Hogyan legyen könnyebb az iskolatáska?

Ne csak könyvekkel legyen tele az iskolatáska!

A tanévkezdést megelőzően rengeteg kérdés merül fel a szülők részéről. Milyen könyveket, milyen füzeteket kell megvásárolni a gyereknek?  Hogyan könnyítsem meg számára a közelgő szellemi megterheléssel járó hétköznapokat? Hogyan legyen “könnyebb az iskolatáska”?  Olvasd el aktuális cikkünkben!

A gyermekek étrendjére jellemző az Omega-3 zsírsavak hiánya. Az Omega-3 létfontosságú az idegrendszer megfelelő kifejlődéséhez és működéséhez, ami különösen fontos ebben a korcsoportban. Talán fontosabb, mint felnőtt korban. Omega-3 olaj megtalálható néhány hidegen sajtolt növényi olajban, de a leghasznosabb formája a hideg tengeri halak olaja. Étrend-kiegészítő formájában is beszerezhető, ami előnyös abban az esetben, ha a gyermek nem szereti a halolaj jellegzetes szagát.

A gyermekek kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Emiatt hiányt szenvednek C-vitaminból is. A C-vitamin létfontosságú az immunrendszerük megfelelő állapotban tartása miatt és védi szervezetüket a károsító szabad gyökök hatásaitól is. Az agyi funkciók is jelentős C-vitamin szükséglettel járnak.

A gyerekek jellemzően magas finomított cukor és liszt tartalmú étrenden élnek. A B-vitamin komplex tagjai részt vesznek a szénhidrát anyagcserében és megvédik a gyerekeket a cukor okozta szellemi kimerüléstől.

A szakértők szerint a mezőgazdaságban alkalmazott növényi tápok, trágyák nem tartalmazzák az összes olyan tápanyagot, ami szükséges lenne ahhoz, hogy a velük kezelt növény tartalmazzon minden, az emberek számára hasznos anyagot. Éppen ezért fontos, hogy az iskolatáska zsebeibe mást is pakoljunk a könyveken kívül!

Például:

  • Kalcium és magnézium szükséges az egészséges csontozat és fogak valamint az izmok működéséhez.
  • Magnézium szükséges az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
  • Cink szükséges az immunrendszer támogatásához.
  • Króm kellene a szénhidrát anyagcserében résztvevő szervek egészségéhez.

stb…

Egy gyermekeknek készített kiegyensúlyozott multivitamin készítmény, némi omega-3 esszenciális olajjal kiegészítve lehet legjobb megoldás a gyermekek számára. Néhány gyermek esetén, amikor komolyabb táplálkozási illetve egészségügyi probléma áll fenn, szükség lehet egyéb kiegészítésre is, de ezt minden esetben érdemes orvossal vagy táplálkozási szakértővel egyeztetni.

Bizonyosodj meg arról, hogy csak magas minőségi kategóriás és jó összeállítású terméket vásárolsz a gyermekeidnek vagy unokáidnak.

Az iskolatáska zsebeiben mindig legyen ott a vitamin is!

A megjelenési formáját tekintve több választási lehetőségünk is van. A legkisebbeknek 2-6 éves korig kapható ízesített rágótabletta és folyékony kiszerelés a legjobban használható. 6 éves kor felett inkább a tablettás vagy kapszulás forma a kielégítő, ráadásul ez utóbbi sokkal kedvezőbb árú, mint az ízesített formák. A tiniknek pedig kapható már egy speciálisan összeállított vitamin csomag is. A lényeg, hogy a kapszulák vagy tabletták mérete ne legyen túl nagy, hiszen azt a gyerekek nem tolerálják, és csak elvesszük a kedvüket tőle. Ez különösen a halolaj kapszulára igaz, ezekből elég nagy változatok is kaphatók. Gyerekeknek az 500 mg-os a legnagyobb ajánlható méret, amivel még nem haragítjuk őket magunkra.

Nézz körül itt...

Források: Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. Physiol Behav. 2005 Aug 7;85(5):635-45. Calcium supplementation trials and bone mass development in children, adolescents, and young adults. Nutrition Rev. 2006 Apr;64(4):204-9. Naturhirek

Magosi Judit szerzőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .