Szellemi frissesség idős korban is

Hogyan tartható fenn az agy teljesítő képessége idősebb korban?

Az idősödéssel járó agyi tevékenységeknek csökkenése jól megfigyelhető, ám nem természetes állapot. Az egyes “primitíven” táplálkozó népeknél szó sincs a szellemi frissesség csökkenéséről, időskori elbutulásról, sőt mentesek a mai kor olyan “vívmányaitól” is, mint az Alzheimer-kór.  Miközben az orvostudomány lelkesen kutatja a problémát, nem igazán találtak megoldást, pedig számos táplálék létezik, aminek folyamatos fogyasztása megakadályozza a probléma kialakulását.

Ez az egyszerű magyarázata annak, hogy miért nem jellemző ez a tünet azokra a népekre, akiknek a természetes étrendjük gazdag agyat tápláló ételekben. Lássuk egyenként, mik ezek az anyagok.

Gingko Biloba

A test súlyának 2%-át kitevő agynak a keringő vér 20%-ára van szüksége zavartalan működéséhez. Ez a mennyiség biztosítja a szükséges oxigént és az idegsejtek anyagcseréjéhez szükséges tápanyagot. Ehhez a vér továbbítása céljából akadálytalanul működő érrendszer kell.

Az életkor előrehaladásával csökken az agy teljesítő képessége, mivel az agyi vérátáramlás (mikrocirkulácio) elégtelenné válik és ezért az idegsejtek oxigén ellátása és anyagcseréje romlik. Fellépnek a rossz vérellátás következtében az agyi elégtelenség elsődleges tünetei. A szellemi frissesség csökken, a kognitív funkciók romlanak: a tanulás, az éberség, a figyelem, és a megértő képesség lassulni kezd.

A Ginkgo Biloba, másnéven páfrányfenyő, a Föld legősibb növénye. Mint gyógynövényt a világ szinte minden táján az emlékezőképességre gyakorolt hatásáról ismerik. A ginkgo flavonoidok hozzájárulhatnak a keringési rendszer normál működéséhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához, ezáltal az időskori agyműködés megfelelő szinten tartásához.

Lecitin

A lecitin megtalálható minden élő sejtben. Legnagyobb koncentrációban az agy és a máj sejtjeiben. Az agyban a lecitinben található kolin átalakul acetilkolinná, ami egy ingerület átvivő anyag, ami fontos az idegek közti információ cserében. A lecitin ráadásul egy emulgáló anyag, ami megnehezíti, hogy a zsírok és a koleszterin lerakódjon a vérben.

A legtöbb ember szereti az ízét és a dobozból kanállal megeszi a granulátumot. Akinek ez idegen íz, az a kapszulás változatot részesíti előnyben.

Omega-3 olaj

Az agy jelentős része ebből az esszenciális anyagból épül fel, de a magyar étrend igen csekély mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb embernek hiánya van belőle, mert az omega-3 zsírsavak két altípusát, a DHA-t (dokozahexaénsav) EPA-t (eikozapentaénsav) az emberi szervezet nem tudja előállítani. Ezért célszerű pótolni, ugyanis hozzájárul az agy normál működéséhez.

A szardínia konzerv nem túl vonzó, de heti két-három alkalommal egy-egy dobozzal bőségesen ellátja a szervezetet Omega-3 olajjal. Akinek ez idegen, az napi egy evőkanál lenmag olajjal helyettesítheti, de a lenolaj kevésbé hatékonyan emésztődik és az íze sem közkedvelt. Vagy léteznek koncentrált kapszulás omega-3 termékek, így a kellemetlen ízeket is el lehet kerülni, és állandóan kéznél lehetnek otthon.

B-komplex vitamin

Talán a legfontosabb tápanyagok az agy számára, már ha lehet felállítani fontossági sorrendet ebben a témában. A B-vitaminok a vízben oldódó vitaminok közé sorolhatók. Ez egyben azt is jelenti, hogy alig raktározódik valamennyi a szervezetünkben. Naponta kell pótolni.

A B-vitaminok nélkül felborul az agy anyagcseréje. Olyan létfontosságú ingerület átvivő anyagok termelése áll le, mint az adrenalin, a dopamin és a szerotonin. Hiányukban rossz koncentráció, gyatra memória és szellemi frissesség csökkenése jelentkezik. Léteznek kimondottan B-vitamin rabló élelmiszerek is. Ilyen a cukor, a fehér lisztből készült tészták, kenyerek és a kávé valamint az alkohol is és valljuk be az ünnepek alatt ezekből nincs hiány. Ezek használata mellett a szervezet B-vitamin igénye megszázszorozódhat.

Célszerű egy kiegyensúlyozott B-komplex vitamint használni.

C-vitamin

A szív- és érrendszeri betegségek lényegében ismeretlenek az állatok között, miközben az embereknél ez a vezető halálok. A felfedezés áttörést jelentett a természetes egészség terén az egész világon: az állatok saját testükben maguk állítják elő a C-vitamint, amire szükség van a testük és érrendszerük ellenálló-képességét erősítő molekuláknak, az úgynevezett kollagéneknek az előállításához.

Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén, annál stabilabbak az érfalak. Az állatok azért nem kapnak szívrohamot, vagy agyvérzést, mert testükben elegendő mennyiségben állítanak elő C-vitamint. Mi, emberek ebből a vitaminból egyetlen molekulát sem tudunk előállítani, ráadásul gyakori, hogy étrendünk túl kevés vitamint tartalmaz, ezért érrendszerünk meggyengül.

Az agy tápanyagai

Szabó Zsófia szerzőről

2 thoughts on “Szellemi frissesség idős korban is”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .