Mikor és hogyan alkalmazd az Echinaceát?

Mire használhatod az echinaceát?

Gyakran bíbor kasvirág néven is említik az észak-amerikai közép-nyugati préri őshonos gyógynövényét az echinaceát. Itt eredetileg az indiánok alkalmazták és hamar népszerű lett a hódítók körében is. Kelet-Európában honos egy kasvirág faj, az Angustifolia Purpurea, ami szoros rokonságban áll az amerikai változattal, aminek latin neve Echinacea Purpurea. Gyógynövény alapú készítményekben mindkét fajt felhasználják, jellemzően attól függően, hogy amerikai vagy európai gyártó termékéről van szó. Jellemzően bizonyos betegségek esetén az egyik, míg más problémák kezelésében a másik tűnik hatékonyabbnak.

Az echinaceát széles körben ismerik immunrendszer javító gyógynövényként. Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni, valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. Gyógyászati célra a növény gyökerének és virágos hajtásának egyes részeit használják fel.

Pattanásos bőrbetegség (akné) és körömfertőzés

Mindkét fentebb említett kasvirág fajta alkalmas a gyulladás csökkentésére és a gyógyulás felgyorsítására. Az echinacea tartalmú krémek arra is  felhasználhatók, hogy az akné miatt sérült bőrt a napfénytől megvédjük.

Krónikus Fáradtság Szindróma (CFS) és gombafertőzések

Az Echinacea Purpurea hatékonyan hat a candida albicans fertőzéssel szemben is. Ez a mikroorganizmus felelős a leggyakoribb gombafertőzésért. Az echinaceát a krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknek is javasoljuk, mivel ez a tünetegyüttes sokszor a candida fertőzés melléktüneteit jelenti csupán.

Megfázás, nátha, influenza, nehéz légzés

Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. A két különböző echinacea faj teljesen azonos eredményt hozott ebben a betegségcsoportban.

Amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt. Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a náthából való felépülést. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása. A torokgyulladást okozó streptococcus baktériumot is megakadályozza az echinacea abban, hogy telepeket hozzon létre a torokban vagy a mandulán.

Echinaceát a fülfertőzés ellen?

Az Angustifolia Purpurea, a növény európai változata, amennyiben aranygyökérrel (Rhodiola Rosea) együtt alkalmazzák, megakadályozza a betegség elmélyülését és gyorsítja a gyógyulást. Ez a kombináció megnöveli az immunglobulin termelést, ami pedig támadja mind a vírusokat, mind a baktériumokat, amik a fertőzés ezen fajtáját okozhatják.

Hogyan alkalmazd az echinaceát?

Mivel a két növény nem teljesen azonos összetételű, a használni kívánt változatot és az adagolást célszerű egy természetgyógyásszal vagy orvossal megbeszélni.

Amennyiben hosszabb távon szedi valaki az echinaceát, célszerű e-vitaminnal együtt fogyasztani, mert az echinacea kimeríti a test e-vitamin készletét. Ennek a figyelmeztetésnek egy hétnél tovább történő szedés esetén van jelentősége.

Amennyiben valamilyen autoimmun betegségben szenvedsz (rheumatoid arthritis, HIV/AIDS) nem célszerű az echinacea fogyasztása.

Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, szintén nem javasolt az echinacea szedése. Mindkét echinacea faj csökkenti a teherbe esés valószínűségét.

Több tanulmány igazolta, hogy az Echinacea Purpurea olyan hatóanyagot tartalmaz, ami deaktiválja azt a májenzimet, ami számos gyógyszer lebontásában szerepet játszik. Emiatt, bár az echinacea magában teljesen veszélytelen, a gyógyszerekkel együtt fogyasztását mindenképpen orvosi felügyelet mellett lehet végezni.

Akik allergiásak a napraforgóra, azok valószínűleg. a kasvirágra is azok lesznek. Értelemszerűen ez a gyógynövény nem nekik való.

Szabó Zsófia szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .