A stressz leküzdése C-vitaminnal

Napjainkban a stressz leküzdése az egyik legnagyobb kihívás. Szerencsére ezt könnyíti meg az egyik legnépszerűbb vitamin, ezért hatékony segítséget jelenthet az idegeskedéssel és feszültséggel teli napokban.

A C-vitamin egyike a leggyakrabban szedett, és legnépszerűbb vitaminoknak. Vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns, mely segíti az immunrendszer, valamint az idegrendszer normál működését. Használatával könnyebb a stressz leküzdése.

Immunrendszer és stressz

A tartósan fennálló stressz immunrendszer gyengítő hatású, a szervezetünk kevésbé tud védekezni a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben, így gyakran még a legkisebb megfázás is ledönthet bennünket a lábunkról. Ezért fontos a C-vitamin fogyasztása télen és nyáron is.

Érrendszer és a stressz leküzdése

Ezen kívül ez a vitamin segít fenntartani az erek rugalmasságát és ellenálló-képességét, így hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, a magas vérnyomás okozta kellemetlen tünetek leküzdéséhez is; csökkenti a trombózis és a stroke veszélyét. A C-vitaminnak a stresszhormonok szintézisében, illetve lebontásában is fontos szerepe van, így segíti a hormonrendszer „válaszreakcióinak” egyensúlyban tartását.

Bár a C-vitamin önmagában természetesen nem ellenszere a stressznek, de hozzájárulhat a stressz elleni küzdelemhez. Sőt, kutatások szerint azok, akiknek a szervezetében magasabb és kiegyensúlyozottabb volt a C-vitamin mennyisége, nem csak könnyebben birkóztak meg a stressz biológiai és pszichológiai hatásaival, de gyorsabban meg is tudtak nyugodni, tehát számukra egyszerűbb volt a stressz leküzdése és könnyebben zökkentek vissza a „normális”, stresszmentes életbe is.

A C-vitamin stresszes szervezetre gyakorolt hatásait nem csak közvetlenül érdemes vizsgálni. Minden olyan tevékenységhez, mely segíti a stressz elleni küzdelmet, a C-vitamin is nélkülözhetetlen.

A sportnál, mozgásnál a C-vitamin biztosítja a megfelelő energiaellátást és fokozza a teljesítményt, ha pedig a szintén stresszcsökkentő napfényt szeretnénk „igénybe venni”, akkor a C-vitamin védi a szemünket a káros sugarak okozta károsodástól, a bőrünket pedig az idő előtti öregedéstől, ráncosodástól. B-vitaminokkal együtt fogyasztva még hatékonyabb lehet a stressz leküzdése.

forrás: hazipatika

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .