Vitaminok és ásványi anyagok, amik felgyorsítják az anyagcserét

Az anyagcsere az a folyamat, ami során a szervezet energiává alakítja az élelmiszereket és tápanyagokat.

Minden, amit megeszünk, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is, befolyásolja az anyagcserét. Ha gyors az anyagcserénk, akkor a szervezetünk gyorsabban tudja elégetni a kalóriákat, így kevésbé valószínű, hogy elhízunk. Fontos tudni, hogy az anyagcsere a kor előrehaladtával folyamatosan lassul.

Néhány vitamin és ásványi anyag segítheti az anyagcsere hatékony működését.

Íme az 5 legjobb étrend-kiegészítő, ami segíthet a szervezet megfelelő működésének fenntartásában és erősítésében, beleértve az anyagcserét és a testsúly szabályozását is.

1, B-vitaminok

A B-vitaminok számos alapvető szerepet játszanak a szervezet energia-anyagcseréjében. A B-vitaminok közé tartoznak a következők:

  • B12-vitamin
  • Biotin
  • Folsav
  • B6-vitamin
  • Pantoténsav vagy B5-vitamin
  • Niacin vagy B3-vitamin
  • Riboflavin vagy B2-vitamin
  • Tiamin vagy B1-vitamin

Már csupán egy B-vitamin hiánya befolyásolhatja a többi B-vitamint, ami megzavarhatja az ember anyagcseréjét.

A B12 elengedhetetlen a fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez. A B6 és a folát szükséges a megfelelő működéshez. A B6 szintén segít a fehérjék anyagcseréjében. A tiamin pedig segíti a zsír, a fehérje és a szénhidrát anyagcsere folyamatait.

A zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő feldolgozásának képessége elengedhetetlen. Ha egészséges az anyagcsere, akkor biztosítja, hogy a szervezet ezeket a tápanyagokat energiaként használja fel, ne pedig zsírként tárolja őket.

Az embereknek rendszeresen fogyasztaniuk kell B-vitamin tartalmú ételeket vagy kiegészítőket, hogy kielégítsék a napi szükségleteiket.

B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek:

  • sovány húsok és a tenger gyümölcsei
  • teljes kiőrlésű gabonák, beleértve az árpát és a barna rizst
  • tejtermékek
  • tojás
  • néhány gyümölcs, például a banán, a szőlő és a görögdinnye
  • diófélék és magvak
  • néhány zöldség, beleértve a spenótot, a burgonyát és a tököt

A B12-vitamin csak állati eredetű termékekben van jelen, ami azt jelenti, hogy a vegetáriánusok és a vegánok nehezen jutnak hozzá ehhez a vitaminhoz.

A tejtermékeken kívül a következő élelmiszerek tartalmazhatnak B12-t:

  • dúsított növényi tej
  • étkezési élesztő
  • dúsított reggeli gabonapelyhek
  • húspótlók

2, A D-vitamin fontos az anyagcsere folyamataihoz

Két tanulmány is vizsgálta a D-vitamin és a túlsúly kapcsolatát idősebb nőknél és gyermekeknél. Mindkét tanulmány során azt állapították meg, hogy a nagyobb súllyal rendelkező résztvevők alacsonyabb D-vitamin-szinttel rendelkeznek, mint azok, akiknek nincs súlyfeleslegük.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy az alacsony D-vitamin-szint járul hozzá az elhízáshoz vagy fordítva. Ez több tényezős dolog, hiszen az étrend, a vércukorszint szabályozása és a szabadban eltöltött idő mind-mind szerepet játszhat az ember testsúlyának alakulásában.

A kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin a cukorbetegeknél segíthet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinrezisztencia javításában.

Más alapvető vitaminokkal ellentétben az emberek a napfény hatására is hozzájuthatnak a D-vitaminhoz.

Alapvetően ez is a leggyorsabb módja a pótlásának, de számos élelmiszer is tartalmazza ezt a vitamint:

  • tojássárgája
  • zsíros halak, például lazac, makréla és szardínia
  • csukamájolaj
  • marha máj
  • dúsított tejtermékek
  • dúsított növényi tej
  • néhány gombafajta

Ha egy személy már túlsúlyos, akkor a D-vitamin önmagában nem elegendő a súlyfelesleg megszüntetésére, hiszen ilyen esetekben már teljes életmódváltásra van szükség.

Ennek ellenére egy 2016-os tanulmány során megállapították, hogy azoknak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, menopauza utáni nők, akik D-vitaminnal dúsított joghurtot fogyasztottak, javult a vércukorszintjük és csökkent a szervezetükben a gyulladás, emellett pedig súlycsökkenést is tapasztaltak.

Egy régebbi tanulmány megállapította, hogy a kalcium hozzáadott D-vitaminnal együtt kis mértékben csökkentette a súlygyarapodás kockázatát posztmenopauzás nők esetében.

3, Kalcium

A feltörekvő kutatások azt sugallják, hogy a kalcium létfontosságú lehet az egészséges anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában, valamint a csontok egészségének fenntartásában.

Egyes 2010-es kutatások azt sugallják, hogy a magasabb kalciumbevitel és a D-vitamin kombinációja elősegítheti az étrenddel kapcsolatos fogyást.

Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy a magas kalcium-tartalmú étrend fokozza a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők súlycsökkenését.

Magas kalcium-tartalmú élelmiszerek:

  • tej
  • joghurt
  • dúsított gabonafélék
  • dúsított narancslé
  • zöld leveles zöldségek
  • magvak
  • mandula

4, A Vas segíti az anyagcsere folyamatát

A szervezetnek szüksége van vasra az egészséges növekedéshez, fejlődéshez és anyagcseréhez. A vas létfontosságú a sejtek megfelelő működéséhez és bizonyos hormonok létrehozásához is.

A vas elengedhetetlen az oxigén szállításához. Ha a szervezetben alacsony a vas szintje, akkor előfordulhat, hogy az izmok és a szövetek nem fognak elegendő mennyiségű oxigént kapni. Ha az izom kevés oxigént kap, nem lesz képes üzemanyagként elégetni a zsírt, ahogy kellene. Tehát az alacsony vas-szint megzavarja a szervezet optimális anyagcseréjét is.

A legjobb vas-források a következők:

  • húsok
  • bab
  • dúsított gabonafélék
  • barna rizs
  • dió
  • zöld leveles zöldségek
  • szójabab

5, Magnézium

Magnézium nélkül nem történhetnek meg azok a kémiai reakciók, amik energiát termelnek a szervezetben. Ez a függőség azt jelenti, hogy a magnézium elengedhetetlen az anyagcseréhez és az energiatermeléshez.

A magnézium sokféle élelmiszerben megtalálható, például:

  • diófélék és magvak
  • hüvelyesek
  • spenót
  • banán
  • lazac és laposhal
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • burgonya

Összegzés

Fontos, hogy a cikkben felsorolt vitaminok és ásványi anyagok nem feltétlenül javítják az anyagcsere folyamatát. Mindazonáltal segítenek biztosítani a megfelelő táplálkozást és a hiányosságok korrigálását, ha vannak ilyenek, amik így segíthetnek megakadályozni a nem szándékos súlygyarapodást és fenntartani az egészséges anyagcserét.

Egyes kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egyes, már szedett gyógyszerekkel. Ha már tartósan szedsz valamit, mindenképp egyeztess az orvosoddal, mielőtt elkezdenél fogyasztani valamilyen étrend-kiegészítőt.

A legbiztonságosabb módja az anyagcserét fokozó vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásának, ha egészséges, kiegyensúlyozott, változatos és tápláló étrendet követsz.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Szabó Zsófia szerzőről

One thought on “Vitaminok és ásványi anyagok, amik felgyorsítják az anyagcserét”

  1. Elnézést! Itt valami ellentétet látok a B12 vitaminnal kapcsolatban. Előbb azt írja, hogy csak állati termékekben van, a következő mondatban pedig pár terméket megemlít, ami növényi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .