Az étcsokoládé 6 bizonyított egészségügyi előnye

Az étcsokoládé tele van tápanyagokkal, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészségét.

A kakaófa magjából készült és ez az egyik legjobb antioxidáns forrás, amit csak találhatsz. A tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé javítja az egészséget és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Íme az étcsokoládé vagy a kakaó 6 egészségügyi előnye, amelyeket a tudomány is alátámaszt.

1, Nagyon tápláló

Ha minőségi étcsokoládét veszel, magas kakaótartalommal, akkor az nagyon tápláló lesz a szervezeted számára, hiszen megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, és tele van ásványi anyagokkal.

Egy 100 grammos tábla 70-85% kakaótartalmú étcsokoládé tartalma:

  • 11 gramm rost
  • A vas napi mennyiségének 67%-át
  • A magnézium napi mennyiségének 58%-át
  • A réz napi mennyiségének 89%-át
  • A mangán napi mennyiségének 98%-át

Ezen kívül rengeteg káliumot, foszfort, cinket és szelént tartalmaz.

Természetesen a 100 gramm étcsokoládé meglehetősen nagy mennyiség, és nem olyasmi, amit naponta kellene fogyasztanod. Ezek a tápanyagok 600 kalóriát és mérsékelt mennyiségű cukrot is tartalmaznak.

Emiatt az étcsokoládét a legjobb mértékkel fogyasztani.

A kakaó és az étcsokoládé zsírsavprofilja is jó. A zsírok többnyire olajsavból (az olívaolajban is megtalálható szív-egészséges zsír), sztearinsavból és palmitinsavból állnak.

A sztearinsav semleges hatással van a szervezet koleszterinszintjére. A palmitinsav növelheti a koleszterinszintet, de az összes zsírkalóriának csak egyharmadát teszi ki.

Az étcsokoládé olyan stimulánsokat is tartalmaz, mint a koffein, de nem valószínű, hogy ébren tart éjszaka, mivel az étcsokoládé koffein mennyisége nagyon kicsi a kávéhoz képest.

2, Az étcsokoládé erőteljes antioxidáns forrás

Az ORAC az oxigéngyök abszorpció képességét jelenti. Ez az élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mértéke.

Alapvetően a kutatók egy csomó szabad gyököt (rossz) állítanak szembe egy élelmiszermintával, és megvizsgálják, hogy az élelmiszerben lévő antioxidánsok mennyire képesek hatástalanítani a szabad gyököket.

Az ORAC értékek biológiai relevanciája megkérdőjelezhető, mivel kémcsőben mérik, és nem biztos, hogy pontosan ugyanolyan hatással lesz a szervezetre is.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a nyers, feldolgozatlan kakaóbab a legjobbra értékelt élelmiszerek közé tartozik.

Az étcsokoládé tele van olyan szerves vegyületekkel, amelyek biológiailag aktívak és antioxidánsként funkcionálnak. Ide tartoznak többek között a polifenolok, flavanolok és katechinek.

3, Javíthatja a véráramlást és csökkentheti a vérnyomást

Az étcsokoládéban található flavanolok serkenthetik az artériák bélését, hogy nitrogén-oxidot (NO) termeljenek.

Az NO egyik funkciója, hogy jeleket küldjön az artériáknak, hogy ellazuljanak, ami csökkenti a véráramlással szembeni ellenállást, és ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Számos ellenőrzött tanulmány azt mutatja, hogy a kakaó és az étcsokoládé javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, bár a hatások általában enyhék.

4, Az étcsokoládé növeli a HDL-t és védi az LDL-t az oxidációtól

Az étcsokoládé fogyasztása számos fontos kockázati tényezőt javíthat a szívbetegségek kialakulásában.

Egy kontrollált vizsgálatban a kakaóporról megállapították, hogy jelentősen csökkenti az oxidált LDL (rossz) koleszterin szintjét a férfiak esetében. Emellett növelte a HDL (jó) koleszterin és csökkentette a teljes LDL-szintet a magas koleszterinszintűeknél.

Az oxidált LDL azt jelenti, hogy az LDL-koleszterin reakcióba lép a szabad gyökökkel.

Ez magát az LDL-részecskét reaktívvá teszi, így képes károsítani más szöveteket, például a szív artériáinak bélését.

Teljesen logikus, hogy a kakaó csökkenti az oxidált LDL-t. Rengeteg erős antioxidánst tartalmaz, amelyek bejutnak a véráramba, és megvédik a lipoproteineket az oxidatív károsodástól.

Az étcsokoládéban lévő flavanolok csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is, amely egy másik gyakori kockázati tényező olyan betegségekben, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.

Az étcsokoládé azonban cukrot is tartalmaz, ami ellenkező hatást válthat ki.

5, Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Úgy tűnik, hogy az étcsokoládéban található vegyületek erős védelmet nyújtanak az LDL oxidációja ellen. Hosszú távon ez sokkal kisebb koleszterinszintet okozhat az artériákban, ami csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Valójában számos hosszú távú megfigyelési tanulmány meglehetősen drasztikus javulást mutat.

Egy 470 idősebb férfi bevonásával végzett vizsgálat során megállapították, hogy a kakaó 15 év alatt 50 százalékkal csökkenti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti kétszeri vagy többszöri csokoládéevés 32 százalékkal csökkentette az artériákban elmeszesedett lepedék kialakulásának kockázatát.

6, Javíthatja az agyműködést

Egy egészséges önkénteseken végzett tanulmány kimutatta, hogy a magas flavanoltartalmú kakaó 5 napig tartó fogyasztása javítja az agy vérellátását.

A kakaó jelentősen javíthatja a kognitív funkciókat az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél. Javíthatja a verbális folyékonyságot és a betegségek számos kockázati tényezőjét is.

Ezenkívül a kakaó olyan stimuláló anyagokat is tartalmaz, mint a koffein és a teobromin, amelyek kulcsfontosságú okai lehetnek annak, hogy rövid távon javíthatja az agyműködést.

Forrás: www.healthline.com

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Az étcsokoládé 6 bizonyított egészségügyi előnye”

  1. Tisztelt Vitaminkirály!
    Nagyon tetszett a cikk!
    Hozzátenném, hogy talán az is lehet, hogy a fent említett HIÁNYOKAT a szervezet is jelzi azzal, hogy kívánja pl. a kakaót, v. a keserűbb csokit.
    Én érzem ezeket. Most pl. a tojást kívánom abnormális módon, persze nem eszem annyit, de igyekszem mégis figyelembe venni a szervezet jelzését.
    A vitamin hiányom lehet? Talán az is. Köszönöm az okosító cikket. Ez nálam most teli találat volt.
    Zildi

  2. Köszönöm a sok hasznos információt! Több időt fogok szánni az olvasnivalóra, s termékekre!! Üdvözlettel:Mária!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .