Kimerültség ellen

A nyugati civilizáció legnagyobb része fáradtnak és stresszesnek érzi magát anélkül, hogy tudná az igazi okát. A kimerültség szinte minden korosztályban jelen van. Nosztalgiával gondolunk vissza akár a száz évvel korábbi mindennapokra és problémáira, távoli őseink nyugodt életmódja pedig már nem létezik, csak a föld néhány civilizálatlan zugában. Anélkül, hogy visszakívánnánk az ókori állapotokat, be kell vallanunk, hogy életmódunk anélkül változott meg gyökeresen, hogy testünk bármilyen lényeges változáson esett volna át. Ennek számos negatív következményével találkozunk.

A pubertás kor 4 évvel tolódott korábbra, aminek legfőbb oka kutatók szerint a stressz és a hiányos tápanyag ellátás. Fiatal emberek, akiknek életük teljében kellene lenniük megtapasztalják a korábban öregkorban jelentkező tüneteket és már 30-40 évesen serkentőkkel, nyugtatókkal és egyéb szerekkel igyekszenek karban tartani állapotukat. Iparágak születtek és lettek gazdaságilag igen sikeresek az utóbbi évtizedekben, hogy elviselhetővé tegyék a folyamatos stressz által kiváltott adrenalin kimerültséget és csökkentsék ezek tüneteit.

Adrenalin kimerültség

Az adrenalin vagy más néven epinefrin egy hormon, amit a szervezetünk az energia elosztás szabályozására használ elsősorban ingerület átvivő anyagként. Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, a glükóznak a májból a sejtekbe jutását segíti, így emeli a vércukorszintet, ezáltal lehetővé téve a nagyobb energia termelést. Gyorsítja a légzést, emeli a vérnyomást. A mellékvesevelő állítja elő, ami ezen kívül még vagy 50 egyéb hormon termeléséért felelős. Nem az a cél, hogy orvosi szakirodalommá alakuljon a cikk, ez pusztán annak érzékeltetése, hogy egyetlen hormon fokozott kiválasztása számtalan egyéb testi folyamatot is befolyásolhat azáltal, hogy a kiválasztó szervet aránytalanul leterheli.

Esetünkben feltétlenül hatással van:

  • Energia termelésünkre – szénhidrát, fehérje és zsír átalakítása glükózzá
  • Folyadék és elektrolit egyensúlyra, vérnyomásra
  • Zsír tárolásra és felhasználásra
  • Vércukor szintre
  • Immunrendszer állapotára
  • Szexuális késztetésre

A rendszer ennél még sokkal több összefüggést tartalmaz és össze van hangolva, mint egy nagyzenekari mű. Amikor egy nagyzenekarban a csellista úgy dönt, hogy kétszeres sebességgel kezd játszani, vagy csak kétszer hangosabban, az szétzilálja az előadást és a végeredmény teljesen más lehet, mint amit vártunk. Így zajlik ez a szervezetünkben is. Visszautalva a pár bekezdéssel korábban említett időben előbbre tolódó testi érés jelenségére: nem hasonlít ez a két történet?

Mi a probléma?

A problémát az jelenti, hogy paradox módon a stressz kezelésére szolgáló hormon termelése a sorozatos stressz helyzetek hatására kimerül és lecsökken. Amikor azt érezzük, hogy úgymond idegileg kimerültünk és nem izgat fel bennünket olyan dolog, ami korábban igen, akkor tulajdonképpen ez zajlik. Kimerültség: nem az idegeink merültek ki! Az idegek nem tudnak kimerülni. Az adrenalin merült ki és csökkent le a szintje. Némileg súlyosbítja a problémát, hogy a jelenleg oktatott és elterjedt mérési eljárás nem foglalkozik ennek kimutatásával. Emiatt az orvosok sem ismerik fel az igazi okot és leggyakrabban az egyik tünetet kezelik az összes helyett.

A kimerültség tünetei:

1. Reggeli kimerültség – bár felkel hétkor, de 9 előtt hasznavehetetlen.

2. Délutáni álmosság – 2 és 4 óra közti meredek figyelem lankadás

3. Kora esti energia növekedés – 6 körül mintha visszatérne a figyelme

4. Álmatlanság este 9-10 között – erre alapoz a legtöbb kereskedelmi TV

5. Zsíros és sós ételek utáni vágy

6. Fokozott menstruációs problémák

7. Enyhe depresszió

8. Fizikai energia, erő hiánya

9. Fokozódó allergiás tünetek,

10. Csökkenő szexuális aktivitás

11. Gyakori sóhajtások

12. Képtelenség a vegyes (szénhidrát, zsír, protein) ételek emésztésére

Kimerültség: megoldás a táplálkozás és életmód

A problémákat, mint oly sok esetben most is táplálkozási és életmódbeli terápiákkal lehet megoldani. Aki megfigyelte már a szárazságban növekvő gabonaföldeket láthatta, hogy tápanyag hiányában korábban és 25-30 cm-esen kezdtek kalászosodni a növények. Nem hasonlít ez a korábban említett időben előbbre tolódó testi érés jelenségére? Miért van az, hogy amit evidenciaként kezelünk a növények esetén, azt nem akarjuk felismerni az emberek esetén?

A kimerültség kezelése egészen egyszerűen az, hogy minél többet megvalósítunk az alábbi program lépéseiből.

A program:

1. Kelj minden reggel azonos időpontban, valamikor 7 és 9 között. Hétvégeken is.

2. Mozogj aktívan minden nap legalább fél órát.

3. A munkahelyi szünetekben dőlj le. Egy hátradönthető irodai szék jól megteszi, nem kell franciaágyat vetetni a főnökkel.

4. Végezz minden nap valami vidám dolgot. Pont azt, ami most erről eszébe jutott.

5. Kerüld a “negatív” embereket. Panaszkodók, nyavalygók, problémákat hozók…

6. Egyél naponta ötször friss zöldséget.

7. Kerüld a gyorséttermi kajákat.

8. Kombináld a komplex szénhidrátokat a fehérjékkel és a zsírokkal.

9. Rágj alaposan és lassan.

10. Használj finomítatlan sót.

11. Szedj kalcium és magnézium kiegészítőt.

12. Szedj napi 2000-3000 mg C-vitamint.

13. Szedj természetes kevert tokoferolos E-vitamint.

14. Szedj B-komplex-vitamint.

15. Fogyassz édesgyökeret, mivel az édesgyökér segítheti a mellékvesék működését.

Amennyiben a fenti programot jelentős mértéken, mondjuk 80%-ban meg tudod valósítani, akkor jó esélyed van arra, hogy fél éven belül megszabadulj az adrenalin kimerültség tüneteitől, de súlyosabb esetben is egy éven belül. És valljuk be, a fentiek egyik sem tűnik megvalósíthatatlannak.

Adunk még egy egyszerű módszert, amivel nagy pontossággal tudja diagnosztizálni magát bárki, aki a fent felsorolt tünet együttes megfigyelésén kívül még kézzelfoghatóbb módon szeretné megtapasztalni magán a problémát:

Vérnyomás mérés teszt

Ehhez mindössze egy otthoni, akár automata vérnyomásmérő szükséges. Mérd meg a vérnyomásod ülő helyzetben, majd állj fel és azonnal mérd meg ismét. Jó esetben a szisztolés érték 8-10 ponttal magasabb értéket fog mutatni. Amennyiben nem változik, vagy esetleg csökken, akkor ez adrenalin kimerültséget jelezhet.

Pupilla zsugorodási teszt

Ehhez egy villanólámpa (vaku) és egy tükör szükséges. Villants az egyik szemedbe vakuval, majd figyeld meg a tükörben. A pupillád össze fog húzódni az erős fény hatására, majd ismét kitágul. Amennyiben 30 másodperc múlva még mindig különbség mutatkozik a két pupilla között, akkor ez adrenalin kimerültséget jelezhet.

Az adrenalin termelő mirigy a vesék felső részén hátul helyezkedik el. Amennyiben ez nyomásra érzékeny, vagy fáj, akkor ez adrenalin kimerültség jele lehet.

A fentiek mellett bárki elvégeztethet egy laboratóriumi tesztet is, de ne feledjük, hogy az betyár drága és kevésbé biztos eredményt ad, mint a fenti tünetek megfigyelése és a saját életmódunk átgondolása.

A kezelés pedig nem igényel orvosi diplomát, csak egy kis önkontrollt és némi életmódbeli változtatást.

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .