Mi okozza az szívinfarktust?

Szívinfarktus… 50% esély!

Egy ember esélye egy infarktusra 50% ma Magyarországon. Ez még kártyában sem jó esély. A szívinfarktus oka legfőképpen a koronaérben lerakódott rossz zsír, a plakk. Ez a spagetti vastagságú ér, ami a szívből a vért az izmokhoz vezeti, a lerakódás következtében elkezd elzáródni és egyszer csak szívrohamhoz vezet. Ez nem jó hír. Az pedig főleg nem, hogy minden 4 magyarból háromnak, és napról-napra egyre többnek, valamilyen mértékben már elkezdődött ez a lerakódás. Talán 75%-os eséllyel Nálad is.

A probléma komoly, de vannak páran, akiknek nem rakódik le. Az emberek egy csoportja nem kap infarktust, nem záródik el a koronaerük.

A szívinfarktus fenti fele-fele esélyét lehet javítani. Hogyan?

Menjünk vissza egy kicsit az időben.

1952-őt írunk és egy belgiumi klinika bonctermében Dr. Picard professzor a tanítványai előtt boncol egy halottat, majd a következő meglepő kijelentést teszi az 52 éves férfi mellkasának felnyitásakor:

“Visszatért!”

Mikor a csodálkozó hallgatók közül az egyik ijedten megkérdezte, hogy ki tért vissza, a következőt mondta:

“A plakk… nézze csak a koronaérben a lerakódást. Ez az oka, hogy infarktust kapott. Régóta nem láttam ilyet. 1942-ben találkoztam vele, és azóta eltelt 10 év. A háború előtt az emberek ¾-ed részének volt lerakódása a koronaerében, akiket boncoltam, de ez nagyon gyorsan eltűnt. Az elmúlt 10 évben minden halottamnak tiszta és átjárható volt ez az artériája.”

Dr. Picard és kollégái a következő években azt figyelhették meg, hogy egy eltűntnek hitt betegség, a szívinfarktus hogyan terjed el ismét és lesz a legáltalánosabb halálok, nem csak Belgiumban, hanem a fejlett világ szinte összes országában.

Miért tűnt el a plakk a háború során?

Azért, mert az embereknek nem volt pénzük drága ételekre. Nem volt hús. Nem volt tej és tejtermék. Katonák jöttek a farmokra és minden ilyet elvittek. Ami maradt az embereknek, az a gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök. Szakszerű szóval: összetett szénhidrátok. Azok sem mindig bőségben.

Amikor eltűntek a zsírok… eltűnt a szívinfarktus is.

Beszéljünk ismét a szívinfarktus esélyeiről

Ugye az 50% kevés. Mivel lehetne ezt emelni?

Miközben nagyjából mindenki egyetért abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben látjuk, hogy hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élő egész népcsoportokban ismeretlen az infarktus. Az eszkimók talán a legjobb példa, de említhetnénk a japánokat is. A szívinfarktus aránya sokkal kisebb, mint ahogy az elvárható lenne a zsírfogyasztásuk arányában.

A kutatások kimutatták, hogy bizonyos zsírok jelenléte az étrendben védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában. Egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá ehhez a káros folyamathoz.

Az omega-3 olajnak nagyon sok irodalma van. Olvass róla, tedd be a saját étrendedbe és növeld meg az esélyét egy egészséges hosszú életre.

Az eszkimókat, Grönland lakóit a Föld legtöbb húst fogyasztó népének tartják és mégis közöttük a legkisebb a halálos kimenetelű szívbetegségek előfordulása. Táplálkozási szokásaikat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy szinte kizárólag az Északi- tenger halait fogyasztják (lazac, makréla, hering). Ezek a halak növényi planktonokkal táplálkoznak, amelyek gazdagok Omega-3 zsírsavakban, ilyen formán az Omega-3 zsírsavak a halzsír fő összetevői. A hal olyan anyagokat tartalmaz, amelyek értékesek az ember egészségére.

Hal, étrend-kiegészítők, diéta…

Tehát a titok a hal húsában rejtőzik. A “rossz” koleszterin (LDL) a vérükben nagyon alacsony, a hasznos (HDL) pedig igen magas. Ki kell emelni azt is, hogy az eszkimók nem fogyasztanak finomított cukrot. Az eszkimók tápláléka gazdag EPA és DHA, valamint más halolajokban. A kutatások azt mutatták, hogy ezen tápanyagok fogyasztása 50%-kal csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek megjelenését. Az Omega-3 zsírsavak hatásának mechanizmusa többszörösen jelentős. Mindkét sav – az Omega-3 összetevői – gátolja a trombociták felszaporodását, amivel csökken a vérrögök képződésének és a szíverek elzáródásának valószínűsége, ezzel megelőzve a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulását.

Csökkentik a magas vérnyomást, védve az artériákat a lerakódások képződésétől. Biztos és ellenőrzött gátat szabnak az összesített vérzsírszint növekedésének (trigliceridek). A legújabb kutatások azt mutatták, hogy amennyiben csökken a finomított cukor fogyasztása, és 1000 mg Omega-3 zsírsav készítményt elfogyaszt valaki, megelőzhetők a szívbetegségek és normalizálódik a triglicerid szint 75%-kal.

Sok kardiológus javasolja az Omega-3 zsírsavak szedését a szívaritmiánál, valamint megelőzésre, mégpedig lazacolaj kapszulákkal és 350 mg magnéziummal + káliummal naponta, továbbá a finomított cukor teljes elhagyását az étkezésben. A magas vérnyomás tartós rendezésére az esetek 80 százalékában a napi 1000 mg halolaj alapú Omega-3 a káliummal és Q-10 koenzimmel együttesen, valamint cukrok nélküli általános diétával jó eredményeket mutat.

forrás: naturhirek

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .