Kiegészíteni vagy nem kiegészíteni?

Szükséges vitaminokat szednem ha egészséges vagyok?

Az étrend-kiegészítő a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat (vitamin, ásványi anyag) illetve egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Ha egészséges vagyok, akkor is szükséges vitaminokat szednem?

A betegségek prevenciója, megelőzése a hosszú távú egészség kulcsa, nem pedig a betegség elleni harc, ha az egyszer már kialakult. Megelőzhetjük a betegségeket — vagy legalábbis csökkenthetjük a kockázatot —, ha gyümölcsben és zöldségben gazdag étrenden élünk, ha eleget mozgunk, és ha nem utolsósorban pótoljuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat.

Bár a vitaminok sokat javíthatnak a szervezetben végbement károkon, és megállíthatják vagy legalábbis lassíthatják sok betegség előrehaladását, sokkal kedvezőbb, ha egészségünket próbáljuk megőrizni. Ha valóban jó egészségnek örvendünk, akkor akár évekbe is telhet, míg a vitamin kedvező hatását észleljük. De azt azért biztosan észrevesszük, hogy nem betegszünk meg olyan gyakran, mint azok az emberek, akik nem szednek vitaminokat. Koleszterin-szintünk és vérnyomásunk nyilván nem szökik fel olyan magasra, mint az övék. Nem érzünk majd olyan gyakran fájdalmat, és biztosan tele leszünk energiával.

A 100% javasolt napi bevitel elég?

Valójában sok orvos és kutató véleménye szerint az RDA (javasolt napi bevitel, ma már NRV-nek hívják) idejétmúlt és konzervatív előírás. Ez esetben pedig az emberek az NRV szerint bizony alultápláltak a vitaminok tekintetében. Ha autók lennénk talán már füstölögnénk.

Az alternatív vitaminszemlélet kutatói szerint az NRV értékek többszörösére van szükség ahhoz, hogy a szervezet semmilyen körülmények között se szenvedjen hiányt ezen tápanyagokból.

Például C-vitaminból, ahol az NRV mennyiség mindössze 80 mg, a téma kutatói minimum 500-1000 mg-ot javasolnak (Az „Új tápanyag táblázat” (Medicina, 2005) 2000 mg/nap-ban rögzíti a C-vitamin bevitel felső határát felnőtteknél, de alapvetően nem tér el a korábban ajánlott mennyiségektől (90 mg/nap felnőtteknek), míg ugyanitt a sportolóknak ajánlott napi bevitel 100-500 mg/nap, tehát ez már a hagyományos szemlélet része, megemlítve, hogy napi 3-5 g sem túlzás, betegségek esetén pedig még ennek is a többszörösére lehet szüksége. A téma kutatói, többek között olyan Nobel-díjas kutatókra hivatkoznak, mint Szent-Györgyi Albert, vagy Linus Pauling, akik maguk is a nagy mennyiségű vitaminhasználat mellett érveltek, és fogyasztottak is. Tehát C-vitaminnal feltétlen szükséges kiegészíteni az étrendünket.

Vagy itt egy másik példa: A B6-vitamin, a folsav, és az E-vitamin az egészséges szív legfőbb kellékei. Egy kutatás, amelyet a Harvard Egyetem professzorai végeztek, kimutatta, hogy a folsav és a B6-vitamin megvéd a szívkoszorúér-betegségtől. Mindenesetre az ehhez szükséges dózis a javasolt napi bevitel háromszorosa vagy még többszöröse volt. Az E-vitamin is hasonlóan hasznos a szív számára napi 400 NE mennyiségben, ami négyszerese a javasolt napi bevitelnek.

Végül, ne ijedjünk meg, ha a készítmény, amelyet vásárolunk, az NRV 400 százalékát tartalmazza az adott tápanyagból. Ez a mennyiség négyszer és nem négyszázszor több a javasolt napi bevitelnél. Igazából ezek azok a termékek, amiknek tényleg van valami értéke.

Hozd ki a legtöbbet napi vitaminjából

Amikor multivitamin készítményt vásárolsz, feltétlenül nézd meg a dobozon vagy a csomagoláson lévő címkét és csak akkor vedd meg, ha a termék megfelel az alábbi elvárásoknak.

  1. Egy jó multivitamin tartalmazza az összes vitamint.
  2. Ellenőrizd le, hogy benne van-e például az összes B-vitamin (9 féle) legalább 25mg mennyiségben.
  3. Tartalmazzon legalább 500 – 1000 mg C-vitamint.
  4. Tartalmazzon körülbelül 400 NE E-vitamint.
  5. Nagyon lényeges egész évben a D-vitamin fogyasztás. Legalább 1000NE legyen a napi adagban, vagy egészítsd ki multivitaminod külön D-vitaminnal.
  6. Tartalmazzon ásványi-anyagokat, köztük a kalciumot, a magnéziumot és cinket is. A kalcium és a magnézium aránya 2:1 legyen, mert az aránytalanul több kalcium fogyasztás hosszabb távon nem jó. Mesterségesen magnézium hiányt okozunk vele.

Napi 1 tablettányi vitamin elég?

Sok ember szereti elhinni, hogy bőséges napi vitamin ellátottságot jelent egyetlen tabletta bekapása a reggeli mellé. Sajnos ezt sugallják a televízió csatornákban látható reklámok is. Ez csak akkor lenne igaz, ha az egy pingpong labda méretű kapszula lenne. Ahogy egy csirkecombot sem lehet 3 cm-re zsugorítani, úgy az egyéb tápanyagokat sem.

Emiatt célszerű a manapság már mindenhol kapható napi vitamin csomagokat venni, amik egy praktikus kis zacskóban 5-10 kapszulában vagy tablettában tartalmazzák, a legmegfelelőbb formában az összetevőket.

Nem könnyű beleerőszakolni egyetlen tablettába 40 különféle összetevőt, amik eredetileg olajok vagy porok vagy víz alapú oldatok voltak. Ez legtöbbször azzal jár, hogy kompromisszumot kell kötni a minőség rovására.

Szerezd be a Neked legmegfelelőbb napi vitamin kiegészítést!

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .