Az Acai Berry sikerének titka

Az acai bogyó lett a legfelkapottabb élelmiszer pár évvel ezelőtt, és mai napig keresett a fogyni vágyók körében.

Az acai gyümölcs sikertörténete a mai napig töretlen, bár heves vitát váltott ki szakértői körökben is, hogy csodaszerről van-e szó, vagy csupán egy újabb élelmiszeripari reklámfogásról.

Vajon mi lehet az Acai bogyó sikerének titka?

Az Acai berry nagyon magas mikrotápanyag tartalommal bír. Antioxidáns tartalma többszöröse a nálunk ismert áfonyákénak. Tartalmaz komplex formában egy csomó olyan tápanyagot, amit a hagyományos étrend nem.

Rejtett éhség?

Dr. Ames, amerikai biokémikus egy olyan elmélettel állt elő, mely szerint egyes mikrotápanyagoknak, elsősorban vitaminoknak és ásványi anyagoknak a hiánya hosszabb távon elhízást okoz. Sőt a folyamat megfordítható: amennyiben komplex multivitamint kapnak a túlsúlyos emberek, csupán ettől fogyni kezdtek.

Ames szerint: “Senkinek nem kellene kövérnek lennie. Amennyiben valaki kövér, az a rossz étrendjének köszönhető és ezzel lehet kezdeni valamit.”

Az “anyagcsere tuningolás” lett a neve annak az eljárásnak, amit szkeptikus kollégái csak “egy flakon vitamin” eljárásnak neveznek. Mellesleg az eljárás igen egyszerű. Egy túlsúlyos embernek anélkül, hogy bármit változtatnának az életmódján, megfelelő minőségű multivitamint adnak és ettől kevesebbszer lesz éhes és kevesebbet eszik.

Ames, eddig nem igazolt, de igen érdekes feltevése az, hogy az elhízás nem más, mint a folyamatosan fennálló mikrotápanyag hiány miatt fellépő éhségérzet, amit kalóriákban gazdag, de vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben szegény étellel próbálunk pótolni.

“Amennyiben vashiány lép fel a szervezetben, az agyunk kap egy jelzést, hogy egyen valamit, amiben vasnak kellene lenni. Mivel azonban a vas hiányzik az ételeinkből a termelés és a feldolgozás miatt, túlesszük magunkat. Amikor azonban minden szükséges tápanyag megérkezik a sejtjeinkhez, az agy kap egy jelzést, hogy elég, megtelt.”

Hogy bizonyítsa a feltevését, Dr. Ames 20 túlsúlyos oaklandi tizenévestől vett vérmintákat, amiből igazolta a vitamin és ásványi anyag hiányukat. Majd rögzítették a főként feldolgozott gyenge minőségű ételekből álló étrendjüket és ez mellé multivitamin és ásványi anyag komplex kiegészítést kaptak tabletta formában, hogy pótolják azt a hiányt, amit a hamburgerek nem képesek.

Az eredmény magáért beszélt és azonnal meg is jelent több orvosi és táplálkozástudományi szaklapban. Dr. Ames szerint az ő munkájuk csupán figyelem felkeltésnek volt elegendő, és most következne az igazi munka, amikor meg kell határozni a vitaminok és egyéb tápanyagok mennyiségét és arányait. Várhatóan ez a mai ajánlásoknál jóval magasabb szinten lesz.

Hogy jön képbe az Acai?

Dr. Ames kísérlete multivitamint használt, ami jó esetben is talán 50-100 összetevőt tartalmazott, egy gyümölcs vagy annak koncentrátuma viszont több ezer ismert és lehet hogy sokkal több ismeretlen mikrotápanyagot tartalmaz.

Ez az oka annak, hogy az acai berry gyümölcs hozzájárulhat a fogyás sikerességéhez. Arra ne számítsunk, hogy hetente 5 kilót lehet fogyni a fogyasztásával, vagy hogy egy újabb zsírfaló csodagyümölcsről van szó. NEM! Viszont biztosítja azokat a hiányzó tápanyagokat, amik hiányában a fogyókúra csak egy újabb egészségromboló és eredménytelen tevékenység lenne. Fogyasztása igazán biztonságos, megfelelően támogatja a szervezetet a diéta ideje alatt.

Egy érdekes hatására is felfigyeltünk, ugyanis többen jelezték felénk, hogy nem csak a fogyókúra eredményességét segíti, hanem megnöveli az energiaszintet is. Így akár a délutáni kávéját is kiválthatja vele bárki. Nem feltétlenül kell a koffeinhez nyúlni, ha természetes megoldás is létezik az energiaszint növelésére.

Túlsúly elleni diéta

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .