Természetes vagy mesterséges C-vitamin?

Természetes vagy mesterséges C-vitamin?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb és egyáltalán mi a különbség a mesterséges és a természetes C-vitamin között.

1. Mit takar a név?

A név eredete:

– Az 1920-as években, mikor felfedezték, néhányan még hexuronsavnak nevezték.

– Aszkorbinsav = A- fosztóképző + scorbuticus (skorbut) mivel a molekula hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.

– C-vitamin = L-aszkorbinsav , ha gyümölcsből vonják ki akkor is és ha laborban állítják elő akkor is ugyan azt a vegyületet kapjuk.

2. Mit gondolsz, egy kémiai reakcióban két teljesen azonos vegyület hogyan fog viselkedni? Különbözőképpen?

– Ha a C-vitamint nézem az L-aszkorbinsav és a D-aszkorbinsav két változata között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Tehát nem azonosak, nem fognak ugyanúgy működni.

– Mi a helyzet a paprikából kivont L-aszkorbinsavval és a laborban előállított L-aszkorbinsavval? Ezek teljesen ugyanazok a molekulák, ezért teljesen ugyanúgy fognak reagálni egy bio-kémiai folyamatban.

3. Akkor milyen is a mesterséges?

– Mi az L-aszkorbinsav és a mi a D-aszkorbinsav? Itt az L-, és a D- az optikai izomériát jelöli:

– Az optikai izoméria (Optikai izoméria = Azonos kémiai összetételű, de különféle szerkezetű) a térizoméria egy típusa, neve onnan ered, hogy a molekulák, amelyek esetében az izoméria fellép, optikai aktivitást mutatnak

Tehát valójában ezekről beszélünk: Aszkorbinsav (L-aszkorbinsav, E300): Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik. Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagén képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.

Izo-aszkorbinsav (D-aszkorbinsav, E 315, eritroaszkorbinsav) http://hu.wikipedia.org/wiki/Eritroaszkorbinsav:

Az izo-aszkorbinsav az aszkorbinsav természetben nem létező változata. A két változat között az a különbség, hogy molekulájuk meghatározott helyén az atomok más irányban kapcsolódnak. Ez a kis különbség felel azért, hogy az izo-aszkorbinsav semmiféle vitaminhatással nem rendelkezik. Az aszkorbinsavhoz hasonlóan azonban az izo-aszkorbinsav is rendelkezik az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást gátló hatással. Elősegíti a nitrites pác-só hatását a húskészítmények átpirosításakor, és meggátolja a rákkeltő nitróz-aminok képződését. Keverékekben az izo-aszkorbinsav erősíti az egyéb antioxidánsok hatékonyságát. Sóját is használják: Nátrium-izo-aszkorbát (E 316). Az izo-aszkorbinsav veszélytelennek számít. Az izo-aszkorbinsav konkurál a szervezetben a hatékony C-vitaminnal. Az állatkísérletekben a magas adagolású izo-aszkorbinsav lecsökkentette a szervezetben a rendelkezésre álló aszkorbinsavat.

4. Tehát a mesterséges aszkorbinsavat nem is aszkorbinsavnak hívják és még az e-száma sem ugyanaz? Így van.

 A TERMÉSZETES neve: Aszkorbinsav = E-300 = L-aszkorbinsav.

– A MESTERSÉGES neve: Izo-aszkorbinsav = D-aszkorbinsav = E 315 = eritroaszkorbinsav

5. Mi is az E-szám ?

Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok rövid jelölései.

A hatályos szabályozás szerint „adalékanyag minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik”.

Tehát nem biztos, hogy mesterségesen állítják elő, csak nem tud aszkorbinsavat(E-330) vagy bétakarotint (E-160 ii) fáról szüretelni, leszedi a barackot és benne lesz.

6. Összefoglalás.

Ne hagyd magad átverni!

Teljesen természetes módon gyümölcsből juthatunk aszkorbinsavhoz. (Én ezt nevezném természetes aszkorbinsavnak, mert a természetben 99,5%-osan soha nem fordul elő)

Ez azért lesz hatékonyabb, mint a kivonat vagy a laborban előállított, mert nem 99,5% tisztaságú aszkorbinsav, hanem egy több ezer fitovegyülettel (bioflavonoidok, csipkebogyó, rutin, heszperidin) kevert komplex.

Ezért próbálják utánozni a jobb minőségű termékek a növényeket és kombinálják készítéskor bioflavonoidokkal, rutinnal, heszperidinnel, acerolával, és csipkebogyóval.

De mennyi paprikát kell megenni 1000 mg aszkorbinsavhoz? 1-1,5 kg-ot.

Az ősember minimum ennyihez jutott a sok zöld (levelek, hajtások) és bogyók fogyasztásával.

Miért ennék a helyedben többet? Mert már nem tiszta hegyi-patakból isszuk a vizet és nem tiszta levegőt szívunk.

Fogyassz minimum napi 2000 mg aszkorbinsavat=C-vitamint=L-aszkorbinsavat=E-300-at.

NEM RAKNAK TÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐKBE D-ASZKORBINSAVAT SOHA ÉS SEHOL!

Kiegészítés

A vitaminok mindig szervesek.

Ami keveredik az emberekben az a mesterséges-szervetlen  és a szerves-természetes. Ezen szavak közé egyenlőséget tesznek az emberek pedig ma már nem sok közük van egymáshoz. (Természetes: Ami valami dolognak eredeti szerkezetén, mivoltán alapszik, azzal megegyezik. Nem mesterséges, eredeti, át nem alakított, emberi beavatkozástól mentes környezetben előfordul, vagy ilyen alapanyagokból állították elő.)

1, A szervesség, élettel kapcsolatosság fogalma Galénosztól eredeztethető. Orvosként nem hitt abban, hogy az élő szervezet működése magyarázható élettelen atomok közjátékaként. Ez a szemlélet végigkísérte a középkort, nyomot hagyott az alkimisták élettel kapcsolatos kísérletein. Végül Jöns Jakob Berzelius svéd kémikus osztotta kétfelé a vegyületeket, aszerint, hogy élő vagy élettelen dologból származnak, azzal a kiegészítéssel, hogy a szerves vegyületek életerőt is tartalmaznak, szervetlen anyagból nem jöhetnek létre. A kiegészítést Friedrich Wöhler cáfolta meg azzal, hogy oxálsavat és karbamidot állított elő szervetlen anyagokból. A szerves-szervetlen felosztás azonban a mai napig fennmaradt, bár a jelentéstartalma módosult lsd 2, meghatározás ami ma használatos. (Ez segíti, hogy páran felhasználhatják mások elbizonytalanítására)

2, Szerves vegyületnek alapvetően a széntartalmú vegyületeket tekintik. Léteznek olyan definíciók, amelyek C-C(SZÉN-SZÉN)kötést tartalmazó, illetve C-H(HIDROGÉN) kötést tartalmazó molekulákat tekintik szervesnek.

Mindkét definíció alól számos kivétel akad, így a szén bizonyos formái pl. gyémánt, grafit szervetlenek, pedig csak C-C kötést tartalmaznak. A hexaklórbenzol, szén-tetraklorid pedig szerves, noha nem tartalmaz C-H kötést.)Az összes vitamin ilyen van bennük szén-szén és vagy szén-hidrogén kötés,azaz szerves, de ettől még nem természetes.

Bármilyen szerves molekulát elő lehet állítani szintézissel (szintetizál görög eredetű szó: Összegez, különféle elemekből egységbe ötvöz. Vegyi úton mesterségesen létrehoz. pl.:”Új, nagy hatású gyógyszer-alapanyagot szintetizáltunk”), mesterségesen.

Pár vitamin:

B1 C12H17N4OS+
B2 C17H20N4O6
C C6H8O6
D C27H44O
E C29H50O2

A szervetlen jelölésnek az ásványi anyagok esetén van jelentősége.

C-vitamin hiány pótlása

Nagy Zsolt

élelmiszeripari üzemmérnök

Magosi Judit szerzőről

7 thoughts on “Természetes vagy mesterséges C-vitamin?”

 1. Ez a cikk nagyon hasznos, nagyon kellett már, köszönöm szépen!

 2. Még annyi kérdésem lenne, hogy az aszkorbinsav, mint létrehozott vegyület szempontjából számít az, hogy pl. miből hozzák azt létre?

   1. Kémialag, képletileg ugyaz, de élettani
    szempontból különbözik a mesterségesen előállított C-vitamin a természetestől.

 3. Hadd védjem meg Hekeli Valériát: valószínűleg azt akarta kérdezni, hogy testben ugyanolyan élettani hatást ér el a mesterségesen előállított C-vitamin is, mint a természetes eredetű?

 4. Kedves Ildikó és Valéria, Amire 99,5%-os tisztaságú kivont vegyület lesz, addigra igen, nem lesz semmivel sem másabb. A C-vitaminnál az egész jól mérhető, hogy a laborban készítettet L-aszkorbin azaz C-vitamin 5-6 napi 5g/nap fogyasztása után, hogyan változik a C-vitamin kiürülése a szervezetből. (Karl-Heinz Schmidt, 3 MD, Ph.D., Volker Hagmaier, 4 MD, Dietrich H. Hornig, 5 Ph.D., Jean-Paul Vuilleumier 6 Ph.D. és Georg Rutishauser 7 MD) Konkrétan megnő a kezdeti 60%-ról 96-97 %-ra a testben maradó mennyiség(ezért kidobott pénz a C-vitamin esetében a liposzómás technológia). Miért növelné meg a testünk a bennmaradót ha nem jó neki? Mert esetleg jó? Erről Szent-Györgyi Albert is ír a “Válogatott tanulmányokban”, hogy hova használja el test a rengeteg aszkorbinsavat, de az elég hosszú történet.
  Viszont azt se feledjük el, hogy a környezet amiben élünk sem mentes a mérgektől. Nagyobb kihívásra sokszor nagyobb adag ellenanyag szükséges. Nézzük csak meg az elmúlt napok légszennyezettség adatait.
  Hány olyan dolgot találna még ,ami pluszban terheli naponta a testét?
  Gondolkozzanak komplexitásban vitamin esetén is, a természetes étel sem tartalmaz kizárólag egy vegyületet. Ettől lesz hatékonyabb, és erről szól a cikk is. A történelemnek van pár érdekessége a komplex táplálkozás területéről, például ami Justus Liebig (1803–1873) német kémikus és az orosz Nyikolaj Lunin között zajlott aki, Bázelben Gustav von Bunge (1844–1920) laborjában kísérletezett. Tisztelettel: Nagy Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .