Gyógynövények a felső légúti betegségek ellen

A felső légúti fertőzések fő szezonja az őszi-téli és kora tavaszi időszak. Nagy részét vírusok okozzák, néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja a tüneteket. Az ilyen vírusos fertőzések nagy része könnyen kezelhető, gyógyszeres kezelés nélkül. Nézzük milyen gyógynövényekkel enyhíthetőek a tünetek, és gyorsítható a gyógyulási folyamat!

Echinacea (bíbor kasvirág)

Ma már egyre többen alkalmazzák megfázás, influenza esetén a kasvirágot, mivel hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség időtartamát. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a felső légúti betegségek gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy a kasvirág un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.

Astragalus

Az astragalus gyökeret csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrend-kiegészítőként. Az astragalus egyik legnépszerűbb egészségügyi előnye az immunrendszer és az energia szintjének emelése. Különféle egészségügyi előnyei vannak, például segít a felső légúti problémák és a gyakori megfázások esetén. Asztma ellen is sikerrel alkalmazzák. Az astragalus megnöveli a védekezésben fontos szerepet játszó fehér vérsejtek termelődését, amik a vírusok ellen is hatékonyak.

Fokhagyma a felső légúti betegségek ellen?

Tradicionális népi gyógyszer, amely átesett már több mint száz klinikai kutatáson. Ezek során nem csak bizonyos betegségekkel kapcsolatban vizsgálták hatékonyságát, hanem felismerték mely hatóanyagai és milyen módon járulnak hozzá az emésztés, a légutak és az immunrendszer támogatáshoz. A fokhagyma gazdag antioxidánsokban, amik felerősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat a testben. A fokhagyma hatékony antibiotikum. Ellentétben a gyógyszertári antibiotikumokkal antivirális (vírus ellenes) hatású is. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít, hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként.

Gyömbér

A gyömbért a vírusfertőzések kezelésére használják (beleértve a felső légúti betegségeket és az influenzát) számos kultúrában. Segíti az immunrendszer hatékonyságát a fertőzések elleni küzdelemben, és hatékony lehet számos influenza-típus ellen. Ha szereti az ízét, akkor mindennap rágcsáljon el egy kis darab friss gyömbért. A friss gyömbér elrágcsálva, vagy teaként fogyasztva a legjobb, állítja Dr. Sari Greaves, a New Yorki Presbiterian kórház orvosa. De teljesen megfelel a gyömbér szárított vagy főzött változata is. A szárított gyömbér étrend-kiegészítőként, kapszulázva is kapható, ami kényelmessé teszi a mindennapi alkalmazását.

Oliva levél

Az olajfát a görög istenek szent fájaként tartják számon. Az olajfa levél kivonatot hagyományosan a fertőző betegségek ellen használják. Az olajfa levél kivonat vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A növény legjelentősebb vegyületére, az oleuropein nevű anyagra az 1900-as évek elején figyelt fel a tudomány. Az oleuropein antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatású, hatékony segítség különböző fertőzések elleni küzdelemben.

Természet ereje

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .