Milyen egészségügyi előnyei vannak a foszfornak?

A foszfor egy ásványi anyag, amelyre a szervezetnek számos alapvető funkció ellátásához szüksége van.

A természetben sok élelmiszerben előfordul, de az élelmiszer-feldolgozás során is kerülhet több foszfor az ételeinkbe. A szervezet foszfort használ a csontok erősségének és egészségének megőrzésére. Segít a salakanyagok eltávolításában és a sérült szövetek helyreállításában is.

A legtöbb ember étrendje révén elegendő foszforhoz jut. Azonban bizonyos egészségügyi állapotokban, például vesebetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek fokozottan figyelniük kell a foszforbevitelre.

Ebben a cikkben többet megtudhatsz a foszfor táplálékforrásairól és a szervezetben betöltött szerepéről.

Mi az az étrendi foszfor?

A foszfor egy ásványi anyag, amelyet a szervezet a csontok és a fogak építésére, valamint a sejtek és szövetek növekedésére és helyreállítására szolgáló fehérjék előállítására használ fel.

A foszfor szerepet játszik abban is, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a szénhidrátokat vagy cukrokat. Ezenkívül hozzájárul számos testi funkció szabályozásához:

  • az idegrendszer
  • veseműködés
  • izomösszehúzódás
  • szívverés

Az étrendi foszfor olyan foszfor, amelyet az ember étellel és itallal el tud fogyasztani. A legtöbb ember az összes szükséges foszfort be tudja szerezni étrendi forrásokból.

Egészségügyi előnyök

A foszfor számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel számos különböző rendszerre hatással van a szervezetben. A foszfor néhány előnye:

  • segít fenntartani a csontok és fogak egészségét, erősségét
  • segíti az izmok összehúzódását
  • segíti az izmok regenerálódását edzés után
  • segít szűrni és eltávolítani a hulladékokat a veséből
  • elősegíti az egészséges idegvezetést az egész testben
  • szerepet játszik a DNS és RNS előállításában
  • hozzájárul a szervezet energiafelhasználásának és tárolásának irányításához

Foszfort tartalmazó élelmiszerek

A legtöbb ember elegendő foszforhoz jut hozzá az étrendjéből, különösen akkor, ha sok fehérjét és kalciumot tartalmazó ételt fogyaszt.

A legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer kiváló foszforforrás. Ezek az élelmiszerek a következők:

  • csirke
  • pulyka
  • sertéshús
  • tenger gyümölcsei
  • magvak
  • alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például joghurt és túró
  • dióféléket

Más, kevésbé magas fehérjetartalmú élelmiszerek is jó foszforforrások lehetnek, de a szervezet nem veszi fel olyan könnyen az ezekben az élelmiszerekben lévő foszfort. Ezek tartalmazzák:

  • fokhagyma
  • krumpli
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • brokkoli
  • szárított gyümölcs

Mennyi a szükséges  foszfor mennyisége?

A foszforszükséglet koronként változik, és attól függ, hogy az adott személynek van-e valamilyen alapbetegsége.

Az embereknek általában a következő mennyiségű foszforra van szükségük naponta:

  • csecsemők (0-6 hónapos): 100 milligramm (mg)
  • csecsemők (7-12 hónapos): 275 mg
  • gyermekek (1-3 évesek): 460 mg
  • gyermekek (4-8 évesek): 500 mg
  • gyermekek (9-18 évesek): 1250 mg
  • felnőttek (19 évesek és idősebbek): 700 mg

A terhes és szoptató nőknek nincs szükségük extra foszforra.

A túl kevés foszfor kockázata

A legtöbb embernek elegendő foszfor van az étrendjében, de egyes embercsoportoknak több foszforra van szüksége, mint másoknak.

A több foszfort igénylő emberek közé tartoznak azok a cukorbetegek, akik inzulint szednek a vércukorszint szabályozására. Az alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknek szintén növelniük kell a foszforbevitelt.

Más gyógyszerek is csökkenthetik a foszfor szintjét a szervezetben, beleértve:

  • ACE-gátlók
  • néhány savlekötő szer
  • kortikoszteroidok
  • néhány diuretikum
  • néhány rohamellenes gyógyszer

Azoknak, akik cukorbetegek vagy a fenti gyógyszerek bármelyikét szedik, tisztában kell lenniük az alacsony foszforszint tüneteivel.

Ezek a tünetek a következők lehetnek:

  • étvágytalanság
  • fáradtság
  • ízületi fájdalom
  • csontfájdalom
  • légzési gondok
  • elektrolit egyensúlyzavarok
  • zavar
  • ingerlékenység

Az orvos általában korrigálni tudja az alacsony foszforszintet az alapbetegség kezelésével. Az orvos ilyen esetben javasolhatja az étrend megváltoztatását és az étrend-kiegészítők fogyasztását, az elegendő mennyiségű foszfor fogyasztása érdekében.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .