A fahéj csökkenti a vércukorszintet!

A fahéj kéreg a legrégebbi idők óta használt fűszer- és gyógynövények egyike. A kínai fahéj (cassia) látványosan javíthatja számos olyan testi paraméterünket, ami összefügg egyes betegségekkel. A Cinnamomum cassia a hagyományos kínai gyógyászat 50 alapvető gyógynövényének egyike. Napjainkban vércukorszint csökkentő hatása miatt egyre népszerűbb.

A fahéj sokféle egészségügyi probléma kezelésére alkalmas. Régóta alkalmazzák

  • emésztési problémák,
  • étvágyvesztés,
  • fertőzések,
  • szájban képződött gyulladások,
  • megfázás kezelésére.

Az elmúlt 25 évben háromszorosára nőtt a cukorbetegek száma, és mára elértük, hogy minden negyedik ember vagy diagnosztizált cukorbeteg, vagy az lesz, még mielőtt elérné a 63 éves kort. Nekik nagy segítség lehet a fahéj, a vércukorszint csökkentő és a szénhidrát-anyagcserét segítő hatása miatt.

Vércukorszint csökkentés

A fahéjnak több hatóanyaga van, de a vércukorszintet vizsgáló kutatások ezek közül csak egyre összpontosítanak. A fahéj vércukorszintre ható aktív összetevője egy vízoldható polifenol molekula, amit MHCP-nek (methylhydroxy-chalcone-polymer) neveznek. Úgy tűnik, hogy az MHCP képes az inzulin hatását utánozni, aktiválni annak sejtfelszínen található receptorát, és szinergista módon együttműködni a hasnyálmirigy vércukorcsökkentő tulajdonságú hormonjával.

A II. típusú cukorbetegségről azt kell tudni, hogy a betegek testében a sejtek (zsírsejtek) elvesztik inzulin szenzitivitásukat (érzékenységüket), ami magas vércukorszinttel, inzulin túltermeléssel, majd a hasnyálmirigy kimerülésével idővel inzulinhiánnyal jár. A betegség kialakulását általában elhízás előzi meg, az inzulinérzékenység elvesztésével kialakuló magas vércukorszint pedig hosszú távon az erek, az idegek, így a szem, a vesék és más szervek károsodásával jár. Gyakori következmény az impotencia is.

A kutatásban 60, II. típusú cukorbetegségben szenvedő embert vizsgáltak, 30 férfit és 30 nőt (kor 52.2+/-6.32 év), akiket véletlenszerűen hat csoportba osztottak be. Az 1., 2., 3. csoport 1 g, 3 g, 6 g fahéjat fogyasztott naponta kapszula formájábanban, a 4., 5., 6. csoportok placebo kapszulákat kaptak, a fahéjfogyasztás három szintjének megfelelő darabszámban. A kiegészítés 40 napos volt.

Eredmények: A 40 nap elteltével minden fahéjat fogyasztó csoportban kimutatható volt az éhgyomri vércukorszint (18-29%), a triglicerid szint (23-30%), az LDL “rossz koleszterin” (7-27%) és az összkoleszterin (12-26%) csökkenése, míg a placebo csoportban nem következett be érdemi változás.

Következtetés: A vizsgálat eredményei demonstrálták, hogy napi 1 g, 3 g, vagy 6 g fahéj szedése csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid szintet, az LDL koleszterin értékét és az összkoleszterin szintet II. típusú cukorbetegekben, így mérsékelheti a cukorbetegség szövődményeinek és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Publikálva: “Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes.” Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8.,

Magosi Judit szerzőről

2 thoughts on “A fahéj csökkenti a vércukorszintet!”

  1. A fahéj rendszeres fogyasztása 5-10 g/nap mennyiségben garantálja a hbA1c érték megfelelő szinten tartását a gyógyszerek szedése mellett! Ezt hosszú távon tapasztaltam.

  2. 28 éve vagyok diagnosztizált és kezelt diabeteszes. A fahéjjal kapcsolatban csak pozitív tapasztalataim vannak. Sajnos az inzulint nem tudtam elhagyni, akármekkora lendülettel próbálkoztam, de vércukor szintjének csökkenése 20-25% volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .