghet a demencia és a szélütés fokozott kockázatával.
  • A tudósok egyetértenek abban, hogy több kutatásra van szükség a D-vitamin és a megnövekedett demencia kockázata közötti kapcsolat teljes megértéséhez.

A D-vitaminról már régóta azt gondolják, hogy nagyon fontos az ember egészségének megőrzéséhez. Nem csak a csontok egészsége szempontjából kulcsfontosságú, de a korábbi kutatások szerint a D-vitamin az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszik.

Ezenkívül a D-vitamin hiányát összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a légzőszervi megbetegedésekkel.

A listát kiegészítve a Dél-Ausztrál Egyetem kutatói úgy vélik, hogy bizonyítékuk van arra, hogy a D-vitamin hiánya a demencia és a stroke fokozott kockázatával függ össze.

A tanulmány a közelmúltban jelent meg a The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban.

Mi az a demencia?

A „demencia” kifejezés olyan betegségek összességét jelenti, amelyek befolyásolják egy személy kognitív képességeit. A demencia befolyásolja az emberek azon képességét, hogy normálisan gondolkodjanak, emlékezzenek és kommunikáljanak.

Világszerte több, mint 55 millió ember él együtt a demenciával. A kutatók szerint azonban ez a szám 2030-ra 78 millióra is nőhet.

A demencia leggyakoribb típusa az Alzheimer-kór, amely az esetek 60-70%-át teszi ki.

A demencia egyéb típusai a következők:

  • Vaszkuláris demencia
  • Lewy test demencia
  • Frontotemporális demencia
  • Parkinson-kóros demencia
  • Huntington-kór

Reflektorfényben a D-vitamin hiánya

A kutatók csaknem 295 000 résztvevő genetikai adatait elemezték az Egyesült Királyság Biobank orvosbiológiai adatbázisában ehhez a tanulmányhoz. A tudósok a résztvevők génjeinek eltéréseit mérték annak megállapítására, hogy az alacsony D-vitamin szint milyen hatással van az agy idegrendszeri képalkotására, valamint a demencia és a stroke kockázatára.

A kutatók az alacsonyabb D-vitamin-szintet alacsonyabb agytérfogattal, valamint a demencia és a stroke fokozott kockázatával hozták összefüggésbe. Azt is kijelentették, hogy genetikai elemzésük alátámasztja, hogy a D-vitamin hiánya hatással lehet a demenciára.

Prof. Elina Hyppönen, vezető kutató és a Dél-Ausztráliai Egyetem Precíziós Egészségügyi Központjának igazgatója szerint a kutatók régóta gyanítják, hogy a D-vitamin hatással lehet a neurokognitív betegségek, például a demencia kialakulására.

“Valójában nagyon nehéz volt bizonyítani a D-vitamin agyi egészségre vagy más betegségekre gyakorolt ​​hatását, nagyrészt azért, mert a klinikailag D-vitamin hiányos embereken végzett klinikai vizsgálatok nem lennének etikusak” – mondta Prof. Hyppönen.

„Ezért egy új genetikai tervezést használva azt akartuk látni, hogy tudunk-e ok-okozati bizonyítékot szolgáltatni a D-vitaminnak az agy egészségében betöltött szerepére, és konkrétan azt is megvizsgáltuk, hogy a D-vitamin-hiányos emberek D-vitamin-státuszának javulása segít-e.” – magyarázta.

Korábbi kutatások – köztük egy 2018-as tanulmány, amely több, mint 70 klinikai és preklinikai tanulmány szisztematikus áttekintését és elemzését végezte a D-vitamin szerepéről az olyan neurodegeneratív betegségek függvényében, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór – arra a következtetésre jutott, hogy nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin segíti-e az idegsejtek védelmét.

Az újabb kutatások azonban alátámasztják, hogy a D-vitamin szerepet játszhat a demencia megelőzésében.

További kutatási tervek a D-vitamin hiánya kapcsán

Arra a kérdésre, hogy ez a kutatás hogyan segíthet a demencia és a stroke megelőzésében a jövőben, Hyppönen azt mondta, hogy ez a kutatás rávilágít a D-vitamin-hiány megelőzésének és elkerülésének fontosságára.

“Ez valószínűleg nem csak a demencia kockázata szempontjából hasznos, hanem az általános egészségi állapot szempontjából is” – tette hozzá. „Véleményem szerint komolyan át kell gondolni a D-vitaminnal való táplálékdúsítás stratégiáit.”

Hyppönen azt mondta, hogy már tervezi ennek a kutatásnak a következő lépéseit.

“Fontos, hogy tovább dolgozzunk annak megállapításán, hogy a D-vitamin javasolt egészségügyi hatásai közül melyek ténylegesen az ok-okozati összefüggések, és hogy az eddigi munkánk által alátámasztott szérumkoncentráció küszöbértékei érvényesek-e más egészségügyi következményekre is” – magyarázta.

Dr. Heather Snyder, az Alzheimer-kórszövetség orvosi és tudományos kapcsolatokért felelős alelnöke szintén érdeklődik az eredmények következő kutatási lépései iránt.

“Ez egy érdekes tanulmány, amely a D-vitamin hiánya és a demencia kockázata közötti kapcsolatot tárja fel, és egy érdekes további kapcsolatot is hozzáad, amely arra utal, hogy lehet, hogy van egy genetikai összetevő, amely több információt ad erről a kapcsolatról” – mondta. “Ennek ellenére több kutatásra van szükség annak meghatározására, hogy a D-vitamin szintjének stabilizálása hatással lenne-e a demencia kockázatának csökkentésére.”

„Elmondhatjuk, hogy a test és az agy szorosan összefügg, és fontos, hogy gondoskodj az általános egészségedről és jólétedről – beleértve a vitaminszintet is” – tette hozzá Snyder.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “A D-vitamin hiánya összefügg a demencia és a stroke kockázatának növekedésével”

  1. Gratulálok a cikkhez. Erről még nem hallottam. Tudomásom szerint még Szendi Gábor sem említette (elnézést, ha mégis). Az a csodálatos D vitamin !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .